Editura Evenimentul si Capital

Asistenții, lectorii și șefii de lucrări din învățământul universitar mai primesc un răgaz pentru a-și lua titlul de doctorat

14-12/cimpeanu-sorin-nd-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 567 Vizualizari

Guvernul a prorogat până la finalul lunii septembrie 2015, printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii educaţiei, termenul până la care cadrele didactice din învăţământul universitar îşi pot obţine titlul de doctor, în caz contrar acestea urmând să îşi piardă postul în învăţământ.

Răgazul a fost acordat pentru a nu prejudicia mediul universitar, printr-o ieșire intempestivă din sistem a peste 1000 de cadre didactice universitare care dețin titlul de asistent, lector sau șefi de lucrări, fără a avea lucrarea de doctorat finalizată, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. "Legea educaţiei prevede că la patru ani de la intrarea în vigoare (pe 9 februarie 2015-n.r), aceste cadre didactice trebuie să părăsească sistemul educaţional. Având în vedere că aceste cadre didactice în luna octombrie 2014 au început un proces de pregătire cu studenţii, au predat lucrări practice, au predat ore de laborator, o părăsire intempestivă la o dată arbitrară (..) ar prejudicia grav sistemul educaţional în mediul universitar", a explicat, astăzi, ministrul Educaţiei.

Renunțarea la titlurile științifice

Guvernul a modificat în şedinţa de astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, Legea educaţiei naţionale, stabilind printre altele şi cadrul legal care reglementează regimul titlurilor ştiinţifice.

"Renunţarea la un titlu ştiinţific trebuie făcută cu maximă responsabilitate. (..) Odată cu renunţarea, nu renunţi doar la diplomă, renunţi la întreg procesul de pregătire care a fost urmat pentru obţinerea unei diplome. (...) Dacă o persoană care a renunţat la un titlu doreşte să acceseze din nou acel titlu ştiinţific, trebuie să reia, pe de o parte, întreg procesul de pregătire de trei ani la doctorat, trei-patru ani la licenţă, doi ani la master, cât şi să plătească, să urmeze la forma de pregătire cu plată, cu taxă, acest proces", a mai declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai precizat că, în lege, nu este prevăzută posibilitatea ca persoana care renunţă la titlu să plătească despăgubiri statului pentru banii investiţi în pregătirea sa iar aceasta nici nu este obligată să precizeze motivele pentru care renunţă la titlul academic.

Anticipare

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, ministrul Educației a precizat că a fost înregistrată până acum o singură solicitare de renunțare la un titlu științific şi s-a referit mai apoi la cazul prim-ministrului Victor Ponta. "Atâta vreme cât nu exista baza legală, am cunoştinţă de una singură. În momentul în care apare această bază legală, s-ar putea să constatăm că există mulţi cetăţeni care îşi doresc acest lucru", a subliniat ministrul Cîmpeanu.

Proceduri

Ministrul Educației a adăugat că, în baza ordonanței emise astăzi de Guvern, premierul Victor Ponta trebuie să facă o nouă solicitare de renunţare la titlul de doctor în drept. "Am primit acea solicitare ( a lui Victor Ponta - n.r.) via Universitatea Bucureşti (...) Acum va trebui să solicite, de asemenea, în baza acestui articol al OUG care spune că titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educaţiei ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific (diploma - n.r) devine nul de la data emiterii. Sunt convins că va reveni cu solicitarea bazată pe acest articol", a mai afirmat Cîmpeanu.

Scrisoarea către rector

Reamintim că în data de 16 decembrie, premierul Victor Ponta a renunțat la titlul de doctor în drept care i-a fost acordat în anul 2003, printr-o epistolă adresată rectorului Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, pe care-l informa că renunţă la acel titlu. ''Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic'',preciza premierul Victor Ponta în scrisoarea adresată rectorului Universității București.

Învățământul dual

O altă modificare introdusă prin OUG se referă la învățământul dual, care presupune pregătirea în alternanţă, teoretică şi practică, la nivelul învăţământului liceal, măsură care ar consolida "dimensiunea aplicativă a învăţământului profesional la nivel de liceu", după cum a precizat ministrul Educației.

"Prima din cele cinci modificări ale Legii 1/2011 vizează învăţământul dual, ca formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic. Pentru prima oară, într-o lege a educaţiei se introduce noţiunea de învăţământ dual, ca şi formă de pregătire în alternanţă: pregătire teoretică, în unităţile de învăţământ, cu pregătire practică, în cadrul unităţilor economice (...) Urgenţa introducerii acestor prevederi, cu reglementările aferente, constă în faptul că, la începutul lunii februarie, trebuie făcută publică oferta educaţională pentru absolvenţii clasei a X-a. Pentru ca această ofertă educaţională să fie făcută publică, (..) trebuie să se bazeze pe reglementări legale şi trebuie să se bazeze mai degrabă pe contracte de parteneriate între liceele profesionale şi agenţii economici, ca viitorii angajatori", a afirmat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-un briefing de presă, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro