Editura Evenimentul si Capital

Asociația GRAUR: „Scoateți plagiatorii din Academia Română!”.

Persoane cunoscute de pe scena politică sunt suspectate de plagiat.
Autor: | | 0 Comentarii | 649 Vizualizari

Asociația Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) îi cere președintelui Academiei Române, într-o scrisoare deschisă, să scape de plagiatorii membri ai instituției și să le retragă acestora titlurile acordate.

„În condiţiile date, vă solicităm în mod imperativ să ieşiţi în faţa societăţii şi să daţi primul exemplu. Vă solicităm în mod imperativ să scoateţi în afara Academiei Române toate persoanele care s-au dovedit a fi plagiat precum şi toate persoanele care au beneficiat sau beneficiază de premii ale Academiei Române pentru opere care s-au dovedit plagiate”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă de Asociație președintelui Academiei Române.

Pe lista de lucrări suspectate a fi plagiate de pe site-ul asociației se găsesc volume și teze de doctorat semnate de cunoscuți oameni politici, printre care îi enumerăm pe Cristian Bușoi, Eugen Nicolăescu, Petre Tobă, Alina Gorghiu, Lia Olguța Vasilescu, Mihai Stănișoara, Gabriel Oprea (cu teza sa de doctorat, dar și cu teze pe care le-a coordonat) și Neculai Onțanu.

Redăm integral scrisoarea deschisă:

Academie fără plagiatori - Scrisoare deschisă preşedintelui Academiei Române

Cluj-Napoca la 20 martie 2016

Domnule Preşedinte,

Instituţia Academiei Române reprezintă un reper al nivelului de civilizaţie al ţării, un reper al valorilor intelectuale şi etice pe care această ţară le posedă şi le recunoaşte.

În această poziţie, este firesc ca societatea să ridice aşteptări din cele mai pline de speranţe când se adresează Academiei.

Găsim astfel că problema integrităţii activităţii de creaţie intelectuală, universitară şi de cercetare, este unul din subiectele acute ale societăţii care se impune a avea o reflectare exemplară din partea înaltei instituţii.

În momentul de faţă integritatea academică este pe agenda publică mai ales prin fenomenul plagiatului.

Manifestat atât prin modul de redactare al tezelor de doctorat, dar şi prin modul de redactare a altor lucrări scrise şi publicate, plagiatul reprezintă o pată care se aşează cu repeziciune pe faţa instituţiei universitare. Odată cu renumele universităţii, plagiatul pângăreşte menirea şcolii de a fi construi oameni şi modele pentru noile generaţii.­

Cum şcoala, de orice nivel, este calea pe care tineretul, copiii noştri se formează şi transformă speranţele noastre în realitate, plagiatul devine cancerul care ne ucide copiii şi ne transformă viitorul în risc.

Nu putem uita că plagiatul este o faptă care, odată opera publicată, dăinuie cât timp există patrimoniul cultural al ţării.

În faţa acestei realităţi, abordarea plagiatului pe cale administrativă de către Ministerul Educaţiei, prin acţiunea isterică a instituţiilor democraţiei ori prin acţiunea  instituţiilor justiţiei, este fie cu totul parţială, fie o mare eroare.

Urmare a acţiunilor şovăitoare şi vădit necalificate ale instituţiilor statului asistăm în aceste zile la desfăşurarea alegerilor în universităţile româneşti unde se petrece cel mai grav fenomen social al lumii academice şi al societăţii româneşti.

În numele falsei democraţii şi al unei prost înţelese autonomii universitare, mulţi autori de lucrări plagiate, profită de obedienţa unor organe etice ad-hoc pentru a masca evidenţa plagiatelor comise, se erijează în candidaţi şi posibili membri ai organelor de conducere ale instituţiilor universitare. Se creează în acest fel o periculoasă pătură instituţională de contracarare a oricăror măsuri de combatere a plagiatului din lumea universitară şi de legitimare a plagiatului. Plagiatorul devine în acest fel modelul profesional şi etic al tineretului din România! Plagiatorul devine în acest fel simbolul României în lume!

Îngrijoraţi de starea de fapt şi de consecinţele previzionate, în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, Asociaţia GRAUR (Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară) din Cluj-Napoca a abordat cu seriozitate tratarea plagiatului şi prin cei mai bine de 10 ani de activitate a reuşit să devină prin intermediul Indexulului Operelor Plagiate de la adresa www.plagiate.ro o alternativă modernă şi calificată.

De pe această poziţie, în condiţiile date, vă solicităm în mod imperativ să ieşiţi în faţa societăţii cu aceea poziţie de demnitate şi fermitate pe care, din păcate, aţi evitat-o mereu. Academia Română are datoria să aibă o poziţie distinctă şi clară cu privire la acest subiect. Societatea are dreptul să se bucure de o astfel de poziţie pe care să o poată identifica în mod desluşit şi apoi să o poată urma întrucât plagiatul poluează şi subminează temelia patrimoniului cultural naţional.

De pe această poziţie, în condiţiile date, vă solicităm în mod imperativ să ieşiţi în faţa societăţii şi să daţi primul exemplu. Vă solicităm în mod imperativ să scoateţi în afara Academiei Române toate persoanele care s-au dovedit a fi plagiat precum şi toate persoanele care au beneficiat sau beneficiază de premii ale Academiei Române pentru opere care s-au dovedit plagiate.

Pentru a vă sprijini, asociaţia noastră vă va înainta, din Indexul Operelor Plagiate (www.plagiate.ro), lista lucrărilor plagiate care au autori membri ai Academiei Române sau care sunt beneficiare ale unor premii ale Academiei Române.

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR)

LISTA de lucrări suspectate a fii PLAGIATE o găsiți AICI.
Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate