Astăzi aflăm cum a evoluat economia în 2014

Astăzi aflăm cum a evoluat economia în 2014

Analiștii financiari estimează o creștere cuprinsă între 2,5 și 3%, în 2014. Dacă previziunile se confirmă, performanța este sub aceea din anul 2013,când PIB a avansat cu 3,5%.

Potrivit analiștilor Raiffeisen Bank, creșterea economică a fost de 2,5% în 2014. În ultimele luni ale anului, consumul și piața muncii au avut o evoluție pozitivă. Astfel, vânzările către persoane fizice au crescut cu 2,1% în ultimul trimestru al anului față de trimestrul anterior. Totodată, rata șomajului a scăzut, scriu analiștii citați.

De asemenea, a crescut optimismul românilor cu privire la evoluțiile economiei, ceea ce, iarăși, a încurajat și va încuraja în continuare creșterea consumului. Potrivit specialiștilor citați, și cheltuielile publice au contribuit la avansul economiei atât în trimestrul patru din 2014, cât și în întreg anul 2014.

Riscuri asupra economiei în 2015

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiștii Băncii Transilvania întrevăd o evoluție chiar mai bună pentru 2014 și estimează că economia a crescut cu 3% anul trecut față de 2013. De asemenea, completează aceștia, relansarea investiţiilor publice şi private ar putea conduce la accelerarea acestui ritm de creștere, în 2015.

În ceea ce privește riscurile asociate, specialiștii citați spun că majoritatea țin de evoluțiile locale, cum ar fi politica internă și deciziile economice. Pe plan extren, climatul regional, respectiv tensiunile din Grecia și Ucraina, sunt principalii factori de risc.

Astăzi, la ora 10, Institututul Național de Statistică va prezenta primele estimări privind creșterea economică din 2014.