Atacul lui Tokes la Iohannis şi SRI care l-a costat "Steaua României"

Atacul lui Tokes la Iohannis şi SRI care l-a costat "Steaua României"

După un an de când a fost atacat de Laszlo Tokes, preşedintele Klaus Iohannis i-a retras acestuia "Steaua României în grad de cavaler", primită în anul 2009 de la președintele Traian Băsescu.

Gestul şefului statului poate fi privit ca o răzbunare, deoarece nu i-ar fi picat deloc bine, potrivit unor surse apropiate Palatului Cotroceni, cele spuse de Laszlo Tokes la sfârşitul lunii martie anul trecut, într-o conferinţă de presă ţinută la Cluj-Napoca.

Ministerul de Interne postase pe 23 martie 2015,  pe propria pagină de internet, Strategia Națională de Ordine Publică 2015-2020 sub forma unui proiect supus dezbaterii publice. “După ce va fi adoptată de cabinet, strategia respectivă va deveni literă de lege ce stipulează că „dinamica fenomenului infracțional rămâne o amenințare permanentă asupra climatului de siguranță și bunăstării cetățenilor, prin posibile amenințări precum: manifestări de rasism, xenofobie, extremism și alte forme de intoleranță, având drept scop obținerea autonomiei unor zone/regiuni pe criterii etnice!”. Mai pe șleau, documentul spune că reprezintă pericol pentru siguranța publică solicitarea autonomiei de către comunitățile etnice. Este de-a dreptul revoltător să asociezi noțiuni ca rasism, xenofobie, extremism, intoleranță cu cel al autonomiei, așa cum procedează ministerul afacerilor interne”, spunea Laszlo Tokes.

El critica și Serviciul Român de Informații şi faptul că președintele Klaus Iohannis și-a manifestat „sprijinul moral și politic față de această organizație”. „Președintele Klaus Iohannis, ales și de către maghiarii din România, și-a manifestat sprijinul moral și politic față de această organizație, al cărui fost director s-a pronunțat și el împotriva demersurilor autonomiste, de regionalizare și descentralizare. Mai grav, șeful de stat a lăudat profesionalismul SRI, care după cunoștințele sale s-a lepădat de trecut și a devenit demn de orientarea nord-atlantică a țării. Deși este de notorietate că acest serviciu e urmașul poliției politice a dictatorului Ceaușescu, creat în martie 1990 cu pretextul necesității anihilării presupusului iredentism maghiar, preluând personalul, logistica și metodele Securității”, susține Laszlo Tokes.

Ne puteți urmări și pe Google News