ATENȚIE! Te îngrași dacă „sari” micul dejun!

ATENȚIE! Te îngrași dacă „sari” micul dejun!

Alimentația sănătoasă începe de dis de dimineață, atrage atenția prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Uite ce trebuie să mănânci ca să nu te îngrași

"Omiterea micului dejun se asociază cu creșterea ponderală. Micul dejun sănătos scade riscul de diabet zaharat tip 2", a declarat prof. univ. dr. Maria Moța, pentru Agerpres.

Micul dejun sănătos, luat la timpul potrivit, adică între 8.00 și 10.00 dimineața, ajută la controlul apetitului și al glicemiei, atât la adulți, cât și la copii.

Un mic dejun SĂNĂTOS poate conține: ceai sau cafea neîndulcite, apă, pâine integrală, orez sau alte produse, unt de arahide, ouă (fierte sau ochiuri făcute în apă), iaurt neîndulcit la care puteți adăuga nuci, semințe, fructe proaspete, un fruct proaspăt – de preferat măr, pară, portocală sau piersică, cereale integrale ( care au un conținut scăzut de zahăr), legume, lapte hipolipidic, carne de pui sau curcan la grătar, pește, brânză (dar în porție mică), șuncă, mezeluri (tot în porții mici).

Ne puteți urmări și pe Google News

Un mic dejun NESĂNĂTOS conține: sucuri de fructe, piureuri de fructe, pâine albă, produse de patisserie, gem, miere, cremă de ciocolată, băuturi îndulcite, iaurt cu fructe (dulci), majoritatea cerealelor, alimente prăjite sau lapte cu arome.

La MESE (prânz sau cină) este de preferat să alegem carnea albă slabă, din păsări de curte sau fructe de mare, în locul cărnii roșii sau procesate.

Expertul atrage atenția că reducem riscul de diabet mâncând cel puțin trei porții de legume pe zi, inclusiv legume cu frunze verzi (spre exemplu spanac, salată verde sau varză). De asemenea, este indicat să consumăm trei porții de fructe proaspete pe zi.

De asemenea, președintele Societății Române de Diabet ne recomandă să alegem nuci, un fruct proaspăt sau iaurt fără zahăr, ca și gustare, între mese. Zilnic, o femeie este indicat să consume o porție de alcool, iar un bărbat, maximum două porții.

„Tot pentru reducerea riscului de diabet zaharat, alegeți untul de arahide în locul cremei de ciocolată sau a gemului pe pâine. Alegeți pâinea integrală în locul pâinii albe, orezul brun în locul celui alb, paste din cereale integrale în locul celor rafinate. Alegeți grăsimile nesaturate (ulei de măsline, rapiță, porumb sau floarea-soarelui) în locul grăsimilor saturate (unt, alte grăsimi animale, ulei de nucă de cocos sau palmier)”, recomandă prof. univ. dr. Maria Moța.