Au forţat LIMITELE. Ce au postat pe Facebook MII de FEMEI iraniene | VIDEO

Au forţat LIMITELE. Ce au postat pe Facebook MII de FEMEI iraniene | VIDEO

Au publicat fotografii pe site-urile de socializare, generând o dezbatere, după cum notează The Guardian.

Mii de femei iraniene şi-au dat jos vălul şi au publicat fotografii pe site-urile de socializare, iscând discuţii aprinse despre libertatea de a purta sau nu hijab.  

O pagină de Facebook, creată de jurnalista iraniană, stabilită la Londra, Masih Alinejad, cu 10 zile în urmă a primit peste 130.000 de like-uri, în condiţiile în care numeroase femei din Iran au trimis poze în care nu purtau hijab, din parcuri, de pe litoral sau de pe stradă.

De pe conturi reale

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum precizează presa occidentală, multe femei forţează limitele, purtând hijab-ul desfăcut, haine sport sau coafuri pe care autorităţile le consideră "ne-islamice". În plus, poliţia religioasă se află adesea pe străzi pentru a le reprima sau aresta pe cele care sfidează regulile.

Alinejad a declarat pentru The Guardian că a fost bombardată cu mesaje şi poze de la lansarea paginii "Stealthy Freedoms of Iranian Women". "Nu am prea dormit în ultimele trei zile, din cauza numărului (mare) de imagini şi mesaje pe le-am primit", a mărturisit ea pentru publicaţia britanică.

Jurnalista a precizat că a depus toate eforturile pentru a verifica dacă imaginile au fost trimise de pe conturi reale şi a cerut permisiunea înainte de publicarea lor, fără a dezvălui numele complete ale persoanelor care apar în poze. Alinejad a mai afirmat totodată că nu se opune purtării hijab-ului (”Mama mea îl poartă”), dar crede în liberatea de a alege. "Televiziunea de stat din Iran arată doar o parte a societăţii, doar persoanele care poată hijab. Ea nu oferă spaţiu de exprimare persoanelor cu o voce diferită, cu un stil de viaâă diferit", a explicat ea.

În căldura de 40 de grade Celsius a verii iraniene, multe femei forţează limitele, purtând hijab-ul desfăcut, haine sport sau coafuri pe care autoritățile le consideră "ne-islamice". În același timp, poliția religioasă se află adesea pe străzi pentru a le reprima sau aresta pe cele care sfidează regulile.