Au reticențe, dar proiectul le „sună bine”. Sindicatele din sănătate, mulțumite de oferta Guvernului

Au reticențe, dar proiectul le „sună bine”. Sindicatele din sănătate, mulțumite de oferta Guvernului

Ieri, la Ministerul Muncii, a avut loc a doua rundă de discuții pe viitoarea Lege a salarizării unitare. Și de data aceasta, sindicaliștii au ieșit mulțumiți. Cei mai avantajați vor fi medicii și asistenții, ale căror salarii vor crește dintr-un foc, anul viitor

Dacă promisiunile făcute de Lia Olguța Vasilescu se materializează, în principiu o să fie bine, susțin sindicaliștii din Sănătate, după discuțiile avute ieri, la Ministerul Muncii. Sunt mulțumiți, dar reticenți. Asta pentru că au experiența prea multor promisiuni neonorate din trecut, dar și pentru că actualul guvern ține draftul legii salarizării „la secret”.

„Am vizualizat un draft, deocamdată se mai poartă discuții pe el. Am cercetat dacă toată lumea este prinsă în acest draft, lucrurile merg spre bine, este o lege bună, sunt sume care pentru început ne-au mulțumit, dar sper să nu mai avem surprize ca data trecută, ca o parte dintre colegii noștri să fie omiși. Procentul de creștere este o medie de 56,6% până în 2021, în domeniul Sănătății”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Sanitas.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Iulian Pope, SANITAS

Creșteri spectaculoase, dintr-un foc

Liderii sindicali spun că, din ce au apucat să vadă, întro oră și jumătate de discuții, Sănătatea va avea cele mai mari beneficii.

„Creșterile salariale ar fi spectaculoase. Spre exemplu, rezidenții sau medicii primari ar urma să primească majorări și de peste 100%. Medicii primari, fără grad, ar putea avea salarii de circa 10.000 de lei, iar cei cu grad vor sări de 12.000 de lei. Vorbim de salarii de bază, fără sporul de vechime. În aceste condiții, vă dați seama că ar crește și plata pentru gărzi, dacă se păstrează calculul lor în funcție de salariul de bază. În principiu, arată promițător, mai ales că medicii și asistenții nu vor aștepta patru ani aceste majorările salariale, ci vor primi totul, dintr-un foc, în 2018. Restul vor crește până în 2021”, a explicat, pentru EVZ, Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

El crede că acest pachet salarial va contribui nu doar la stoparea exodului cadrelor medicale, ci chiar îi va determina pe cei care au plecat să se întoarcă acasă. „Și mai avem un lucru bun, faptul că și în această lege, asistența socială intră alături de sănătate, cu funcțiile comune, iar aici vorbesc despre medici, asistenți medicali, care vor avea aceeași grilă de salarizare”, a mai spus Iulian Pope.

Le-au arătat grilele, apoi le-au luat

Pe de altă parte, sindicaliștii sunt nemulțumiți că la ieșirea de la discuții le-au luat grilele! „Partea care mă nemulțumește e că nu ne-au dat acest draft să-l studiem. Nu înțeleg de ce atâta secretomanie, am o strângere de inimă legată de asta, pentru că mi-e teamă să nu rămânem cu situații aberante, de genul: șeful de secție să fie plătit mai puțin ca subordonanții săi și alte asemenea”, sublinia liderul Sanitas.

Această lege ar trebui să cuprindă toți bugetarii, dar și să echilibreze salariile celor cu funcții similare care lucrează în instituții diferite, mai spune Iulian Pope. „E vorba de contabilii, economiștii, fochiștii din spital și cei din primării sau alte instituții. Așa cum vă spuneam, n-am văzut textul legii, ci doar grilele de salarizare pe partea de sănătate”.

Chirculescu: „Pe hârtie, arată frumos. Să fi e pus în practică!”

Chirurgul Florin Chirculescu (foto), reprezentant al Sindicatului Solidaritatea Sanitară, care a participat la discuții, spune că „pe hârtie, proiectul aratată frumos. Sper să fie și pus în practică așa cum e conceput. Ei propun salarii bune pentru medici și asistenți, pentru că ne consideră categorii expuse exodului, pe care vor să-l stopeze. Nemulțumirile noastre au fost legate strict de faptul că nu ne-au dat draftul legii să-l studiem. Noi am atras atenția că există specialități, precum biologii, care trebuie plătiți toți la fel, chiar dacă lucrează direct cu oamenii sau fac cercetare. A fost doar o întâlnire de tatonare. Au promis că ne trimit draftul legii și atunci o să vedem. Deocamdată am văzut niște anexe”.

Lia Olguța Vasilescu jubilează

După a doua rundă reușită de discuții cu sindicatele, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu (foto) a spus că „a ieșit foarte bine, exact cum a ieșit și ieri cu Apărarea și Ordinea Publică”. Ea e convinsă că Legea salarizării nu va depăși efortul bugetar prognozat. „Încercăm să rămânem în anvelopa de 32 de miliarde, de aceea leam și spus că toate aceste anexe pe care ei le văd este posibil să sufere modificări în cazul în care per total nu o să ne încadrăm în această sumă, dar modificările nu pot să fie mari pentru că pe lângă calculul pe care l-am făcut în urmă cu două săptămâni cu Ministerul de Finanțe ne încadrăm în 31 de miliarde, deci nu ar fi probleme”, a spus ea. Joi, ministrul va discuta cu sindicaliștii din Educație.