Au reuşit: Descoperirea care ar putea revoluţiona ELECTRICITATEA

Au reuşit: Descoperirea care ar putea revoluţiona ELECTRICITATEA

Pot fi folosite pentru stocarea de energie electrică, prin utilizarea în cadrul unor super-condensatoare, înlocuind grafenul, materialul minune, dar foarte scump, iar costurile de producţie ar fi foarte scăzute.

Oamenii de ştiinţă de la Clarkson University, New York, au reușit să creeze un super-condensator folosind reziduurile de fibre de cânepă pe care, de obicei, industria textilă le aruncă la gunoi, potrivit de bbc.co.uk.

Cu o grosime

Tipul de cânepă folosit pentru acest procedeu este cultivat la scară industrială în multe ţări, fiind utilizat de industria textilă, şi „nu este acelaşi soi din care se produce marijuana”, potrivit cercetătorilor. Printr-un proces fizico-chimic nu foarte complicat, cercetătorii au transformat fibrele în fâşii de carbon foarte subţiri, cu o grosime de ordinul nanometrilor (a milioana parte dintr-un milimetru), asemănătoare grafenului. Au folosit apoi aceste fâşii la construirea unor super-condensatoare ale căror performanţe sunt asemănătoare cu cele ale condensatoarelor care conţin grafen şi care sunt foarte eficiente în condiţii de temperaturi extreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Posibil înlocuitor

Grafenul a fost descoperit în 2003 şi este o variantă a carbonului, sub forma unei fâşii, de grosimea unui atom. Atomii de carbon sunt aranjaţi într-o reţea hexagonală bidemensională. Materialul, de o sută de ori mai rezistent decât oţelul şi un mai bun conductor electric decât cuprul, este considerat un posibil înlocuitor al siliciului în industria electronică. Costurile de producţie ale grafenului sunt însă foarte mari. Reuşita cercetătorilor americani a fost prezentată la o întâlnire a American Chemical Society, în San Francisco, Statele Unite şi publicată în revista de specialitate ACS Nano.