UPDATE. REȚINERI în „MAFIA CĂRNII”. Șef din DSV Cluj, un patron și un medic veterinar, ÎN CĂTUȘE

UPDATE. REȚINERI în „MAFIA CĂRNII”. Șef din DSV Cluj, un patron și un medic veterinar, ÎN CĂTUȘE

Şeful Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Cluj, Nicolae Pivariu, a fost condus, de aseară, la sediul DIICOT București, împreună cu alte nouă persoane.Procurorii au reținut, azi, trei persoane.

UPDATE. Bogdan Curticiu administrator la societatea Michelangelo, a fost reținut, și el, pentru 24 de ore. Asociatul lui, Sorin Seleşiu, a fost arestat săptămâna trecută. UPDATE. Şeful Serviciului Inspecţii din cadrul DSV Cluj, Mircea Olimpiu Lucaciu,și medicul veterinar Ionel Gîț, au fost reținuți de procurorii DIICOT, pentru 24 de ore. Medicul veterinar este acuzat că dădea avizele sanitare membrilor rețelei care aduceau în țară carne stricată iar Lucaciu că a anunţat directorul firmei Michelangelo, înainte de venirea controalelor la magazinele lui. Ancheta în cazul rețelei care a adus în România sute de tone de carne stricată continuă cu audierea șefului DSV și a altor funcționari publici implicați în această afacere transfrontalieră. De aseară,  cei zece au fost transportați la București și sunt audiați la sediul DIICOT.

Şeful DSV Cluj e audiat în calitate de martor, spun surse din anchetă, în vreme ce toţi ceilalţi nouă implicaţi sunt urmăriţi penal. Și Nicolae Pivariu a declarat că a fost dus la DIICOT în calitate de martor. „Nu am fost reținut sau pus sub acuzare, Calitatea mea este de martor în acest dosar. În această dimineață voi pleca acasă”, a spus Pivariu, în jurul orei 8.55, citat de stiridecluj.ro.

Până acum, în acest dosar au fost arestate preventiv zece persoane, iar procurorii DIICOT spun că făceau parte dintr-o reţea specializată în evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de influenţă şi punere în circulaţie de produse alterate. CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • UPDATE. EXCLUSIVITATE EVZ. Mafioţii care au vândut românilor carne alterată. Personajele-cheie ale „Mafiei cărnii”. Cum funcționa REȚEAUA.Plus: FIRMELE IMPLICATE

Dezvăluirile EVZ din referatul procurorilor Aşa cum vă informam săptămâna trecută, 150 de ticăloşi au otrăvit mâncarea românilor vreme de cel puţin trei ani, printr-o reţea transfrontalieră cu extensii în alte cinci state ale Uniunii Europene, dar şi în ţări din spaţiul non-UE.

Din referatul de arestare al DIICOT reiese că întreaga operaţiune care a adus statului o pagubă de peste 23 milioane de lei era condusă de Andrei Sileanu şi Sorin Seleşiu, patron al firmei clujene Michelangelo. Importul cărnii se făcea prin 12 firme ai căror asociaţi erau oameni cu posibilităţi materiale reduse, români şi străini.

Prin aceste firme se cumpăra marfa de pe piaţa externă cu ajutorul Oanei Chiriţă, reprezentant al firmei Balcarn Trading, cu sediul în Cipru. Carnea era transportată în ţară, cu complicitatea unor firme de transport. La Vama Vârşnad, TIR-urile treceau graniţa pe tura comisarului şef Marius Onica, de la Poliţia de Frontieră Arad. Acesta era sunat de Sileanu, care îi spunea numerele de înregistrare ale TIR-urilor. Ofiţerul nici nu le înregistra măcar. "Mogulii" regionali

Marfa era vândută, apoi, fictiv, către alte patru firme-tampon, şi ajungea la beneficiarul real, Michelangelo. Cantităţile uriaşe de carne ajungeau apoi direct la patru mari distribuitori regionali. Pe lista celor urmăriţi penalse află: Ana Drelciuc, patroana Medasimpex, din judeţul Neamţ, soţii Daniela şi Gheorghe Grumăzescu, acţionari la Gidacom, judeţul Iaşi, Horaţiu Bonea - consilier al europarlamentarului Ovidiu Silaghi şi patron al Bonvi Impex, din judeţul Satu Mare, şi Sorin-Ioan Oltean, acţionar al A&O Maritime Trading, din judeţul Constanţa. Toţi sunt acuzaţi de evaziune, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat. Şeful ANPC, contrazis de probe

Vinerea trecută, şeful ANPC, Marius Dunca, spunea că nu a ajuns pe rafturile hipermarketurilor carne alterată. Însă, procurorii deţin dovezi că Bogdan Curticiu, administrator la Michelangelo, şi Ioana Curticiu au comis infracţiunea de comercializare de produse alterate, pentru care riscă până la trei ani de închisoare. CITIȚI ȘI:

  • EVZ EXCLUSIV. REŢEAUA CĂRNII STRICATE. 150 de ticăloşi ne-au pus otravă în farfurie. CIFRELE CARACATIŢEI

Cristian Nicula, director la Protecţia Consumatorului Cluj, urmărit pentru corupţie

Procurorii DIICOT au exstins urmărirea penală împotriva unuia dintre funcţionarii care au protejat reţeaua mafiotă: directorul Comisariatului Regional Cluj al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, Nicula Cris­tian-Vasile. Acesta este urmărit penal pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.Oficialul nu recunoaște însă implicarea lui penală: "Am fost prezent pentru audierii la sediul DIICOT. Am luat la cunostinta despre obiectul cercetarilorilor care se efectueaza fata de persoana mea. Va pot comunica faptul ca nu am avut nicio cunoștinta despre existenta vreunei grupari. Cu atat mai mult, nu am sprijinit in nicio forma gruparea fata de care se efectueaza cercetari in acest dosar". Comisarul-șef Cristian Nicula a mai subliniat: "Va pot asigura ca eu personal, prin prisma functiei pe care o detin in cadrul ANPC am luat de fiecare data masurile legale care s-au impus in situatia in care institutia a fost sesizata in legatura cu protectia drepturilor consumatorilor si din cate cunosc, la fel au procedat si colegii mei. Sper ca desfaurarea anchetei va conduce spre aflarea adevarului in cauza".

Celălalt protector, comisarul-şef Onica Nicolae Marius,de la Punctul de Trecere a Frontierei Vârşnad, este urmărit penal pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. Pe tura lui intrau în ţară toate transporturile cu carne alterată. El era supranumit "Doctorul" în discuţiile dintre membrii reţelei. CITIȚI ȘI:

  • Cuibul "Mafiei cărnii" din apartamentul pensionarilor. Sediul FIRMELOR FANTOMĂ, într-un bloc liniștit din Titan

Oana Chiriţă, inculpată

În Referatul procurorilor DIICOT se menţionează "contribuţia penală a inculpatei Chiriţă Oana, care controlează firma Balkarn Trading LTD cu sediul în Cipru". Aceasta "s-a implicat activ în derularea achiziţiilor intracomunitare, fiind persoana de legătură între Sileanu Andrei, pe de o parte, şi furnizorii externi sau transportatori - pe de altă parte". Chestionată, Oana Chiriţă s-a arătat vexată şi a precizat că nu are o implicare penală, firma fiind doar un "trader".

Procurorii DIICOT au însă probe că "inculpata Chiriţă Oana cunoaşte despre activitatea infracţională a grupării coordonate de către Sileanu Andrei şi Seleşiu Sorin, astfel că face demersuri cu scopul de a ajuta în eludarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat". CITIȚI ȘI:

  • Cum a ajuns evaziunea fiscală o problemă de siguranţă naţională
  • SRI: Mafia cărnii, amenințare la adresa siguranței naționale
  • Mafia cărnii stricate a îmbolnăvit România cu ajutorul angajaţilor statului