AUSTRIA și GERMANIA vor ca Europa să strângă rândurile

AUSTRIA și GERMANIA vor ca Europa să strângă rândurile

O întâlnire între miniștrii de Externe austriac și german, în Viena, ieri, a dezvăluit care sunt pozițiile comune ale celor două țări și unde liderii lor au păreri diferite, scrie Euractiv.

Când Frank-Walter Steinmeier (SPD) era ministrul german de Externe, Berlinul și Viena păreau să fie pe aceeași lungime de undă. Acum președintele Germaniei și-a declarat deschis simpatia sa pentru omologul austriac, Sebastian Kurz.

Dar 2017 este un an electoral, așa că prioritățile s-au schimbat.

Succesorul lui Steinmeier, la cârma diplomației germane, Sigmar Gabriel, s-a dus la Viena, pentru o întrevedere cu Sebastian Kurz și cu cancelarul austriac, Christian Kern, scrie Euractiv..

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o conferință de presă comună, Kern a declarat, referindu-se indirect la Rusia, că „ar fi o greșeală pentru țările europene să caute răspunsuri individuale la actualele provocări, și nu soluții la nivelul UE”.

Președintele american, Donald Trump, a încercat „în mod deschis să slăbească UE și există eforturi similare în vecinătatea noastră estică”, a spus el.  

Cancelarul a insistat că UE ar trebuie să „intre într-o fază de strângere a rândurilor” și atât el, cât și Gabriel au subliniat că Uniunea ar trebui să se concentreze mai mult pe cei mai vulenrabili membri ai societății. Ambii au fost de acord că UE are nevoie de politică externă, de apărare și securitate comună.

Kurz și Gabriel au discutat și despre politicile privind imigrația, dar aici nu a existat un consens. Ministrul austriac este de părere că refugiații trebuie verificați și repartizați înainte de a trece granița în Europa.

Dar Gabriel este sceptic în privința instalării unor centre de recepție în Libia și Tunisia. Un acord similar cu cel dintre UE și Turcia, privind refugiații, pare uțin probabil având în vedere fragilitatea țării și faptul că guvernul nu deține un control total asupra teritoriului. Tunisia se luptă și ea cu probleme de stabilitate.

În ceea ce-l privește pe președintele turc, Recep Erdogan, el nu este „binevenit” pentru evenimente de campanie electorală în Austria, înaintea referendumului din aprilie, care-i va spori puterule, a spus Kurz.

Ministrul de Externe a explicat că o astfel de campanie pentru controversatul referendum ar crește tensiunile în Austria și împiedică integrarea minorității turce, care este formată din circa 360.000 de persoane de origine turcă, printre aceștia fiind 117.000 de cetățeni turci. „Evenimentele de campanie nu sunt binevenite. Sigur că președintele turc, ca oricare alt politician important, poate face vizite bilaterale în Austria, în Europa, pentru discuții cu oficialii”, a spus Kurz. „Dar respingem clar aducerea campaniei turcești în țara noastră și polarizarea Austriei”, a mai adăugat el.

Vizitele anterioare ale lui Erdogan în Austria și Germania au creat „tensiuni” între susținătorii săi și turcii de origine kurdă, al căror număr a crescut după puciul eșuat din iulie.

Oficialii austrieci au amintit declarația premierului turc Binali Yıldırım, care a organizat un miting în orașul german Oberhausen, în 18 februarie, cnd a spus că Erdogan vrea să-și facă mitinguri de campanie în țările europene.