Austriecii de la SCHWEIGHOFER sunt acuzați de COMERȚ ILEGAL cu lemn

Austriecii de la SCHWEIGHOFER sunt acuzați de COMERȚ ILEGAL cu lemn

Scandalul defrisărilor ilegale continuă și chiar ia amploare. Helzindustrie Schweighofer, companie austriacă, este acuzată de comerț ilegal cu lemn.

WWF cere companiei Holzindustrie Schweighofer (HS) să ia măsuri imediate pentru a soluționa neregulile și ilegalitățile din fluxul său comercial, precum și din recoltarea lemnului obținut în condiții suspecte din terenuri forestiere. Cererile vin ca urmare a deciziei de astăzi a Forest Stewardship Council (FSC) de a plasa certificarea HS într-o perioadă de probă, se arată într-un comunicat remis presei.a

Decizia FSC vine după ce un grup independent, numit de FSC, a concluzionat că HS este implicată în comerțul ilegal cu lemn. Hotărârea FSC evidențiază condițiile ce trebuie îndeplinite de către HS pentru a evita disocierea de FSC, înainte de următoarea reuniune a Comitetului Director Internațional al FSC în februarie 2017:

1. Să declare în mod public responsabilitatea pentru anumite nereguli în lanțurile lor de aprovizionare și angajamentul lor de a aborda deficiențele relevante, în colaborare cu organizațiile societății civile.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Să demonstreze că este angajată într-un dialog transparent și constructiv cu factorii interesați din zona de mediu și de social, cu privire la un plan clar cu măsuri corective construit pe baza recomandărilor comisiei pentru soluționarea reclamațiilor. Acest plan va adresa atât deficiențele semnificative încă existente în cadrul operațiunilor HS, cât și impactului major asupra pădurilor și a persoanelor cauzat de neregulile din operațiunile lor.

3. Să prezinte un plan preliminar de măsuri corective spre aprobarea bordului FSC.

“Pentru noi, este un pas în direcția bună, dar ne așteptam la o decizie mai fermă din partea FSC. A existat un panel independent de experți care a evaluat situația companiei, care a propus ca FSC să se delimiteze de Holzindustrie Schweighofer, dar acest lucru a fost amânat până în februarie. În februarie sperăm și noi să vedem o decizie mai fermă. (...) În acest moment, cred că este un pas în direcția bună, dar trebuie să mergem înainte pe acest drum”, a explicat directorul WWF România.

"Și citez din raportul comisiei: 'Există dovezi clare și convingătoare că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerțul ilegal cu lemn, atât prin acceptarea lemnului ilegal în fabricile sale, cât și prin propriile sale acțiuni din interiorul acestor fabrici”, a explicat Csibi Magor, potrivit antena3.