Autorităţile din SUA au început anchete PENALE împotriva MARILOR BĂNCI

Autorităţile din SUA au început anchete PENALE împotriva MARILOR BĂNCI

Procurorii federali americani sunt aproape de a inculpa unele dintre cele mai mari bănci din lume, potrivit unor avocaţi care au făcut aceste dezvăluiri pentru publicaţia New York Times, ceea ce ar putea produce primul caz major împotriva unei bănci importante, în mai mult de două decenii.

Procurorii vor încerca să dezmintă, în acest fel, mitul potrivit căruia instituţiile de pe Wall Street au devenit atât de importante pentru economie, încât nu pot fi aduse în faţa justiţiei.

Lipsa unor procese împotriva băncilor şi a preşedinţilor lor au condus la proteste din partea opiniei publice din cauza percepţiei că giganţii de pe Wall Street sunt "prea mari pentru a ajunge la închisoare".

Procurorii din Washington şi New York s-au întâlnit cu experţi din agenţiile de reglementare din domeniu, pentru a discuta cum pot fi pedepsite penal băncile, fără a da faliment şi a afecta, în acest fel, economia, potrivit unor interviuri şi înregistrări publicate de NYT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua strategie se referă şi la anchetarea a două bănci importante: Credit Suisse, pentru că a oferit protecţie americanilor contra taxelor, şi o bancă franceză importantă, BNP Paribas, din cauza faptului că face afaceri cu ţări precum Sudan, aflate pe lista neagră a SUA. Iniţiativa vizează în principal, însă, băncile americane, deşi acestea se află în primele stadii ale investigaţiilor.

În discuţiile cu BNP, care are o băncă uriaşă de investiţii în New York, procurorii din Manhattan şi Washington au subliniat planul de a obţine o decizie de a pleda vinovat din parte companiei-mamă a băncii, potrivit avocaţilor citaţi fără nume.

Dacă BNP nu va reuşi să negocieze pedepse mai uşoare, banca are sprijinul unor oficiali de rang înalt din Franţa, care să facă presiuni asupra procurorilor, iar cazul ar putea atrage critici din partea Congresului, aşa cum s-a întâmplat în cazul băncii britanice HSBC, care a scăpat de acuzaţii similare în urmă cu trei ani.

Astfel de anchete penale au nevoie de cooperarea autorităţilor de reglementare, iar unele dintre acestea au subliniat că o condamnare a HSBC privind revocarea cartei băncii ar echivala cu o condamnare la moarte. Regulamentele federale le impun procurorilor să analizeze şi consecinţele economice mai largi ale inculpării unor corporaţii.

În ceea ce priveşpte ancheta asupra BNP, avocaţii au spus că procurorii s-au întâlnit în aprilie cu autorităţile americane: Federal Reserve Bank din New York şi Benjamin M. Lawsky, avocat, administrator al serviciilor financiare ale statului New York.

Procurorii care au participat la întâlnire sunt cei care conduc investigaţia: Preet Bharara, procurorul SUA din Manhattan, David O’Neil, şeful diviziei criminaliste din Departamentul Justiţiei din Washington, şi Cyrus Vance Jr., procurorului districtului Manhattan.

Avocaţii susţin că Lawsky a precizat că plănuieşte să impună penalizări BNP şi anhgajaţilor săi, dar fără a revoca licenţa băncii.