Autorităţile intervin pentru olimpicul arestat în Italia pentru furt

Autorităţile intervin pentru olimpicul arestat în Italia pentru furt

Bogdan Gabriel Ionescu are de ispăşit o pedeapsă de trei ani şi o lună de închisoare în oraşul Como pentru că a inventat o capcană informatică pentru a-i stoarce de bani pe pensionarii posesori de conturi la Poşta italiană, informează Il Giornale.

Tânărul de 22 de ani, câştigător al Olimpiadei Balcanice de Matematică şi Informatică, a fost arestat la Craiova, în baza unui mandat de capturare internaţională.

Fiul unui inginer care lucrează în Ministerul de Interne din Bucureşti, Bogdan a fost prins anul trecut împreună cu câţiva membri ai unei bande de conaţionali specializaţi în ceea ce tehnicienii numesc phishing. Traficând pe Internet, banda a expediat câteva zeci de mii de e-mail-uri la tot atâţia posesori de conturi curente la Poşta italiană. Iar cei care au prins momeala, oferindu-şi datele personale respectivului site, care semăna perfect cu acela al Poştei, şi-au văzut uşurate conturile.

Potrivit sursei citate, înşelătoria, care ar fi adus acestei bande un câştig de aproximativ 200.000 de euro, se învârtea în jurul unui mecanism simplu. Datele posesorilor de conturi curente înşelaţi prin internet erau încărcate pe un anumit număr de cărţi de credit pre-plătite graţie unui posesor care avea realmente o astfel de carte de credit eliberată de Poşta italiană. Unica limită la această înşelătorie era aceea că suma maximă ce putea fi scoasă zilnic din fiecare cont era 500 de euro. Limită pe care banda o ocolea, graţie unui du-te vino prin cazinourile de la Saint Vincent şi Campione, unde plafonul de credit este de 3.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Bogdan, prostuţul genial, jură că nu a văzut decât 5.000 de euro din cei 200.000, deşi înţelegerea cu restul bandei prevedea să fie şi el plătit cu un procent. Şi atunci, ce-i de făcut cu un tip ca acesta? Să-l iei acasă pentru a-l reeduca, spun autorităţile române. Soluţionarea problemei nu va fi totuşi uşoară, fiindcă Bogdan a recunoscut că el a confecţionat portalul pirat. Avocatul său se gândeşte chiar să solicite preşedintelui Italiei graţierea clientului, sau să solicite o soluţie alternativă la detenţie. De pildă, să fie încredinţat, de probă, propune avocatul Livio, unui român, titularul unei firme de informatică. În fond, spune el, Bogdan este un copil", titrează Il Giornale.

Autorităţile române intervin

Potrivit sursei citate, autorităţile române şi-au dat seama abia după extrădare de valoarea pe care o are tânărul matematician, iar acum depun eforturi, prin intermediul consulului român din Milano, Dinu Tiberius Mugurel, pentru eliberarea lui Bogdan, care susţine că a primit doar 5.000 din cei 200.000 de euro.

"Fraier Bogdan, dar şi noi suntem fraieri, probabil şi-au spus cei de la Bucureşti când şi-au dat seama ce valoare avea tânărul şi cât de uşor au renunţat la el doar pentru a face pe placul autorităţilor şi opiniei publice italiene", comentează Il Giornale.

Autorităţile române intenţionează să ceară repatrierea lui Bogdan pentru "reeducare", iar avocatul, Piarpaolo Livio, se gândeşte să solicite graţierea acestuia sau găsirea unei soluţii alternative la detenţie.

Citiţi şi "Gest extrem al unui român la Torino"!

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:09