Autorităţile nu sunt capabile să găsească pilotul planorului dispărut de 46 de ore

Autorităţile nu sunt capabile să găsească pilotul planorului dispărut de 46 de ore

Deşi sunt implicate peste 650 de forţe şi 99 de vehicule şi aeronave sunt implicate în căutările pilotului dat dispărut după ce aparatul care a decolat joi nu s-a mai întors la bază, autorităţile nu reuşesc să îl găsească pe bărbat de aproape 48 de ore.

Peste 650 de forţe şi 99 de vehicule şi aeronave sunt implicate în căutările pilotului planorului a cărui dispariţie a fost sesizată joi, potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). 

Alături de elicopterele MAI şi ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN), la această operaţiune participă patru avioane aparţinând Aeroclubului României şi un elicopter aparţinând unei firme private. Pentru acoperirea eficientă a perimetrului de căutare, fiecare aeronavă desfăşoară misiuni în zone prestabilite, informează Agerpres

Sunt implicate resurse şi de la Salvamont, Ocolul Silvic şi Transsylvania Offroad Club. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, este informat permanent de evoluţia operaţiunilor de căutare care sunt coordonate prin Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI, se precizează în comunicat. 

Toate informaţiile care sunt primite de către structurile implicate în misiune, precum şi cele venite din partea cetăţenilor sunt verificate în teren. 

Pentru eficientizarea operaţiunilor de căutare-salvare au fost consultaţi inclusiv specialişti şi piloţi din cadrul Aerodromului Ghimbav, care au efectuat frecvent zboruri în perimetrul unde s-a executat şi zborul de ieri al planorului. 

Cu toate acestea, autorităţile încă nu au reuşit să găsească pilotul, şansele lui de supravieţuire fiind tot mai mici, cu cât se prelungește durata de căutare.

”Căutările au continuat, concentrate în zona Brașovului, dar și în zona Dâmbovița, Argeș și Prahova. De acum vor fi sistate până mâine dimineață când vor începe la prima oră și vor și suplimentate. Astăzi au participat peste 500 de persoane. Trei misiuni de căutare continuă, se mai făcea un briefing, decolau în zonă după briefing. Acum se face un briefing final pentru ce s-a întâmplat azi și planul pentru mâine", a declarat Secretarul de stat MAI, Raed Arafat.

"Astăzi au venit mai multe informații, unele neconfirmate, unele care bineînțeles necesită în totalitate să le verifici. O doamnă  a anunțat că a văzut un corp neînsuflețit cu o parașută, au fost trimise echipe acolo. Nu s-a confirmat acest anunț. Operațiunile din punctul nostru de vedere au continuat până acum când s-a dat dispoziția să se întoarcă fiind noapte, în niciun moment nu s-a dat o dispoziție să se întoarcă. Există din ce știu, dar nu sunt expert în domeniu, o stație de comunicare radio. Acum dacă există alte mijloace nu știu dacă sunt obligatorii să existe. Acum la sol această stație radio nu are nicio utilitate din punctul nostru de vedere”, a declarat Raed Arafat într-o intervenție telefonică la postul B1 TV.

În seara zilei de 6 august, în jurul orei 20,00, comandantul Aeroclubului Teritorial Braşov a constatat că planorul particular cu indicativul D-5955, care decolase de pe Terenul de Zbor Ghimbav în jurul orei 12,30, nu s-a reîntors la aterizare. În aceste condiţii, s-a încercat contactarea telefonică şi prin radio a pilotului, bănuindu-se că acesta ar fi aterizat în afara aerodomului, lucru uzual pentru această categorie de aeronave.

"Întrucât nu s-a reuşit contactarea pilotului sau localizarea aeronavei pe alte terenuri de zbor din zonă, în jurul orei 21.40 a fost anunţat Centrul de Coordonare - SAR ( Căutare şi Salvare) ROMATSA, care a demarat imediat procedurile de alarmare, căutare şi salvare a aeronavei", a transmis Ministerului Transporturilor.

La bordul aeronavei dispărute s-a aflat o singură persoană, respectiv pilotul, care avea experienţa zborului cu planorul în zone montane.