Autorul atentatului de la Berlin se plimbă nestingherit pe străzile capitalei germane. A fost și s-a rugat la moschee atât înainte, cât și după atentat

Autorul atentatului de la Berlin se plimbă nestingherit pe străzile capitalei germane. A fost și s-a rugat la moschee atât înainte, cât și după atentat

Tunisianul suspectat de comiterea atentatului de la Berlin, din 20 decembrie, este înarmat şi extrem de periculos, reușind până acum să le scape printre degete autorităților germane. Mai mult, Anis Amri a fost înregistrat la câteva ore după atac de o cameră video de supraveghere instalată în fața unei moschei din capitala germană .Anchetatorii cred că Amri a fost la moschee atât înainte, cât și după atentat.

Televiziunea publică RBB a difuzat joi imaginile în care se vede tânărul, presupusul jihadist de 25 de ani, în poarta acestui centru aflat în atenția poliției ca loc de întâlnire a minorității radical salafiste și suspectat de practicare a prozelitismului jihadist.

Imaginile corespund dimineții de luni spre marți, la circa opt ore după atacul din Berlin, în care au murit 12 persoane și alte cincizeci au fost rănite.

Canalul citat dispune de asemenea de alte imagini, din 14 și 15 decembrie, în care Amri poate fi văzut în poarta acestui centru din cartierul berlinez Moabit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit televiziunii, locul a făcut joi obiectul unei percheziții a unui comando al poliției, informație neconfirmată de surse oficiale.

Suspiciunile despre Amri au crescut în forță joi după ce s-a confirmat că, în cabina camionului cu care a fost comis atentatul, au fost descoperite amprentele sale.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a spus joi că Amri este "cu înaltă probabilitate" autorul atentatului, în timp ce Biroul Federal de Anchete Penale (BKA) a emis un mandat de arestare pentru fugar.

Cu suspectul de negăsit, procurorii germani încearcă acum să refacă traseul acestui prin Europa. Au aflat astfel că Anis Amri a petrecut 4 ani în două închisori din Italia pentru că ar fi încercat să incendieze o clădire. Tot aici ar fi dat primele semne de radicalizare, povesteşte un coleg de celulă de religie creştină pe care l-ar fi ameninţat că îi taie capul. Şi raportul oficialilor unei dintre închisori vorbeşte despre Anis Amri ca despre un deţinut problemă. Cu toate acestea în mai 2015, tunisianul a fost eliberat. Ar fi plecat imediat spre Germania. Familia din Tunisia spune însă că nimic din comportamentul lui nu a ridicat semne de întrebare.

Walid Amri, fratele suspectului: „Suntem în stare de şoc. Nu ne-am aşteptat ca fratele nostru să ajungă într-o astfel de situaţie. Îmi pare rău. Ne-am interesat de ce făcea. Întotdeauna spunea că este ok. Voia să se întoarcă acasă şi să facă bani. Voia să cumpere o maşină, să înceapă o afacere. Voia să se întoarcă după ce avea suficienţi bani pentru asta. Ar fi trebuit să se întoarcă acasă în ianuarie.”

Familia îi cere lui Ansi Amri să se predea. 12 dintre răniţii atacului de la Târgul de Crăciun sunt în continuare în spital, în stare gravă. Autorităţile locale au refăcut căsuţele distruse de camionul ucigaş şi au turnat o barieră de ciment pentru a preveni repetarea unei astfel de tragedii.