Aventurile primei gogoși spațiale | VIDEO

Aventurile primei gogoși spațiale | VIDEO

Doi tineri suedezi au trimis prima gogoaşă în spaţiu, cu ajutorul unui balon meteorologic, au filmat toată aventura produsului de patiserie la limita atmosferei terestre, iar după ce a căzut în mare au pescuit-o şi apoi au mâncat-o, episod cu care s-a încheiat "destinul tragic" al primei gogoşi care a ajuns în spaţiu, relatează Agerpres.

Lansarea în spaţiu a gogoşii a avut loc la începutul acestei luni. Cei doi au ataşat o cameră de filmare şi gogoaşa de un balon meteorologic care apoi s-a înălţat până la altitudinea de 32 de kilometri, în stratosferă. Este adevărat că spaţiul cosmic începe abia de la altitudinea de 100 de kilometri, deci gogoaşa nu a ajuns chiar până în spaţiu, dar totuşi realizarea trebuie salutată. După ce a ajuns la 32 de kilometri altitudine balonul meteorologic s-a spart, iar gogoaşa împreună cu camera video au căzut în mare de unde au fost recuperate de Societatea Suedeză pentru Salvări pe Mare.

Înregistrarea aventurii gogoşii în stratosferă surprinde nişte vederi magnifice ale oceanelor, limita atmosferei terestre scăldată în lumina solară, dar şi rezistenţa fulgilor de zahăr decorativi de pe glazura gogoşii la condiţiile dure din apropierea spaţiului cosmic. Există un moment de lirism tăcut în care gogoaşa pare să-şi ia adio de la planeta noastră, dar apoi balonul meteorologic se sparge, gogoaşa cade în mare, iar cei doi tineri suedezi o recuperează şi o mănâncă.

Trimiterea de noi feluri de mâncare sau de produse alimentare în spaţiu şi înregistrarea acestor premiere pentru posteritate a devenit un veritabil trend printre oamenii care dispun de baloane meteorologice şi de camere de luat vederi. Există deja înregistrări cu prima bere în spaţiu, dar şi cu hamburgeri şi cartofi prăjiţi în spaţiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce folosesc baloane meteorologice? În primul rând pentru că sunt mult mai ieftine, fiind practic la îndemâna oricui. În al doilea rând, anumite feluri de mâncare nu pot fi transportate în spaţiu la bordul capsulelor care transportă astronauţi. Mâncarea convenţională nu este foarte potrivită pentru astfel de călătorii. Există o încercare care nu a mers foarte bine. La 23 martie 1965 un sandviş cu carne de vită a fost introdus în capsula Gemini III, însă înainte ca astronautul Jim Young să-l poată mânca, a fost nevoie să-i adune părţile componente de prin cabină - sandvişul s-a dezintegrat pur şi simplu în condiţiile de microgravitaţie, împrăştiindu-se firimituri care au fost foarte greu de recuperat.

De la această întâmplare, astronauţii nu au mai avut voie să-şi ia mâncarea preferată în spaţiu, fiind limitaţi la câteva tipuri de alimente sigilate în condiţii de vid, dar cine ştie, poate într-o bună zi o gogoaşă va părăsi din nou Pământul.