AVERTISMENT: Carnea de porc s-ar putea SCUMPI cu 55%, cea de pui cu 22%

AVERTISMENT: Carnea de porc s-ar putea SCUMPI cu 55%, cea de pui cu 22%

Parlamentul European a adoptat o recomandare adresată Comisiei referitoare la Regulamentul de punere în aplicare a normelor privind indicarea ţării de origine sau a locului de provenienţă pentru carnea de porc, oaie sau pui.

Prin această Recomandare, Parlamentul solicită ca pe eticheta acestor produse să fie indicat obligatoriu locul naşterii animalului, pe lângă locul unde a fost crescut şi locul unde a fost sacrificat animalul.

Aceste ultimele două informaţii erau obligatorii conform Regulamentului propus de Comisie, se menţioenază într-un comunicat al europarlamentarului Rareş Niculescu. Aşadar, Parlamentul a optat pentru indicarea suplimentară a locului naşterii animalului.

Potrivit studiilor realizate de Comisie, această indicaţie suplimentară ar determina creşteri importante ale preţurilor la carne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scumpiri majore

Astfel, furnizarea de informații obligatorii privind locul nașterii animalului ar necesita instituirea unor noi sisteme de trasabilitate la nivel de exploatație, acestea implicând costuri. În acelaşi timp, indicarea pe etichetă a locului de sacrificare se poate efectua la un cost rezonabil și oferă informații utile pentru consumator.

De exemplu, într-o dezbatere a Grupului PPE din Parlamentul European, deputatul german Renate Sommer a apreciat că scumpirile datorate acestei măsuri ar putea ajunge la 55% pentru carnea de porc şi la 22% pentru carnea de pui.

În acelaşi timp, introducerea acestei măsuri i-ar defavoriza pe producătorii şi procesatorii români; în condiţiile în care aceştia vor fi nevoiţi să practice preţuri mai mari, consumatorii români se vor orienta, cel mai probabil, către carnea de porc sau pui din afara Uniunii, a apreciat Rareş Niculescu.

Potrivit comunciatului, în UE sunt comercializate în fiecare an 28 de milioane de porci vii şi 300 de milioane de păsări destinate abatorizării.

Carnea de porc deţine cea mai mare pondere în consumul de carne la nivel European - 49%, fiind urmată de carnea de pui (29%). Carnea de vită – supusă deja unei reglementări anterioare privind etichetarea obligatorie a locului naşterii animalului – nu reprezintă decât 19% din consumul total.

Recomandarea PE a fost adoptată joi cu 386 de voturi pentru, 207 voturi împotrivă şi 20 de abţineri.