Avertismentul lui Băsescu înainte de învestirea lui Darius Vâlcov la Ministerul Bugetului: Sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar care au fost sesizate de diverse organe ale statului către parchete

Avertismentul lui Băsescu înainte de învestirea lui Darius Vâlcov la Ministerul Bugetului: Sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar care au fost sesizate de diverse organe ale statului către parchete

Fostul preşedinte Traian Băsescu a precizat, înainte cu o zi de învestirea lui Darius Vâlcov la Ministerului Bugetului. Fostul şef al statului a precizat atunci că Vâlcov nu este urmărit penal, dar „sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar care au fost sesizate de diverse organe ale statului către parchete şi nu se ştie când începe sau dacă începe”.

Declaraţia fostului preşedinte vine în contextul în care ceremonia de învestire trebuia să aibă loc la data de 27 august, însă Traian Băsescu a amânat ceremonia pentru data de 28 august 2014 pentru că premierul Victor Ponta a anunţat că nu poate ajunge, iar fostul şef al statului a precizat că Ponta trebuie să îşi asume propunerea pe care a făcut-o. 

"Prezenţa reprezentanţilor Parlamentului are şi ea simbolistica ea, şi anume faptul că Guvernul răspunde numai în faţa Parlamentului. De aceea nu am fost dispus să renunţ la această simbolistică, care este instalată de 25 de ani la remanieri şi nu îmi rămâne decât să aştept un moment în care putem conveni reorganizarea ceremoniei în prezenţa primului-ministru care, pentru mine, înseamnă că îşi asumă propunerea pe care a făcut-o. Eu nu vreau să văd declaraţia lui Victor-Viorel Ponta în care spune: dar eu nici n-am fost. Vreau să înţelegeţi foarte clar. Nu este vorba de faptul că Darius Vâlcov ar fi urmărit penal, nu este vorba de aşa ceva şi nu vreau să se speculeze pe această temă. Dar sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar care au fost sesizate de diverse organe ale statului către parchete şi nu se ştie când începe sau dacă începe. Or, aici vroiam şi asumarea primului-ministru care ştia toate aceste probleme în aceeaşi măsură în care le ştiam şi eu, pentru că amândoi am fost egal informaţi. Mi s-a părut că prin anularea în ultima clipă a prezenţei premierului de fapt vrea să se situeze pe o fugă de răspundere, care n-ar fi pentru prima dată. Aduceţi-vă aminte că la privatizarea CFR Marfă cu Gruia Stoica plecase pe la Miami cu bona şi cerea CSAT-ului să-i aprobe câştigătorul licitaţiei, lucru fără precedent; în marţea neagră era, întâmplător, în Africa de Sud şi se tupila pe după nişte stâlpi de rezistenţă să-i iasă în cale lui Obama, astăzi nu vine la învestirea ministrului care poate avea probleme, ministru pe care mi l-a propus, mâine, sigur, când se va adopta ordonanţa de urgenţă cu primarii va fi, întâmplător, în Turcia şi va face altcineva treaba murdară şi tot aşa. Deci, nu se va desfăşura această ceremonie de învestire decât în prezenţa primului-ministru, chiar dacă în Constituţie spune că se desfăşoară în faţa preşedintelui. S-a creat o cutumă, un protocol al statului român şi al Preşedinţiei, care cer să fie respectată până şi de Victor Ponta. Şi el trebuie să respecte statul român şi simbolurile lui", a declarat Traian Băsescu în 27 august 2014. 

După învestirea lui Darius Vâlcov, fostul preşedinte i-a spus noului ministru al Bugetului că ăi adresează rugămintea sa fie ”un ministru al Bugetului al Romaniei, si nu un ministru al Bugetului al unor interese electorale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Domnule ministru, o să fiu extrem de scurt în a vă adresa câteva cuvinte. Preluaţi un portofoliu extrem de greu, dacă avem în vedere obligaţiile asumate de România. Ca om care participă la Consiliul European, vă pot spune că speranţele celor care se gândesc la schimbarea politicii de consolidare fiscală în Uniunea Europeană sunt deşarte. La ultima şedinţă a Consiliului European s-a stabilit foarte clar că politicile de consolidare fiscală rămân integral valabile pentru toate statele Uniunii Europene. A fost o dezbatere provocată chiar de reprezentanţi ai unor guverne socialiste şi concluzia discuţiilor a fost că Europa nu are altă soluţie decât continuarea politicilor de consolidare fiscală. De altfel, când veţi consulta documentele Consiliului, veţi constata acest lucru. În ceea ce ne priveşte, vă pot spune nişte îngrijorări ale mele. Avem obligaţii asumate, ca urmare a Tratatului Fiscal ratificat în Parlament şi a programelor de reformă transmise de Guvernul României către Comisia Europeană şi adoptate, aprobate de Comisie, avem obligaţii legate de realizarea criteriilor din Tratatul Fiscal - şi mă refer aici la MTO -, avem, posibil, obligaţiile care vor rezulta dintr-o eventuală revotare a Legii CAS-ului, avem cofinanţarea pentru fondurile europene şi toate acestea creează în momentul de faţă un sentiment al unui impas în relaţia dintre România şi Fondul Monetar Internaţional şi, implicit, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Vreau să ştiţi de la un om care ştie foarte bine acest lucru: dacă România nu îşi va respecta angajamentele, pericolul, riscul de derapaj economic este major. De aceea mă adresez dumneavoastră cu rugămintea să fiţi un ministru al Bugetului al României şi nu un ministru al bugetului al unor interese electorale. Vă cunosc de mult, ştiu că sunteţi un om hotărât şi sper să puneţi interesele României deasupra oricăror altor interese şi să vă subordonaţi activitatea legii. Eu vă mulţumesc mult şi, dacă vreodată veţi considera necesar să mă consultaţi cu privire la diverse lucruri care privesc activitatea ministerului dumneavoastră, faceţi-o, pentru că, în mod cert, veţi avea ce afla de la mine. În ceea ce priveşte atitudinea preşedintelui cu privire o ordonanţă sau alta, la mult dezbătuta ordonanţă legată de perioada de mercato pentru primari, vreau să fiţi şi dumneavoastră convinşi, şi toţi cei care sunt aici, şi presa, că nu fac niciun abuz constituţional. Articole din Constituţie mă obligă să veghez la funcţionarea instituţiilor statului, iar administraţia locală este o instituţie constituţională. Eu vă mulţumesc mult. Vă doresc succes şi sper să reuşiţi să relansaţi creşterea economică. Vă mulţumesc mult”, a spus Băsescu.