Aviația militară americană a început zborurile de supraveghere deasupra Irakului. Washingtonul vrea demisia premierului irakian

Aviația militară americană a început zborurile de supraveghere deasupra Irakului. Washingtonul vrea demisia premierului irakian

Avioane F-18 de pe portavionul american George H.W. Bush, care staţionează în prezent în Golful Persic, au început să efectueze misiuni de supraveghere în Irak, în conformitate cu o decizie a Washingtonului în cadrul unui program privind creşterea asistenţei pentru Irak în domeniul securităţii, potrivit Fox News.

Aceste zboruri de supraveghere “cu şi fără pilot” au fost autorizate de către administraţia Obama. “Aici este important nu atât de mult să vezi ceva, cât să fii văzut”, a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru canalul media citat, un responsabil din Departamentul american al Apărării.

Şeful Statului Major american Interarme, generalul Martin Dempsey, a confirmat anterior cererea autorităţilor irakiene de ajutor aerian împotriva poziţiilor combatanţilor grupării sunnite Statul Islamic din Irak şi Levant, după cum a relatat agenţia de presă Reuters, citată de Ria Novosti.

Întrebat cu privire la reacţia Washingtonului la această cerere, generalul Martin Dempsey s-a eschivat de la un răspuns direct, limitându-se să afirme că lupta împotriva EIIL “răspunde intereselor de securitate naţională” ale Statelor Unite ale Americii (SUA), indiferent de locul în care s-ar afla poziţiile grupării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administraţia americană s-a trezit sub focul criticilor după deteriorarea bruscă a situaţiei din Irak, de unde SUA şi-au retras trupele în 2011 după opt ani de la intervenţie. Mulţi politicieni americani denunţă politica de marginalizare a sunniţilor de către actualul guvern şiit al premierului Nuri al-Maliki, ceea ce, în opinia lor, a condus la escaladarea tensiunilor şi la revenirea jihadiştilor, amintește Agerpres.

Timp de o săptămână, islamiştii au reuşit să preia controlul asupra unui teritoriu vast, inclusiv provincia Ninive, cu al doilea cel mai important oraş irakian Mosul, precum şi asupra unei părţi a provinciei Salah al-Din, cu oraşul Tikrit.

În teritoriile ocupate, jihadiştii impun normele sharia, specifice legii islamice, comit execuţii în masă în rândul populaţiei civile şi printre prizonierii capturaţi dintre militarii irakieni. Mii de oameni s-au văzut siliţi să se salveze prin fugă. Islamiştii pregătesc în prezent o ofensivă asupra Bagdadului, de unde este evacuat în grabă personalul ambasadelor şi organizaţiilor internaţionale.

Între timp, ziarul Wall Street Journal dezvăluie că administraţia SUA este de părere că în Irak ar trebui format un nou guvern fără participarea actualului premier, şiitul Nuri al-Maliki, guvern care să reprezinte într-o măsură mai mare interesele suniţilor şi kurzilor din ţară.

Potrivit surselor, „administraţia este convinsă că liderul şiit nu este capabil să obţină o reconciliere cu minoritatea sunită şi să stabilizeze situaţia politică, în prezent foarte tensionată”. Formarea unui nou guvern ar putea, în opinia Casei Albe, „limita sprijinul acordat de suniţi grupării Statul Islamic din Irak şi Levant, fapt ce va contribui la „întărirea unităţii ţării şi la preîntâmpinarea amplificării dezbinării pe temei de apartenenţă religioasă”.

Publicaţia americană subliniază, de asemenea, că „tot mai mulţi parlamentari din SUA şi din ţări arabe aliate, mai ales din Arabia Saudită şi din Emiratele Arabe Unite, fac presiuni asupra Casei Albe, pentru ca aceasta să nu-l mai susţină pe Al-Maliki”. Potrivit surselor diplomatice ale cotidianului, unii dintre aliaţii americanilor promit, în schimbul acestui lucru, să extindă sprijinul în stabilizarea situaţiei din Irak.