Avocatul diavolilor, la spovedanie. Gheorghiță Mateuț: „Mi-a dat Patriciu avionul lui, cu o stewardesă numai pentru mine!”

Avocatul diavolilor, la spovedanie. Gheorghiță Mateuț: „Mi-a dat Patriciu avionul lui, cu o stewardesă numai pentru mine!”

Au fost săptămâni de foc pentru Justiție. Audieri la DNA, termene la Înalta Curte, nume în dosare de oameni grei precum Videanu, Udrea, Ghiță și alții. Culmea, apărătorul VIP-urilor a absentat și de pe „sticlă”, și în instanță!

Are doar ceva peste un metru si saizeci de centimetri înaltime, dar când vorbeste în fata judecatorilor parca, brusc, creste în înaltime. Este în stare să vorbească ore în șir într-o păsărească juridică pe care doar inițiații o pricep. A terminat Dreptul la Cluj, ca sef de promotie, în ‘83, pe vremea când admiterea la facultatea aceasta semana cu selectia unor astronauti. A ajuns si profesor universitar. Acum, magistratii îsi practica meseria citind din cartile scrise de el. Pe cât de sobru și marțial este în sala de judecată, pe atât de timid e înafara ei. Se agită ca un băiețel cu sindrom ADHD.

Da din cap, se bâtâie pe scaun, îsi face de lucru cu te miri ce si se îmbujoreaza ca o fata mare când este întrebat despre orice altceva decât despre Codul Penal. si-a facut un renume de „tatic” al VIP-urilor care frecventeaza DNA-ul. Pe unii i-a scăpat de pușcărie, pe alții - nu. Dar tot a reusit sa le obsina, celor mai multi dintre ei, pedepse mai mici. A avut și eșecuri, așa că unii hâtri l-au botezat, într-un nostim calambur: „Rateuț”. Gheorghita Mateut este unul dintre cei mai cunoscuti avocati din tara. Avocatul Diavolilor!

O bere, două fete și trei pahare

Ne puteți urmări și pe Google News

A întârziat 45 de minute la întâlnire, ca s-a terminat procesul unde pleda ceva mai târziu. Dupa interviu a zbughit-o direct la aeroport, ca a doua zi avea alt proces la Cluj. Abia se vede din spatele biroului său. Este Gheorghiță Mateuț un om de drept sau un om drept? Noțiunile se exclud, cumva? „Dimpotriva! Daca s-ar exclude, ar fi compromisa meseria de avocat!”, sare ca ars juristul. Se stie ca e toba de carte. A fost în scoala un tocilar ca, la impresia artistica, aduce pe undeva... Întrebarea îi convine manusa: „Nu cred, da’ să știți că am terminat facultatea fără niciun «nouă»! Realmente mi-a placut ce învatam. si era si o perioada în care nu prea erau tentatii. Stateam mai mult prin biblioteca”. Fostii sai colegi povesteau ca, odata, a iesit cu o fata la un restaurant unde a cerut o bere si doua pahare, de l-au luat chelnerii la misto. Îl umfla râsul. „De fapt, eram cu două colege și am cerut o bere și trei pahare! Am băut-o în cabina telefonică din fața restaurantului Continental”, se autodenunta avocatul.

„Achitările sunt rarisime. Procurorii sunt buni!”

Un avocat din Baroul Arad a ajun vedeta în „Sala pailor pierduti” a Înaltei Curti de Casatie si Justitie a României. Cum asa? „Nu contează din ce barou provii. Importantă este prestația în sine! În ultimul timp, pentru ca s-au schimbat regulile, si nu vorbesc numai la nivel de procedura ci si de legislatie, îmi concentrez apararea, în penal, pe aspectele de fond, nu pe procedura”. Se laudă că a avut soluții de achitare, cu toate că rechizitoriile adversarilor săi, procurorii DNA, sunt foarte bine întocmite. E diplomat: „Succesele, în Dreptul Penal, nu se reflecta doar în achitari, ci în obsinera unor pedepse mai reduse”.

Voiculescu a luat zece ani pe mâna lui Mateuț

L-a aparat pe „varanul” Voiculescu în „Dosarul ICA”. Felix a primit zece ani pe muche! A greșit strategia de apărare? Își reproșează ceva? Sare ca ars: „Absolut nimic! Dimpotriva! Nu vreau sa comentez prea mult, dar toată opinia publică știe cât de mult a contat, în aceste dosar, contextul exterior sălii de judecată! Legat de cazul asta, nu întâmplator mi-a fost admisa contestatia în anulare, urmata de constituirea unui complet de divergena”, e tehnic maestrul Mateut. Vrea sa spuna ca din trei judecatori unul a fost de partea sa: „Asta nu este putin într-o cauza ca asta!”. După părerea sa, „Cazul ICA” nu este încă terminat: „De fapt nici nu prea e dosar penal… Mai degrabă comercial”.

„Ponta a greșit!”

În dosarul plagiatului lui Victor Ponta s-a pronuntat negativ. Dar pâna i premierul si-a recunoscut, tacit, vinovatia, când sa-i fie retras doctoratul! Gheorghita Mateut o da pe chichite avocatesti: „Eu m-am pronuntat pe aspecte de procedura, nu pe fond! La momentul respectiv nu exista o legislație corespunzătoare care să sancționeze plagiatul...”. Insista ca, în materie de Drept: „Cartile din carti se fac!”. Admite, însă, că Ponta a trișat: „Greșeala lui Ponta a fost că nu a avut trimiteri bibliografice în «subsolul» paginilor, a avut prea multe preluări și prea puține comentarii și opinii personale”.

În dosarul de coruptie al lui Romeo Stavarache, primarul de Bacau, este apartorul lui Casuneanu, patronul PA@ CO, unul din „regii asfaltului”. Pe asta îl scapa de pârnaie? Mateut are mingea la picior si suteaza imparabil: „A fost trimis în judecată pentru o răspundere penală care este prescrisă! si fara sa fi fost administrata vreo proba... Cred ca este unul din cazurile rarisime în care se poate obține o achitare!”.

„Nu pot vorbi de bani. Nu e moral!”

Daca îi place asa mult Justitia, de ce s-a făcut avocat și nu judecător sau procuror? Mateut se foieste pe scaunul rotativ: „Am fost procuror sapte ani la Lugoj si Arad. În avocatura am intrat concomitent cu momentul în care am devenit lector universitar”. Spune ca ramânerea în magistratura nu-i permitea si o cariera didactica. Nu cumva banii au fost, de fapt, tentația? Lumea e curioasa sa stie cam ce onorariu percepe un avocat de talia sa. Nu-i place întrebarea. Evita, de înteles, sa vorbeasca despre bani. Recunoaste, însa: „Nu sunt un avocat ieftin. Dar banii nu sunt un scop în sine, în activitatea mea. Ma implic în cauze interesante si provocatoare, în care cred ca îmi valorific pregatirea si experienta”. Afirma raspicat ca nu e nici bogat, dar nici sarac. Dar bani, câti bani ia pe un proces? Cât a luat cel mai mult si de la cine? Da din umeri: „Nu pot vorbi de bani. Nu e loial și nici moral. Da’ să nu credeți ca am onorarii de milioane de euro, cum este cazul caselor de avocatura. Eu am doar un cabinet individual... Iar în penal nu se câștigă la fel ca în dreptul comercial!”, explica profesorul de procedura penala.

Nu totdeauna contează achitarea

Avocatul sustine ca cea mai mare satisfacie a sa este când reuseste sa impuna unei instante o solutie convenabila partilor. Dar, pro-bono, pe gratis ar presta vreodată? Framânta în mâini un marker portocaliu de parca ar vrea sa-l frânga: „De multe ori. În special pentru colegi. Dar si în cauze interesante în care oamenii nu-și permiteau să angajeze un avocat. Nu spun asta ca să mă dau mare, ci dintr-un sentiment al dreptății”.

Gheorghita Mateut si-a facut un renume în procedura penala, mai putin pe „fond”. Se simte usor stingherit: „Eu sunt profesor de procedura… Am publicat manuale si lucrari de specialitate în domeniu. Am predat inclusiv la INM, unde am contribuit la formarea unui mare număr de magistrați...”. Adevarul este ca judecatorii, în motivarile sentintelor lor, citeaza din cartile lui Mateut. Ca doar el i-a învaat carte! Dar, în marile sale dosare, n-a reusit totusi sa-i salveze de la puscarie pe toti clientii sai. Zâmbete: „Lucrul în penal nu se reflecta doar în achitări, ci și în obținerea unor pedepse mai reduse”.

Glume pe seama maestrului Mateuț

Colegii de la săptâmânalul de umor Kamikaze au alcătuit o selecție cu cele mai bune bancuri despre Av. Prof .Univ. Dr. Gheorghiță Mateuț. Sunt bune sau nu?

1. Ca o recunoaștere a meritelor sale în condamnarea lui Voiculescu, avocatul Gheorghiță Mateuț a fost trecut pe statele de plată ale DNA.

2. Cred că și Gheorghiță Hagi îl apăra mai bine pe Felix decât Mateuț.

3. În procesul pe care îl are cu moartea, Ion Iliescu vrea să-l ia ca avocat tot pe Mateuț, ca să-i mai obțină niște ani.

4. Dacă Gheorghiță Mateuț ar fi Avocatul Poporului, n-ar intra doar toată România la pușcărie, ci și Diaspora.

5. Cel mai mare succes al avocatului Mateuț în dosarul ICA e că n-a intrat și el la pușcărie.

6. Dacă avocatul Mateuț îl apăra în dosarul Vica, azi Pițurcă avea copii cam la vreo trei grădinițe.

7. Dacă era în locul lui Mateuț, până și un avocat din oficiu îl sfătuia pe Voiculescu că cea mai bună varză cu cârnați se mănâncă în Indonezia.

8. La cât cheltuiește statul cu un deținut, se poate spune că avocatul Mateuț produce statului mai multe pierderi decât Oltchim.

9. Lui Mateuț i-a fost o așa mare rușine după condamnarea de 10 ani, încât a vrut să se asigure că nu mai dă ochii cu Voiculescu pe stradă.

10. Mateuț nu doar că a reușit să pună umărul la actul de justiție, dar a ajutat foarte mult și presa.

11. Mateuț: „Nu sunt un avocat atât de bun pe cât se zice. Dacă eram un avocat bun, clientul meu Dan Voiculescu lua închisoare pe viață“.

„Mama lui Patriciu a plâns”

Un caz celebru de achitare a fost cel al lui Patriciu. Raposatul era cu un picior în puscarie si altul în groapa. Mateuț l-a salvat de învinuirile lumești și după aia l-a achitat Dumnezeu și de păcate. Cam de pomana efortul. Ofteaza: „Dupa ce a murit l-am sunat pe frate-sau sa-i spun condoleante. Mi-a zis s-o sun pe mama lor. Am sunat-o si a plâns la telefon. Mi-a multumit ca am fost alaturi de el”. Justitia are caile ei... E adevarat ca Patriciu a trimis dupa el un elicopter sa-l aduca în Capitala? Domnul profesor se învioreaza: „Corect. Mi-a trimis și avionul lui , să mă ia de la Târgu Mureș. Eram singurul pasager. Am avut o stewardesă numai pentru mine și catering inclus!”.

Oprișan, achitat în fieful său de la Cluj

Biroul sau e luxos, dar minimalist. Pe masa, statuia zeitei Justitiei, cu balanta în mâna, e la fel de oarba. Recent l-a scos basma-curată pe Marian Oprișan. La Cluj, în fieful sau, unde a fost stramutat procesul presdintelui CJ Vrancea! Se încrunta: „N-a fost un avantaj, ci dimpotrivă. Instanțele din Cluj sunt cunoscute ca fiind exigente. Acolo, achitarile sunt mai rare ca în restul tarii”.

„Aici chiar mă dau mare!”

Pe fostul primar de Cluj, Sorin Apostu, nu l-a salvat. A primit patru ani si jumatate. Mateuț transformă anii de pușcărie într-un succes profesional. „Am avut achitari pentru patru capete de acuzare. Pedeapsa e spre minimul legal. CEDO a dispus condamnarea statului român pentru condițiile de detenție și utilizarea interceptărilor telefonice și ambientale. Voi încerca o revizuire cu sanse de achitare!”. Mai are o victorie identica cu unul cu 15 ani de închisoare, caruia i se revizuieste procesul: „Mă dau mare! Da’ să nu scrieți așa”.

„Valiza” din „Trofeul calității”

Cu Relu Fenechiu a zbârcit- o. Clientul sau va sta cinci ani la zdup. Remuscari? Iar o da la întors: „Aici chiar a fost pedeapsa minima. Era de la 5 la 15 ani. si aici pregatesc o revizuire”. Nici cu Becali n-a avut succesul scontat. Oierul e la Poarta Alba, unde are de facut trei ani de pârnaie. Maestrul e iar mândru: „La Gigi am avut achitare cu doi judecători la unul. Și aveam victorie cu 3-0, dacă Gigi nu se faulta singur. La apel, nu l-am mai reprezentat”, e resemnat profesorul. În ultimele saptamâni, Mateuț n-a mai apărut pe la DNA București, deși VIP-urile au dat năvală.