VESTUL SĂLBATIC: Băieţii primarului din Deta "taie în carne vie"

VESTUL SĂLBATIC: Băieţii primarului din Deta "taie în carne vie"

Bogdan şi Călin Roman, progeniturile edilului, se cred şerifii oraşului. Pentru "taxa de şmecher", unul taie cu sabia, altul trage cu pistolul.

Fiii primarului oraşului Deta, judeţul Timiş, Bogdan, 32 de ani, şi Călin Roman, 27 de ani, au înjunghiat, cu o sabie artizanală, trei tineri. Incidentul a avut loc, ieri, în jurul orei 2.00 dimineaţa. Una dintre victime susţine că fiul cel mare i-ar fi cerut 5.000 de euro, taxă de protecţie.

Călin a fost ridicat aseară de către poliţişti din casa familiei şi a fost dus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta. La închiderea ediţiei, Bogdan Roman încă era căutat de către anchetatori.

Altercaţia a avut loc în faţa Judecătoriei Deta, pe terasa "Tabu", de pe strada Victoriei. Potrivit martorilor, fiul cel mare al edilului ar fi înjunghiat, cu o sabie lungă de aproximativ 40 de centimetri, trei persoane în timpul unui scandal monstru. El ar fi fost asistat de doi prieteni şi de fratele mai mic. Sabia a fost găsită în locuinţa fraţilor Roman.

Ne puteți urmări și pe Google News

I-au hăcuit şi au fugit

Doi dintre tinerii înjunghiaţi au ajuns la Spitalul Judeţean Timişoara: Gartner Bogardo, 23 de ani, înjunghiat în spate, şi unchiul său, Alexandru Ştefan, 32 de ani, cu răni în zona umerilor. A treia victimă, Petru Iung, 22 de ani, a fost spitalizată în Deta.

Medicul Iosif Cobzariu spune că rănile victimelor sunt foarte adânci: "Unul dintre ei are tăieturi pe ambele mâini, de 10 şi 12 centimetri lungime, iar altul a fost tăiat paralel cu coloana vertebrală, de la omoplat până jos".

Imediat după atac, fiii primarului au dispărut, împreună cu acoliţii lor, îmbarcându-se în două maşini. "A fost deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, lovire şi alte violenţe, respectiv port şi uz de armă albă, fără drept, în locurile publice", a declarat Mădălina Mezdrea, ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş.

Ceilalţi bărbaţi implicaţi în scandal, Radu Gherghel şi Valeriu Strâmtu Pavel, sau predat aseară. Oamenii legii au institutit filtre rutiere în judeţ pentru a-i prinde, iar şeful Poliţiei Timiş a dispus în paralel şi o anchetă a Corpului de Control pentru a stabili de ce oamenii legii nu au intervenit la timp.

Zorro şi Billy the Kid din Deta

Beizadelele orăşelului cu 6.500 de locuitori, Bogdan şi Călin Roman, nu au un loc de muncă stabil şi sunt protagoniştii a cel puţin şase dosare penale pentru lovire sau vătămare corporală. Primul se crede un fel de Zorro, "operând" cu o sabie de oţel, iar al doilea o face pe pistolarul Billy the Kid. Indiferent cât de rău au fost tratate, în majoritatea cazurilor victimele şi-au retras plângerile.

"Se pare că, la fel ca în alte situaţii, toate dosarele deschise la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta au fost încheiate fie cu «NUP», fie cu retragerea plângerii. Este şi motivul pentru care, în acest caz, am solicitat implicarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş", a declarat comandantul Poliţiei Timiş.

La mijlocul săptămânii trecute, un alt bărbat din Deta a fost bătut de unul din fraţii Roman, însă, de frică, nu a depus reclamaţie. A povestit că totul a pornit de la refuzul de a-i achita lui Bogdan 400 de euro drept"taxă de şmecher". În 2008, tot Bogdan Roman a fost unul dintre cei care l-au bătut, cu răngi metalice, pe halterofilul Traian Cihărean, spor tiv medaliat de 38 de ori. Ulterior, halterofilul şi-a retras plângerea.

Un an mai târziu, povestesc localnicii, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, Bogdan Roman l-a aruncat pe preşedintele PC cu maşina într-un şanţ. Pe numele lui Călin Roman există două dosare penale, unul din 2005, al doilea de anul trecut, când l-a bătut cu patul pistolului pe un tânăr PSD-ist, Ciprian Coteţ. Acesta a reclamat că din dosarul aflat pe rol la Timişoara s-au sustras probe.

FĂRĂ MILĂ. Au vopsit mașina cu sângele victimelor FOTO: ADI PÂCLIȘAN

TAXĂ DE ŞMECHERIE

Miza: traficul de "biciclete"

Copiii primarului de Deta fac parte dintr-un grup organizat care se ocupă cu contrabanda de ţigări şi, ocazional, cu bătăi. Una dintre victime, Alexandru Ştefan, a povestit la spital, că fiul mare al primarului i-ar fi cerut taxă de protecţie. "Ne ocupăm cu «biciclete». Ne-a zis să-i dăm dreptul de şmecher. Să-i plătim protecţia 5.000 euro. Banii ăia mi-i cerea ba mie, ba nepotului", a relatat bărbatul.

"Bicicletele" sunt ţigări de contrabandă, confirmă Poliţia. "Între agresor şi victimă era o neînţelegere mai veche. Victima se ocupa cu traficul de ţigări aduse din Serbia. Anul trecut, i-a fost întocmit un dosar penal după ce a fost prins", a declarat Mădălina Mezdrea, ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş.

Ştefan a mai povestit că, deşi a sesizat poliţia, aceasta nu s-a implicat, şi că tânărul a ascuns ţigările chiar în clădirea Primăriei. În evidenţele poliţiei, însă, informaţiile nu se regăsesc.