Balamucul numit Guvernarea PSD- ALDE: A doua remaniere de proporții în nici trei luni de la învestirea Cabinetului Grindeanu! | ROMANIA LUI CRISTOIU

Balamucul numit Guvernarea PSD- ALDE: A doua remaniere de proporții în nici trei luni de la învestirea Cabinetului Grindeanu! | ROMANIA LUI CRISTOIU

Duminică seara, la emisiunea România lui Cristoiu de pe România tv, am încercat, împreună cu Letiţia Bădescu, găsirea unui răspuns la întrebarea pe care şi-o pune orice om normal în faţa tărăboiul numit Noua remaniere guvernamentală:

 Daniel Constantin, înlocuit din funcţia de vicepremier cu Graţiela Gavrilescu. Aceasta, în prezent, ministru Relaţiei cu Parlamentul, va fi înlocuită cu Viorel Ilie, liderul grupului ALDE din Senat.

Întrebare pe scurt era:

De ce?

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezvoltată suna așa:

Cum dracu’ s-a ajuns la acest nou tărăboi?

Din punct de vedere oficial, la acest tărăboi s-a ajuns foarte simplu: Biroul Politic al ALDE a votat duminică retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele Daniel Constantin.

Luni, 27 martie 2017, Şedinţa Coaliţiei PSD-ALDE a confirmat Decizia luată de conducerea ALDE. Ca urmare, premierul Sorin Grindeanu a înaintat Administraţiei prezidenţiale propunerile care alcătuiesc noua remaniere.

Din punct de vedere neoficial – singurul care are importanţă în astfel de Scandaluri politice-, motivele măsurii luate împotriva lui Daniel Constantin rămîn obscure.

Din punct de vedere oficial, Călin Popescu Tăriceanu a justificat măsura inițiată de un copreşedinte – el – împotriva celuilalt copreşedinte – Daniel Constantin – prin acuzaţia că Daniel Constantin ar fi omul Binomului:

„Al doilea element pe care doresc să-l subliniez este unul de factură strict politică, şi anume discursul politic şi agenda politică a domnului Daniel Constantin care, de o bună bucată de vreme, este într-o divergenţă totală cu cea ce ALDE a făcut şi s-a identificat, ca poziţie politică şi acţiune politică. (…)

Ei bine, am constatat că în timp ce, împreună cu cea mai mare parte a colegilor mei, am militat pentru revenirea la normele fundamentale ale unui stat de drept autentic, colegul nostru a devenit un susţinător şi un cîntăreţ pe faţă al sistemului şi al binomului. Şi aceasta este o contradicţie majoră, aş spune, între principiile fundamentale ale liberalismului şi un om care se pretinde a fi liberal.”

Sintagma Binomul SRI-DNA a fost născocită de mine. Nu cred că pot fi suspectat de bunăvoinţă faţă de Binom şi de slujitorii acestuia din politică şi din presă. Dar nu pot înghiţi pe nemestecate explicaţia dată de Călin Popescu Tăriceanu unei opinii publice mult mai agere decît o crede domnia sa.

Mai întîi pentru că acuzația cu suținătorul Binomului mi se pare nelalocul ei. Nu era suficient că Divizia Presă a Binomului folosește etichetarea de dușman al Binomului pentru a lovi în imaginea unor politicieni incomozi. Iată că a apărut etichetarea inversă:

Susținător al Binomului.

Penibilă.

Ca toate etichetările pe post de explicații convingătoare la o măsură luată împotriva cuiva.

Ca și cea de susținător al claselor exploatatoare de pe vremuri.

Nu cunosc realităţile ALDE de dincolo de cortina care desparte scena publică de culisele în care se pun la cale loviturile. Poate că Daniel Constantin e omul Binomului, manevrat de Servicii, pentru a sparge partidele incomode Binomului, aşa cum îl acuză Trustul de presă al lui Dan Voiculescu. În politica din democraţie, dedesubturile ţinute la secret sunt lipsite de importanţă. Are importanţă doar gesturile publice. Ori din acest punct de vedere, Daniel Constantin nu s-a afirmat ca om al Binomului. E drept, n-a fost un duşman făţiş al Binomului precum Călin Popescu Tăriceanu. Nici n-avea cum să se afirme astfel: campania împotriva Binomului a fost dusă de Călin Popescu Tăriceanu în postura sa de preşedinte al Senatului şi nu de copreşedinte ALDE. De fapt, nici alţi lideri ALDE nu s-au dat afirmat ca luptători anti-DNA. Grațiela Gavrilescu, succesoarea lui Daniel Constantin la postul de vicepremier, a fost lamentabilă cînd a ieşit de la DNA, unde a fost anchetată abuziv pentru OUG 13. Dacă ar fi fost o camaradă de luptă de-a lui Călin Popescu Tăriceanu, ar fi dat de pămînt cu DNA, care o convocase, ca și alți miniștri, doar de dragul propagandei prezidențiale. Distinsa a luat-o la fugă ca să nu fie întrebată de presă pentru ce a fost convocată. Aşadar, în plan oficial, justificarea Crizei din

ALDE nu convinge pe nimeni. S-ar fi impus că opinia publică să fie convinsă cu argumente temeinice, deoarece felul în care s-a ivit şi s-a dezvoltat Criza lasă impresia unui incendiu născut din nimic. Şi cum în faţa opiniei publice de la noi, cel care a provocat Criza e Călin Popescu Tăriceanu, consecinţele acesteia cad în responsabilitatea domnului preşedinte al Senatului. Şi ele, consecinţele, nu sunt deloc surîzătoare.

Să recapitulăm.

Guvernul Sorin Grindeanu a fost învestit, cu chiu cu vai, pe 4 ianuarie 2017. Guvern al unei majorităţi zdrobitoare, premieră în cei 27 de ani de postdecembrism. De la acest Guvern dominat de PSD, românii au aşteptat cîteva lucruri, tipice Guvernelor PSD de după 1989: Excelenţă în administrarea ţării, soliditate, pragmatism, unitate.

Sunt avantajele cu care PSD a fost totdeauna creditat în faţa partidelor de Dreapta.

Or fi ei corupţi PSD-iştii ăştia, dar ştiu să guverneze! se spunea despre liderii PSD.

Au trecut de la învestire aproape trei luni.

În aceste trei luni, Guvernul PSDALDE a fost zguduit de o remaniere amplă.

Cea din 22 februarie 2017,. În Guvern au avut loc patru schimbări. După o lună, vine o nouă remaniere! Şi ea spectaculoasă.

E schimbat un vicepremier.

Locul acestuia e luat de un ministru, care, la rîndu-i, e înlocuit.

Două posturi de miniştri supuşi remanierii.

Două remanieri de proporții în doar trei luni de Guvernare!

Şi asta în cazul unui Guvern sprijinit de o majoritate zdrobitoare, scutit de cea mai mică problemă în Parlament. Noua remaniere serveşte de minune preşedintelui.

Din denunţarea faptului că Guvernul se ţine de orice, numai de Guvernare, nu, Klaus Iohannis şi-a făcut un steag de luptă anti-PSD.

Viaţa i-a dat dreptate.

Ce-a făcut pînă acum Guvernul Sorin Grindeanu?

– S-a ocupat cu dezastrul numit OUG.

– S-a ocupat cu evaluarea Procurorului General şi a şefei DNA.

– S-a ocupat cu pescuitul în Deltă.

– S-a ocupat cu permanenta remaniere.

– S-a ocupat cu îndeplinirea ostentativă a Înaltelor indicaţii date de Liviu Dragnea.

– S-a ocupat cu valul de pomeni electorale constînd în măriri de salarii, de pensii, de gratuități la tot Poporul.

Dar Administrarea Ţării?

Dar măsurile menite a concretiza Proiectul de Ţară al PSD? Dar investiţiile de interes naţional?

Dar colectarea taxelor şi impozitelor? Dar administrarea localităţilor cu primari PSD-işti?

În cele trei luni, de la învestire, Guvernul Sorin Grindeanu nu s-a ocupat (cel puţin public) de nici unul dintre lucrurile pentru care a fost votat.

Noua remaniere adînceşte imaginea de Guvern care se ocupă în principal de gestionarea crizelor pe care tot el şi le provoacă.