Băncile greceşti rămân solvabile acum. Mai târziu?

Băncile greceşti rămân solvabile acum. Mai târziu?

Situaţia instabilă din Grecia afectează băncile elene, care au o prezenţă importantă în Sud-Estul Europei, inclusiv în România.

Băncile elene rămân solvabile pe moment, a afirmat marţi Daniele Nouy, preşedintele noii Agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene.

Daniele Nouy, fost oficial la Banca Centrală a Franţei, este acum preşedintele Consiliului de supraveghere al Mecanismului Unic de Supraveghere din cadrul BCE, gestionând supervizarea celor mai mari 120 de bănci europene, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Întrebată la o conferinţă a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) dacă băncile elene sunt bine capitalizate, Daniele Nouy, a răspuns: 'Ele sunt solvabile'. Declaraţia oficialului BCE este importantă deoarece numai băncile solvabile beneficiază de linia de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA). 

Ne puteți urmări și pe Google News

În mod normal, băncile greceşti îşi asigurau necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE. La începutul acestui an, BCE a anunţat că nu va mai accepta obligaţiuni guvernamentale elene drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale

HFSF, principalul acţionar al băncilor elene, controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece şi 35,4% din Eurobank