Bani și un nou priect educațional pentru ajutorarea copiilor săraci

Bani și un nou priect educațional pentru ajutorarea copiilor săraci

Începând din toamna acestui an, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice are în vedere pilotarea programului Școală după Școală în unitățile de învățământ în care se derulează programul ce vizează asigurarea unei mese calde elevilor din școlile publice

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, au participat în data de 8 august 2016, la sediul Asociaţiei pentru Educaţie şi Justiţie Socială HUMAN CATALYST, la o ședință de lucru privind soluțiile imediate pentru finanțarea programului ȘdȘ.

În urma acestei întâlniri, s-au agreat următoarele:

- Human Catalyst, împreună cu cele două ministere, vor realiza o listă a celor mai dezavantajate școli/localități din țară, ca potențiale beneficiare ale unor proiecte de sprijin educațional pentru copiii săraci expuși riscului de excluziune și abandon școlar.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Ministerului Fondurilor Europene și Autoritatea de Management vor sprijini echipa MENCS la identificarea soluțiilor de finanțare pentru școlile care nu vor putea accesa POCU. MENCS depune toate eforturile în perioada imediat următoare (septembrie – octombrie 2016) astfel încât în bugetul de stat să existe fonduri pentru ȘdȘ începând cu 2017.

„Este pentru prima oară când există un angajament ferm din partea Ministerului Educației și al Ministerului Fondurilor Europene de a lansa un program național Școală după școală pentru școlile cu cel mai mare risc de abandon, cu finanțare combinată din fonduri europene și de la bugetul de stat. Apelul de proiecte “Școală pentru toți”, pe care îl lansăm luna aceasta, țintește exact acest tip de intervenții, pentru cei mai săraci copii. Pentru școlile care nu vor aplica, dar unde este mare nevoie de program, luăm în calcul și lansarea unui nou apel de finanțare țintit, cu implicarea masivă a Ministerului Educației și Inspectoratelor Școlare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, domnul Cristian Ghinea.

„O mare parte din cei 300.000 de elevi, ce provin din cele mai sărace comunități din România, are acum șansa reală de a primi sprijinul necesar depășirii riscului socio-educațional”, a declarat doamna Laura Greta Marin, doctorand în Științele Educației FPSE, președinta Asociației pentru Educație și Justiție Socială HUMAN CATALYST.

Școală după Școală este o măsură de combatere a abandonului școlar care deși apare în legea educației din 2011, până acum nu a fost finanțată de la bugetul de stat prin Ministerul Educației. Programul, însă, are rezultate benefice asupra atitudinii elevilor față de școală, oferă un mediu securizant din punct de vedere fizic și psihologic, determină creșterea participării și a performațelor școlare ale elevilor și are impact la nivelul întregii familii și comunități. Având în vedere rata părăsirii timpurii a școlii și evoluția ei în ultimii ani – ajunsă la un alarmant procent de 19% -, cât și nivelul de sărăcie din România, nevoia implementării acestui program devine din ce în ce mai stringentă.