Baronul de Mehedinți și seful Poliției Județene, capi ai mafiei locale

Baronul de Mehedinți și seful Poliției Județene, capi ai mafiei locale

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție lovesc corupția din Mehedinți. Șeful județului, Adrian Duicu, și comisarul-șef Ștefan Ponea, reținuți.

Procurorii DNA, spri­jiniți de Serviciul Român de Informații și Jandarmeria Română, au declanșat ieri dimineață o operațiune de anvergură menită să decapiteze corupția care afectează instituțiile din județul Mehedinți. Peste 20 de percheziţii au fost efectuate în municipiile Craiova, Orşova şi Drobeta Turnu Severin.

Au fost vizate sedii ale unor instituţii publice (Consiliul Județean, primăriile Orșova și Drobeta Turnu Severin, Poliția Județeană), ale unor societăți comerciale. Totodată, au fost per­che­zi­ționate locuința președintelui CJ Mehedinți, Adrian Duicu, dar și cea a părinților săi, din Topleț, precum și casa șefului Poliției Județene, Constantin Ștefan Ponea, conform unor surse judiciare.

Procurorii DNA au început urmărirea penală pentru fapte grave de corupție ori asimilate acestei infracțiuni. Este vorba despre  abuz în serviciu;  trafic de influenţă; folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite; fals în înscrisuri sub semnătură privată.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Favoritisme pentru neveste, tați, sponsori

Anchetatorii nu au precizat cine sunt autorii acestor infracțiuni, dar 14 persoane au fost aduse la DNA București pentru audieri. Potrivit surselor EVZ principalii suspecți sunt Adrian Duicu și prietenul său, Ștefan Ponea. Cei doi riscă reținerea și arestarea conform surselor citate. Șeful CJ și cel al Poliției județene sunt acuzați că au favorizat firmele rudelor la achiziții realizate din bani publici, dar și fonduri europene. Ba chiar ar fi favorizat și pe patronii de societăţi comerciale de la care obţineau, în schimb, foloase necuvenite. Le-au dat informații din interior privind licitații prejudiciind autoritatea publică contractantă -Spitalul Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin. Faptele ar fi fost comise în perioada 2012-2013 şi în cursul lunii ianuarie 2014.

Conform surselor EVZ, Adrian Duicu i-a promis șefului Poliției de județ că îi va influența pe consilierii PSD să aprobe scoaterea din domeniul public al statului şi concesionarea la un preţ „convenabil”, de suprafeţe de teren intravilan situate în centrul municipiului Orşova. Conform surselor EVZ, terenul era pentru tatăl lui Ponea.

Bani furați din Sănătate

Anchetatorii au stabilit că pentru a păstra controlul în regiune, au fost făcute numiri și mențineri în funcții de conducere la unele instituții publice sau numiri ale unor apropiați în funcții de conducere, mergând până la trucarea concursurilor. Conform surselor EVZ, Adrian Duicu i-a influențat pe unii funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi să deconteze firmei familiei sale (ROMRAD RMN SRL) servicii medicale presupus neefectuate.

Averile lui Duicu, tată și fiu, controlate de ANI

Potrivit unor surse judiciare, averile dobândite de Adrian Duicu și de tatăl său, Ioan Duicu, viceprimarul comunei Topleț, sunt verificate de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI).

„Războiul” lui Duicu cu ANI este de notorietate. Găsit incompatibil pe când era consilier județean, el a fost destituit din funcție de fostul prefect, dar repus în funcție câteva luni mai târziu, de către prefectul Nicolae Drăghia, coleg de partid. Mai exact, pe 9 mai 2012, consilierul judeţean Adrian Duicu, care candida la preşedinţia CJ Mehedinţi din partea USL, a fost găsit incompatibil de ANI întrucât a participat la adoptarea în Consiliu a unor hotărâri privind închirierea unui teren și vânzarea a două imobile către o firmă în care este asociat.

ANI a constatat că, în urmă cu patru ani, într-o ședință a CJ Mehedinți a fost aprobată închirierea unui teren, în suprafaţă de 250 de metri pătraţi situat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin către SC Romrad-RMN SRL, firma soției sale. Duicu a votat atunci pentru închirierea spațiului.

În 2010, Rominvest Oil, o altă firmă deţinută de Adrian Duicu a vândut carburant pentru maşinile CJ. Tatăl său, Ioan, a reușit performanța să adune o avere: adică cinci spații de producție și trei case în Timișoara, Băile Herculane și Topleț cu 32.000 de lei, venitul său anual. (Teodor Abagiu)

Asmuțea Garda Financiară contra rivalilor în afaceri

Una dintre acuzațiile formulate la adresa lui Adrian Duicu și Constantin Ștefan Ponea se referă la determinarea unor funcţionari din cadrul unor instituţii de interes public din acelaşi judeţ să îndeplinească acte de serviciu în favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiaților (rude şi patroni de societăţi comerciale de la care obţineau în schimb, direct sau indirect, foloase necuvenite).

Un exemplu în acest sens este încercarea lui Duicu de a elimina competitorii din piață ai firmelor pe care el le proteja. Astfel, potrivit surselor EVZ, Adrian Duicu s-ar fi folosit de influența pe care o avea în calitate de președinte al Consiliului Județean Mehedinți, pentru a-i asmuți pe anumiți comisari de Gardă Financiară împotriva rivalilor în afaceri. Conform surselor EVZ, conducerea Gărzii Financiare nu a intrat în jocul puterii absolute inițiat de Adrian Duicu și prietenul său Ponea.

Cătălin Tutilescu, martor în dosar

În acest caz, procurorii DNA l-au audiat, în calitate de martor, pe Cătălin Marian Tutilescu (fiul chestorului de Poliție Marian Tutilescu, fost responsabil al Departamentului Schengen în cadrul Ministerului Administrației și Internelor). Acesta a fost audiat în calitatea lui de prim- comisar la Garda Națională de Mediu - CJ Mehedinți, poziție din care, este în măsură să spună anchetatorilor informații esențiale.

Judecătoare suspectată

Potrivit surselor EVZ, anchetatorii verifică dacă în acest dosar amplu are vreo implicare de natură penală și sora șefului Poliției județene Mehedinți, care este judecătoare la Curtea de Apel Craiova, șefa Secției de Contencios Administrativ și Fiscal, acolo unde pot fi contestate și anulate documentele emise de autorități. Soția lui Ponea, procuror de profesie, nu are nicio legătură cu acest caz.

Sunt verificate afacerile derulate de tatăl lui Duicu, viceprimarul din Topleț

Ioan Duicu, viceprimarul din Topleț, județul Caraș-Severin, este un potent om de afaceri de pe Valea Cernei. El este tatăl președintelui Consiliului Județean Mehedinți, Ioan Duicu. Acesta are (a avut) foarte multe afaceri în zona controlată de fiul său.  „Evenimentul zilei” a aflat în exclusivitate faptul că vor fi verificate de către anchetatori toate contractele derulate de către acesta.

Tentativă de mutare a graniței

În declarația de interese din 2012, viceprimarul Ioan Duicu și-a trecut doar calitatea de președinte al organizației locale Topleț a PSD, pentru care a specificat că nu este retribuit. În declarația lui de avere, viceprimarul arată că deține cinci spații comerciale sau de producție (din care unul la Turnu Severin și 4 în Topleț). El mai deține o casă de locuit în Topleț, una în Timișoara și o vilă de vacanță la Turnu Severin, cel puțin așa reiese din declarația de avere completată  în 2012, cu un scris greu de descifrat și fără a respecta aliniamentele.

Dacă înainte de a alegerile din 2012, în aprilie, Ioan Duicu și-a declarat doar un depozit bancar în dreptul căruia nu a trecut nici o sumă, în declarația din 6 septembrie 2012, viceprimarul nota că are un depozit de „74.455” și hârtii de valoare deținute (titluri de stat, certificate, obligațiuni) în valoare de „400.000”. În anul 1998, Ioan Duicu a produs un scandal regional, în calitate de viceprimar al localităţii Topleţ. Acesta a avut inițiativa de a propune mutarea graniței  dintre judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin cu circa doi kilometri în beneficiul Caraşului.

Conform presei locale, miza ar fi fost ca benzinăriile deținute de familia Duicu, situate pe teritoriul ambelor județe, să nu mai poată fi controlate și de autoritățile din Mehedinți. Printre cei aduși ieri la audieri la București s-au aflat și Adrian Bidilici, directorul Televiziunii Tele 2; Popescu Constantin, președintele PSD Orșova; Popescu Valentin, directorul DGASPC Mehedinți; Borugă Doina, managerul Spitalului Județean. (Teodor Abagiu)

Mehedinți, un „loc călduț” pentru politicieni

Județul lui Duicu este un  adevărat magnet pentru politicieni. Profitând de autoritatea lui Marian Duicu și de influența mediatică a acestuia, diverse „vedete” ale politicii au fost „parașutate”, în 2012, la Mehedinți pentru a fi sigure că prind un loc în Parlament.

Astfel, printre politicienii aleși în „ograda” lui Duicu îl întâlnim pe fostul partener în casa de avocatură a premierului Ponta, deputatul Marius Manolache. Deși a fost vicepreședinte al PSD Ilfov ani buni și are casă în Voluntari, Manolache a fost ales într-un colegiu în Mehedinți.

„Teleportați” pe malul Dunării

Senatorul PSD Șerban Nicolae, fostul consilier al lui Ion Iliescu, a fost ales în Mehedinți, deși s-a născut în București și are vilă în Voluntari - Ilfov, un teren în Tunari și un apartament cu chirie de stat, în București. Fostul ministru al Justiției, condamnatul pentru fapte de corupție, Tudor Chiuariu, este și el senator liberal de Mehedinți, deși s-a născut în celălalt capat de țară, la Botoșani, și s-a lansat în politică la Iași. În primul mandat a fost ales deputat de Bacău.

La referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, județul Mehedinți a fost fruntaș în nereguli, unele chiar penale. Unii șefi de secții de votare agreați de Duicu au ajuns în fața procurorilor și au fost chiar condamnați pentru voturi multiple. Astfel, luna trecută, doi președinți de la două secții de votare din Mehedinți au fost condamnați la trei,respectiv  la doi ani și șapte luni de închisoare cu executare. Alți doi președinți au primit câte un an de închisoare cu suspendare.

La referendum, prezența la vot în Mehedinția fost de 69%, a doua din țară. Și la alegerile locale din 2012, județul s-a remarcat prin numeroase reclamații. Cu câteva zile înainte de scrutin, s-au încins mai multe bătăi între susținătorii taberelor politice  aflate în competiție.