BARONUL PNL DE BOTOŞANI. Vicepreşedintele PNL, Florin Țurcanu, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals

BARONUL PNL DE BOTOŞANI. Vicepreşedintele PNL, Florin Țurcanu, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals

Președintele Consiliului Județean Florin Țurcan a fost condamnat de magistrații botoșăneni la o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, judecătorii din cadrul Judecătoriei Botoșani au decis pentru liderul PNL de la Botoșani o perioadă de doi ani și șase luni de încercare.

Florin Turcanu a fost trimis în judecată la începutul anului 2011, fiind acuzat că în calitate de preşedinte al PNL, a folosit acte false pentru a le da afara din partid pe Cristina Bahrin şi Aurelia Aroşoaie, care şi-au pierdut funcţiile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, respectiv consilier judeţean. De asemenea, Florin Ţurcanu are de plătit 21.200 de lei reprezentând cheltuieli judiciare. Hotărârea judecătorească nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la data comunicării. Minuta Condamnă pe inculpatul TF pentru săvârşirea infracţiunilor de: - fals intelectual prevăzută de art.321 alin.1 din Codul penal cu aplicarea art.41 alin.2 din Codul penal din 1968 ( urmare a recalificării juridice a faptei din infracţiunea prevăzută de art.289 alin.1 din Codul penal din 1968 cu aplicarea art.41alin.2 din Codul penal din 1968), art.5 din Codul penal, la pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare - 19 acte materiale;   - uz de fals prevăzută de art.323 alin.1 din Codul penal cu aplicarea art.41 alin.2 din Codul penal din 1968 ( urmare a recalificării juridice a faptei din infracţiunea prevăzută de art.291 alin. 1din Codul penal din 1968 cu aplicarea art.41 din Codul penal din 1968), art.5 din Codul penal,  la pedeapsa de 3 (trei)  luni închisoare – 9 acte materiale.

  • În temeiul art.33 lit.a, art.34 lit.b din Cod penal din 1969 contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 6 (şase) luni închisoare.
  • În temeiul art.81 din Codul penal din 1968, art.5 din Codul penal, suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate pe o durată de 2 ani şi 6 luni ce constituie termen de încercare potrivit art.82 din Codul penal din 1968.
  • Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării termenului de încercare prin comiterea unei alte infracţiuni.

Acuzaţiile procurorilor

Florin Ţurcanu a fost deferit în ianuarie 2011 justiţiei de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru că a consemnat nereal faptul că membri ai organizaţiei politice au fost excluşi din partid.

Ne puteți urmări și pe Google News

eputatul este acuzat de 19 falsuri intelectuale şi de nouă fapte de uz de fals. Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie - iulie 2009, inculpatul Ţurcanu Florin, deputat în Parlamentul României, în calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal - filiala Botoşani (funcţie ocupată începând cu primăvara anului 2009), a semnat o serie de hotărâri în care se consemna, în mod necorespunzător adevărului, că diferiţi membri ai acestei organizaţii politice au fost excluşi din partid prin hotărârea Delegaţiei Permanente a PNL Botoşani din data de 21.06.2009. Scopul urmărit Scopul urmărit a fost acela ca, în locul persoanelor alese în funcţia de consilier local sau judeţean, să ajungă alte persoane, agreate de inculpat. Având în vedere că locul vacantat era ocupat de persoana aflată pe poziţia imediat următoare pe lista cu care partidul a participat la alegeri, iar persoana agreată nu ocupa întotdeauna această poziţie, ci o poziţie inferioară, inculpatul a emis hotărâri prin care erau excluse chiar şi cinci persoane pentru a se ajunge ca funcţia vacantată să fie ocupată de persoana dorită. În acest fel, inculpatul Ţurcanu Florin a semnat acte (hotărâri, adrese) prin care se consemna, în mod necorespunzător realităţii, că Delegaţia Permanentă a PNL Botoşani din data de 21.06.2009 a hotărât excluderea a 23 de persoane din cadrul Partidului Naţional Liberal. Falsurile În realitate, spun procurorii, în cadrul acestei şedinţe din data de 21.06.2009, singurele sancţiuni aplicate au fost retragerea sprijinului politic faţă de membrii A. A., B. C. şi O. G. C. şi excluderea din partid a numitului O. G.. Ulterior, realizând că sancţiunea retragerii sprijinului politic nu duce la încetarea de drept a calităţii de consilier, acest efect avându-l doar sancţiunea excluderii din partid, inculpatul Ţurcanu Florin a procedat la emiterea în fals a unor hotărâri în care se atestă că sancţiunea aplicată şi faţă de A. A., B. C. şi O. G. C. a fost excluderea. O parte dintre aceste hotărâri au fost trimise Consiliului Judeţean, Consiliului Municipal Botoşani sau consiliilor locale în cadrul cărora membrii la care se făcea referire în hotărâri activau în calitate de consilieri. Dosarul declinat de la Curtea Supremă Aceste hotărâri au fost însoţite de adrese în care se atesta încă o dată, în mod necorespunzător adevărului, că în şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL Botoşani din data de 21.06.2009 s-a hotărât excluderea persoanei indicate în hotărâre, menţionându-se totodată membrii de partid care urmau să îi înlocuiască pe cei vechi în funcţia de consilier. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dara  fost declinat la Judecătoria Botoşani după ce Ţurcanu a pierdut calitatea de deputat.