Băsescu a numit un judecător controversat la Curte

Băsescu a numit un judecător controversat la Curte

Avocatul Petre Lăzăroiu a fost desemnat, ieri, de preşedintele Traian Băsescu să-l înlocuiască, la Curtea Constituţională (CC), pe judecătorul Petre Ninosu, care a încetat din viaţă în iulie.

Ocupantul celui de-al nouălea fotoliu la CC este acelaşi care, în 2003, ca judecător financiar la Curtea de Conturi, i-a dat un verdict favorabil lui Traian Băsescu - pe atunci, primar general al Capitalei - în dosarul „Pasajul Basarab“. Prin decretul semnat de Băsescu, Lăzăroiu va rămâne la CC doi ani, până la expirarea mandatului început de Ninosu.

Învestirea lui Lăzăroiu la Palatul Cotroceni a fost un nou prilej pentru Băsescu să atragă ironic atenţia asupra „mandatului prezidenţial care a făcut ca toate posibilităţile de interpretare a prevederilor constituţionale să devină o realitate care adesea trebuie reglată“ la Curte.

Noul judecător cu care Băsescu a ciocnit, ieri, un pahar cu şampanie este cel care, cu cinci ani în urmă, a închis dosarul „Pasajul Basarab“. Procurorii Curţii de Conturi l-au acuzat atunci pe Băsescu că - în calitate de ordonator de credite - ar fi prejudiciat municipalitatea cu 3.700.000 de lei, sumă achitată societăţii Proiect Bucureşti SA pentru un studiu de fezabilitate la Pasajul Basarab. Băsescu a angajat cheltuielile, în perioada 2001-2002, pentru a obţine un credit de la Banca Europeană de Investiţii, fără a avea însă acordul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sesizat de procurorii Curţii de Conturi, judecătorul Lăzăroiu a arătat că Traian Băsescu nu poate fi acuzat că a angajat cheltuielile în mod ilegal, „singura vină care i-ar putea fi imputată ordonatorului de credite fiind aceea că nu a anticipat un astfel de deznodă mânt, faptă pe care legea nu o sancţionează“.

Pe de altă parte, Petre Lăzăroiu a apărut pe o listă, publicată în presă, a avocaţilor care au încheiat cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale contracte de asistenţă juridică de pe urma cărora ar fi câştigat, anul trecut, 100.000 de lei.

În martie anul acesta, Lăzăroiu a fost validat de Senat ca reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). El a demisionat însă după 17 zile, deranjat de faptul că nu era membru permanent, statut rezervat doar procurorilor şi judecătorilor aleşi.