Băsescu a urcat la bordul celui mai modern distrugător american

Băsescu a urcat la bordul celui mai modern distrugător american

Președintele a vizitat ieri nava de război „USS Donald Cook”, ancorată în Portul Constanța. Nava va participa la o serie de exerciții militare comune româno-americane.

Distrugătorul american „USS Donald Cook”, prezent la Constanţa pentru patru zile, a adunat ieri în port armate de ziarişti români şi străini, venite să vadă o navă „cu o dotare excepţională din punct de vedere militar”.

Armament ultra-performant

La bordul navei a fost prezent și preşedintele Traian Băsescu, care a ținut să efectueze „o vizită simbolică pentru a ne arăta respectul față de reacția aliaților din NATO, care și-au întărit prezența militară în Marea Neagră după anexarea Crimeei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nava este impresionantă din punct de vedere al capabilităţilor militare, fiind dotată cu cel mai performant armament. După o oră de vizită, șeful statului a constatat că „USS Donald Cook”, cu rachetele ghidate de la bord, „poate lovi ţinte aeriene, ţinte navale, poate lupta contra rachetelor balistice prin distrugerea lor, poate lovi sub apă dacă este nevoie sau dacă este atacată de submarine”.

Condițiile de lucru pe navă sunt grele, cu cabine și culoare strâmte. Spaţiile largi sunt destinate tehnicii militare de luptă. Centrul de coordonare a operaţiunilor se află jos, în corpul navei, unde 25 de specialişti urmăresc tot ce se întâmplă pe mare, pe o distanţă de peste 100 mile marine.

Militarii americani sunt scumpi la vorbă. Vor să viziteze Constanța, Bucureștiul, vor să ajungă şi la Castelul lui Dracula. Diplomat, comandantul distrugătorului, comandorul Scott A. Jones, vorbeşte în numele militarilor săi, zâmbind, despre asigurarea stabilităţii în regiune şi despre parteneriatul cu Forţele Navale Române. Nu poate spune când va părăsi Marea Neagră, dar recunoaşte că, de fapt, la bordul distrugătorului său se află şi ofiţeri români încă de când au trecut Bosforul.

Exerciții militare

În cele patru zile, distrugătorul va efectua exerciții cu navele militare românești. Conform Convenției de la Montreux, în apele Mării Negre au voie să staționeze doar navele țărilor riverane. Navele străine trebuie să plece după 21 de zile, așa cum a procedat și USS Truxtun. După terminarea misiunii, „USS Donald Cook” va fi înlocuit în Marea Neagră de o fregată a SUA. La doi pași de distrugătorul american este ancorată o navă franceză de război, „Dupuy de Lome”, sosită de sâmbătă la Constanța. Este o navă specială, de comunicații, dotată cu radare performante care pot intercepta comunicațiile inamice.

Președintele Traian Băsescu nu va fi singurul oficial român oaspete al distrugătorului „USS Donald Cook”. Surse portuare spun că joi, la plecare, nava americană va fi vizitată și de premierul Victor Ponta. El va fi însoțit, cel mai probabil, și de ministrul Apărării, Mircea Dușa. Astăzi, înainte de a merge la Poliție, unde trebuie să se prezinte în fiecare zi de marți, și primarul Radu Mazăre va vizita distrugătorul.

„CREDINȚĂ FĂRĂ TEAMĂ”

  • USS Donald Cook, vas care are ca motto „Credință fără teamă”, a intrat în serviciul Marinei în 1998.
  • Cântărește 6.765 de tone, are o lungime de 154 de metri și un pescaj de 9,4 metri;
  • Cele patru motoare cu 100.000 de cai putere ating o viteză maximă de 56 km/h;
  • Personalul este format din 33 de ofițeri, 38 de subofițeri și 200 de marinari;
  • Armamentul greu: un tun 127/54 mm, sisteme de lansare pe verticală pentru rachete standard, celebrele torpile Tomahawk și torpile anti-submarin.