Băsescu: Cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria Ploiești

Băsescu: Cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria Ploiești

Șeful statului le-a transmis, ieri seară, rușilor de la Lukoil că nu au decât să plece din țară dacă nu respectă legile

Președintele Traian Băsescu a atenționat, ieri, Guvernul că trebuie să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești în cazul în care, azi, Lukoil decide să nu reia producția. „Nu discut abordări dâmbovițene, ci doar amenințarea, presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor și a Guvernului României. Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă iar, dacă mâine, Lukoil va stabili să nu reia producția, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești, pentru că asta depășește limitele unei companii care vrea sau nu vrea”, a spus șeful statului.

Traian Băsescu a avut un mesaj ferm pentru compania rusă, spunând că România este stat de drept și că legea se aplică tuturor în mod egal. El a mai spus că exercitarea de presiuni îi pare „o abordare de tip putinian”, adăugând că „așa ceva face Putin în țară la el, nu într-o țară a UE”.

„Justiția este în fața unui șantaj, a unei presiuni și Doamne-ferește! să se cedeze la ea, pentru că mâine o să aflăm că nici OMV-Petrom- ul nu mai are profit, nici Rompetrolul nu mai are, nu mai face nimeni profit în țara asta, că așa se poartă, dacă ești străin”, a mai spus șeful statului. „Ia plecați, băieți, dacă nu respectați legile statului! Plecați, dar să nu credeți că plecați cu rafinăria”, a conchis Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În replică, Victor Ponta a spus că Guvernul este pregătit să ia toate deciziile necesare pentru a salva locurile de muncă şi pentru a avea încasări legale la buget. „Din punctul de vedere al Guvernului toate companiile trebuie să respecte legea. Oricine nu respectă legea, oricine evazionează bugetul de stat, evident că trebuie să plătească. Însă asemenea lucruri se discută în mod serios, deciziile se iau pe baza unei analize făcută de specialişti, nu la nervi, nu la tulburare”, a spus Ponta.

Ce înseamnă Lukoil pentru România

În România, rușii de la Lukoil au produs anul trecut o cifră de afaceri egală cu echivalentul a 1,5% din PIB- 10,5 miliarde de lei. Concurența tot mai acerbă de pe piața rafinăriilor a făcut însă ca rafinăria Petrotel să înregistreze în ultimii 5 ani pierderi de peste două miliarde de lei. În contextul în care România a devenit o piață tot mai puțin rentabilă pentru Lukoil, au apărut zvonuri cu privire la intenția companiei de a abandona business-ul de aici. Recent, rușii au investit masiv în rafinăria de la Burgas – Bulgaria, urmând a reloca acolo activitatea de pe piața locală, scrie Hotnews. De business- ul Lukoil în România depinde soarta a peste 3.600 de angajați. În total, 10.000 de români, dacă se iau în calcul și familiile acestora.

„Sunt magistrați care fac politică”

Totodată, Traian Băsescu a lansat un atac la adresa judecătorului Horațius Dumbravă, fără să-i precizeze însă numele, pe care l-a acuzat că minte și face politică, după ce acesta a spus că șeful statului a dat date din dosarul Microsoft. „Se pare că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică și au ajuns să o facă până și mai prost decât o facem noi, politicienii. Astăzi, am înțeles că un magistrat a considerat că în conferința mea de presă am afectat justiția, că aș fi dat date din dosar. (...) Dl magistrat minte”, a spus Traian Băsescu. Șeful statului a susținut că împotriva sa s-a comis un abuz, arătând că în cazul în care acest fapt se va repeta, atunci va reacționa.„Nu am nicio plăcere să văd mari dezbateri pe televiziuni în care tot soiul de politruci și de oameni angajați politic îl pun pe președintele României pe picior de egalitate cu Victor Ponta în exercitarea de presiuni asupra justiției”, a spus șeful statului. Ieri, Dumbravă (foto) a solicitat membrilor CSM să transmită un „avertisment” la adresa întregii clase politice, referindu-se și la președinte.„Contextul din zilele acestea, în care apar declarații ale președintelui României, Traian Băsescu, în care sunt devoalate date și informații din dosare penale sau declarații ale primului ministru, prin care sunt atenționați procurorii cum trebuie în mod concret să-și facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care știrbește independența justiției și erodează încrederea publicului în justiție”, a spus Dumbravă.

Kelemen Hunor, revocat

Sătul să mai aștepte un înlocuitor pentru ministrul Culturii, șeful statului a semnat decretul de revocare a lui Kelemen Hunor. „Cred că niciodată nu am avut atâta răbdare cu un guvern câtă am avut în cazul lui Hunor, dar se pare că s-a întrecut măsura”, a declarat Băsescu. Ponta a anunțat că va discuta cu membrii coaliției despre o nouă conducere la Cultură, iar azi îi va înainta președintelui fie o propunere de interimat, fie nominalizarea unui ministru distinct pentru acest portofoliu. La rândul său, Hunor a afirmat că revocarea sa din funcție este un lucru normal, nu o dramă. Pe 14 iulie, Hunor a demisionat din Guvern și a propus-o pe Rozalio Biro pentru a-l înlocui. Propunerea a fost respinsă de șeful statului.Hunor declara, acum câteva zile, că mai face parte din Guvern pentru că președintele Băsescu nu a semnat încă decretul de schimbare a sa din funcție.

Atac la CCR

Șeful statului a formulat către CCR, o sesizare de neconstituționalitate în legătură cu Legea pentru abrogarea articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal, prin care se elimină infracțiunea „presiuni asupra justiției”.El a afirmat că există „campaniei furibunde pe care le-a dus trustul Intact împotriva judecătorilor, procurorilor, declarațiile ticăloase ale unora de prin dubă: «i-am dat bani șefului DNA și președintei Înaltei Curți»”, motiv pentru care a susținut că este necesară menținerea acestui articol pentru independența justiției.

Guvernul greșește contestând „Cumințenia Pământului”

Președintele Traian Băsescu a mai declarat că nu există niciun act prin care să se poată proba că statul român a plătit pentru statuia „Cumințenia Pământului”, punctând că „Guvernul greșește contestând inutil” în acest caz. Premierul Victor Ponta a calificat drept un fapt „foarte grav” afirmația președintelui Traian Băsescu privind prețul de achiziție al unei opere de artă, având în vedere că privind acest subiect există o negociere în derulare între Guvern și proprietar.