Băsescu: Guvernul Grindeanu trebuie să plece. PSD trebuie să pună rapid pe picioare un alt Executiv

Băsescu: Guvernul Grindeanu trebuie să plece. PSD trebuie să pună rapid pe picioare un alt Executiv

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, duminică, la TVR 1, că este necesară demisia Guvenului Grindeanu, iar "PSD trebuie să nominalizeze alt premier să pună pe picioare un alt Guvern foarte rapid".

Redăm principalele declarații ale fostului șef al statului Traian Băsescu la emisiunea "Ultima Ediție" difuzată de TVR 1:

Despre proteste:

"Cred că puțini oameni știu ce se întâmplă cu România. Circulă informații cum că protestele sunt cotrolate de Servicii, alții dădeau vina pe Felix Tătaru. În realitate, suntem într-o dispută profundă bazată pe manipulare din ambele părți. La Piața Victoriei cer demisia Guvernului Grindeanu. Corect. Tot ei cer să nu se modifice nimic în Codul penal. Greșit. Avem obligația să modificăm Codul penal pentru că sunt peste 50 de decizii CCR care trebuie puse în acord în Cod. Sunt articole extrem de importante pentru un cod penal. Cei din Piața Victoriei au dreptate când spun să plece Guvernul, nu au dreptate când zic despre modificarea Codului penal. Dacă nu vor da un spectru larg ambelor abordări vor fi suspiciuni că o fac pentru clientela politică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei de la Cotroceni spun că nu trebuie să plece Guvernul. Nu au dreptate. Tot acolo se spune să plece președintele. Nu au cum să aibă dreptate. Mai cer un lucru. Să se respecte rezultatul alegerilor și au dreptate. Nu pot spune să plece Guvernul și vin eu cu Guvernul meu. Ei zic să se respecte dorința conform preceptelor democrației. Este un guvern închis pe plan extern. Poate să-l cheme la Bruxelles să-i dea un to do list, dar este un Guvern care și-a pierdut credibilitatea când a decis modificarea prin OUG a Codurilor penale. Au făcut încercarea când s-a dus Iohannis peste ei în ședința de Guvern. Au spus că nu e adevărat. Pe urmă au făcut un simulacru de dezbatere. Dacă era în numele aducerii legislației penale la deciziile CCR și a directivei 34 a UE, trebuiau să facă o implementare completă care să nu dea impresia că e dedicată.

Eu spre deosebire de cei care au făcut sloganul că au vrut să promoveze noaptea OUG, eu spun că depinde în ce anotimp eram."

Cum ar fi procedat dacă ar fi fost în locul lui Klaus Iohannis:

"În locul lui Iohannis mă duceam în ședința de Guvern, dar nu aș fi avut în niciun caz același discurs în Parlament. Aș fi zis că trebuie puse în acord Codurile cu deciziile CCR și cu directiva europeană. N-aș fi făcut aluzie la demisia ministrul Justiției, Florin Iordache. Aș fi spus foarte clar acest Guvern trebuie să plece."

Despre statul de drept din România:

"Încă nu e un stat de drept consolidat și aici vă dau cealaltă parte a paharului. Uitați-vă ce bătălie formidabilă au declanșat procuorii să mențină pârghiile hăituirii oamenilor politici. Este o vânătoare de oameni politic, mai mult sau mai puțin vinovați, în urma unor denunțuri sau păreri a procurorilor. Nu-mi dau seama care e obiectivul pentru că este categoric nu numai lupta anticorupție și eșecurile din ultima perioadă ale DNA se văd. Nu sunt dubii că Serviciile comunică cu DNA. Amintiți-vă că toate comunicatele DNA erau semnate la final “cu sprijinul SRI” ;i am cerut să nu se mai scrie așa pentru că se înțelege că SRI controlează DNA."

Despre protocoalele SRI-DNA:

Niciun protocol nu a fost aprobat în CSAT. Ce trebuie văzut în aceste protocoale este esențial, dacă ele respectă legea pentru că se spune că cooperarea se va face conform legii. Nu știu conținutul protocoalelor, nu le-am văzut niciodată.

Despre războiul hibrid:

 

"Este atmosferă de război hibrid care nu se duce cu tancuri, cu armate, ci cu manipulare, dezinformare până la pr[bușirea statului. Una din obligațiile președintelui în astfel de momente este să aibă grijă ca statul să nu colapseze. În astfel de momente nu mai torni gaz pe foc. Oprești focul pentru că dezagregarea statului nu mai este în regulă.

Și una și alta dintre părți sunt agresori. Aici e un lucru foarte interesant, să știți că nu întotdeana nu dușmanul este agresorul. Sunt state care nu ne vor foarte puternici pentru a ne putea spune faci aia sau ailaltă."

Despre alegerile interne ale PMP: 

"E un proces lent, necesar, pentru că nu-mi mai pot asuma alegerile pentru 2020 în următoare legislatură. Mi se pare incorect să stau până atunci, să nu candidez, iar responsabili pentru rezultatele alegerilor să fie alții.

Vorbisem cu Valeriu Steriu și Eugen Tomac, cei doi președinți executiv, cu o lună înainte că trebuie să trecem la un proces lent de predare a ștafetei la șefia PMP. Partidul trebuie preluat de generația matură sau relativ matură care se încadrează la vârsta de 40 de ani. Eu nu mai văd pe nimeni. Nu-mi voi nominaliza urmașul, greșeală pe care am făcut-o la prezidențiale."