Băsescu, către cei mai tineri magistraţi: Dacă vreodată voi ajunge în faţa dvs., vă rog să vă aduceți aminte că nimeni nu este mai presus de lege

Băsescu, către cei mai tineri magistraţi: Dacă vreodată voi ajunge în faţa dvs., vă rog să vă aduceți aminte că nimeni nu este mai presus de lege

Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu noii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, cărora le-a cerut să reacționeze când se încearcă punerea sub control a Justiției.

Președintele Băsescu a început să facă declarații:

  • Este ultima generație pentru care semnez decretele de intrare în magistratură. Am semnat decrete pentru instalarea în prima funcție pentru 2799 de magistrați.
  • În justiția română au intrat foarte mulți oameni tineri. Cu toată bucuria vă spun că se vede deja. Justiția are performanțe și a început să dobândească încrederea populației. Este indiscutabul o creștere a încrederii, dar și de respect.
  • O spun în fața a 170 de magistrați: în nouă ani de mandat nu a existat un procuror sau judecător care să poată spune că am sunat să rezolve într-un fel sau altul un dosar.
  • priviți la ce se întâmplă: asupra justiției a început să se exercite o presiune formidabilă din zona politicului. Întâi s-a încercat la zona de numiri, dar a fost prea vizibil, acum se umblă la legislație. Este un lucru rău și vă rog să nu vă amăgiți. Citiți raportul Comisiei Europene despre starea justiției.
  • Veți constata că, cel puțin în momentul de față, nu aveți un aliat în clasa politică. Nimeni nu vă poate apăra, numai dvs vă puteți apăra, rămânând integri. Când veți constata că prin legi se impune diminuarea eficienței justiției vă dau un sfat: reacționați și nu acceptați ca sistemul să fie pus sub control politic. Nu acceptați să fie emise legi în favoarea infractorilor. Suțineți legi care protejează drepturile omului, dar nu legi care fac ca statul să nu poată lupta împotriva grupurilor din teritoriu. reacționați. dacă nu o veți face, se poate ajunge la situația să nu m ai putți udce la capăt misiunea puterii judecătorești.
  • O țară care nu are o justiție puternică nu are viitor.
  • Noile coduri nu sunt perfecte și eu sper ca observațiile primite de la DNA să fie suținute și trecute prin OUG. Săptămâna aceasta, cum s-a promis.
  • Poate ați urmărit ședința de bilanț din 6 ianuarie și acolo s-a promis o OUG care să intre în vigoare înainte de 1 februarie. Cu transmisie în direct, în templul justiției - și nu s-a întâmplat.
  • Aveți o meserie grea și extraordinar de importantă. Noi toți la un loc nu putem face pentru țară cât puteți face dvs dacă vă mențineți spiritul cu care pășiți azi în magistratură. Independența este o opțiune personală.
  • Dacă vreodată voi ajunge în fața dvs, în instanța în care lucrați, o să vă rog să vă aduceți aminte că nimeni nu este mai presus de lege.

Presa a fost invitată să asiste la începutul acestei întâlniri, care are loc pe fondul unor controversate inițiative ale USL de a modifica Constituția și o serie de legi referitoare la Justiție.

Ne puteți urmări și pe Google News