Traian Băsescu: UE, gata de război economic cu Rusia

Traian Băsescu: UE, gata de război economic cu Rusia

„În pregătirea etapei a treia, care practic ar însemna o izolare a Federaţiei Ruse faţă de Uniunea Europeană - şi aş traduce-o eu, nu există asemenea formulare în concluzii - declanşarea unui război economic, Comisia Europeană şi statele membre vor lucra în zilele imediat următoare pentru a definitiva tipul de acţiuni”, a anunțat Traian Băsescu, la finalul reuniunii de la Bruxelles a Consiliului European.

Potrivit lui Băsescu, UE ar putea recurge la îngheţări de active ale oamenilor de afaceri ai Federaţiei Ruse pe tot teritoriul UE, încetarea oricărei cooperări bancare și financiare, restricţionarea importurilor de energie şi interzicerea importurilor de armament. Ieri, Consiliul European s-a limitat să înghețe conturile din UE a încă 12 înalți demnitari de la Moscova, a anulat summitul UE-Rusia și a suspendat negocierile de aderare a acestei țări la OECD. Dacă însă se ajunge la „escaladarea situației” și „eventual” se ajunge la ocuparea, de către Rusia, a estului Ucrainei, UE este pregătită să adopte sancțiuni economice. „Și dacă sunt costuri care acum pot părea foarte mari, sunt situaţii care nu pot fi tolerate (...) Cam aşa a început şi Al Doilea Război Mondial”, a avertizat președintele României. CITIȚI ȘI:

  • Criza din Crimeea: Comisia de la Veneţia declară neconstituţional referendumul. Premierul Ucrainei: Anexarea Crimeei la Rusia provoacă pierderi de "sute de miliarde de dolari"
  • DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ: Ruşii fac EXERCIŢII militare în Transnistria