Băsescu: Votul uninominal a fost o mare greşeală; parte din popor a votat tot pentru găleţică

Băsescu: Votul uninominal a fost o mare greşeală; parte din popor a votat tot pentru găleţică

Preşedintele Traian Băsescu consideră că una dintre marile greşeli care s-au făcut în cei zece ani din mandatul său a fost introducerea votului uninominal şi că o parte dintre români au votat tot sigla de partid şi pentru "găleţică, zahăr şi ulei".

"Votul uninominal a fost o mare greşeală. Am crezut în această soluţie într-un moment în care partidele erau echilibrate, PDL avea 30-35%, PSD - 30-35%, acolo erau cap la cap şi am zis ăsta e momentul potrivit. Din păcate, pe urmă a fost procesată ideea şi domnul Pârvulescu a fost artizanul votului uninominal compensat, ceea ce e o mare eroare. Îmi dau seama că şi dacă nu ar fi intervenit domnul Pârvulescu şi rămânea vot uninominal am luat o pârghie formidabilă a partidelor de a-şi selecta oamenii şi calitatea proastă a Parlamentului, nu numai numărul, 588, dar şi calitatea proastă a multor parlamentari este legată chiar de acest uninominal compensat, în care şefii de partide nu au mai pus accent pe calitatea celor pe care îi pun pe listă, ci dacă au sau nu posibilitatea să-şi susţină campania în colegiu. România nu este pregătită pentru vot uninominal, a fost unul dintre marile crezuri eronate pe care eu le-am avut. Poporul a votat tot pe siglă de partid şi tot pentru găleată, sau parte din popor, găleţică şi kilogramul de zahăr sau litrul de ulei", a declarat Băsescu marţi la Adevărul Live.

El a adăugat că, în schimb, este mulţumit de reformele structurale care s-au făcut în România în timpul celor două mandate ale sale.

"Aş aminti noua lege a pensiilor, care stabileşte pensiile în funcţie de contribuţia de-a lungul vieţii, singurele pensii de serviciu au rămas la magistraţi şi este corect aşa. Legea prin care s-a liberalizat piaţa forţei de muncă iarăşi este foarte bună. În mandatul meu, România a crescut teritorial cu 10.000 de km pătraţi în Marea Neagră. Aş spune despre legea educaţiei, care a fost ştirbită, dar încă a rămas cu criterii foarte puternice, mai ales în ce priveşte învăţământul universitar, aş spune de parteneriatul strategic cu Statele Unite care este un câştig, alături de intrarea în UE, totul este să ne ţinem de el. Legea salarizării, care a aşezat bazele de salarizare pe nişte criterii care în timp trebuie să reducă proporţia între cel mai mare salariu din România şi cel mai mic la 1 pe 5. În mandatul meu, la 1 ianuarie 2007, s-a intrat în UE după ce la terminarea negocierilor era o listă uriaşă de observaţii, de steguleţe care condiţionau intrarea noastră în UE", a completat preşedintele.

Ne puteți urmări și pe Google News