Bate vântu-n facultăți! Zeci de specializări intră în lichidare. Reacția profesorilor: ,,Foarte bine!”

Bate vântu-n facultăți! Zeci de specializări intră în lichidare. Reacția profesorilor: ,,Foarte bine!”

Ca urmare a cererii din ce în ce mai scăzute din partea tinerilor, mai multe facultăți şi specializări ale acestora intră în lichidare. Problema din mediul universitar a fost recunoscută şi la nivelul Ministerului Educației, care a deschis cutia Pandorei şi a invitat la dezbatere publică pe marginea subiectului

Conform unui proiect de Hotărâre a Guvernului, 30 de specializări de la opt universități din toată țara urmează să dispară. Cele mai multe programe sunt de la universitățile private.

,,Fabrici de hârtie fără valoare”

Cel mai mult au avut de suferit Afacerile, Turismul şi Istoria. Universitățile private ,,Dimitrie Cantemir”, ,,Titu Maiorescu”, ,,Nicolae Titulescu” şi ,,Bioterra” pierd împreună 11 specializări. Universitatea Politehnică din București nu va organiza admitere în anul universitar 2017-2018 la specializările sau programele de studii universitare de licentă: Inginerie medicală, Inginerie mecanică (în limbă germană), ci doar pentru cele în limbă franceză și engleză.Ştefan Vlaston, specialist în educație, este de părere că a venit momentul să ne dăm seama că nu studiile, ci competențele ne ajută: ,,Este foarte bine ce se întâmplă. Am trăit prea mult timp din iluzii şi am sponsorizat fabricile de hârtii fără valoare. Piața muncii a reuşit să clarifice ceea ce n-au făcut autoritățile. Putem vorbi şi despre o greşeală a părinților care îşi visează copiii directori, când poate ei ar fi nişte mecanici extraordinari”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul studenților s-a înjumătățit

,,Nu toate specializările au trecere în fața angajatorilor. Astfel, în România, în ultimii şapte ani, numărul studenților s-a înjumătățit. Din tinerii capacitați, în fiecare an aproximativ 10.000 decid să studieze dincolo de granițe. Faptul că se pune lacătul pe câteva specializări nu este o surpriză. De asemenea, este foarte important să precizăm că din cei aproximativ 300.000 de studenți din facultăți, puțin peste jumătate reuşesc să-şi termine şcoala.” continuă specialistul în educație, Ştefan Vlaston (foto). De altfel, tendința de specializare în afara universităților a cunoscut o creştere impresionantă, ceea ce ar putea sugera că în mediul universitar a venit timpul pentru reforme serioase, iar această măsură este doar începutul.