Editura Evenimentul si Capital

URGIA PUHOAIELOR. Bătrânul mort la inundații locuia într-un SAT DECLARAT SIGUR de hărțile de risc ale Apelor Române

14-07/02-inundatii2-465x390
Autor: | | 8 Comentarii | 1172 Vizualizari

Bilanțul provizoriu al Executivului a stabilit că viiturile din sudul țării au luat viața unui argeșean, iar alți patru oameni sunt dispăruți.

Viiturile s-au produs și în zone declarate sigure de Apele Române. Un argeșean de 73 de ani și-a pierdut viața, iar alți patru oameni sunt dispăruți - doi din Teleorman și câte unul din Argeș și Vâlcea - în inundațiile din ultimele două zile înregistrate în județele din sudul României. Aseară, la ora 18.00, bilanțul pagubelor era: peste 1.200 de sinistrați, 2.500 de case distruse sau afectate de furia apelor și sute de hectare calamitate în Vâlcea, Teleorman, Olt, Argeș și Gorj. Nici rețeaua rutieră nu a scăpat de puhoaie. Au fost afectate șapte drumuri naționale, pe porțiuni ce însumează 1,5 km, 37 de drumuri judeţene pe o distanţă totală de 88,7 km şi 39 drumuri comunale, pe porţiuni totale de 239 km.

A sfârșit într-un loc „ferit” de furia apelor

„Ieșise cu căruța în sat când a fost luat de viitura care s-a abătut asupra localității Vedea. Nu a avut nicio șansă, a murit înecat”, ne-a explicat Elena Mădălina Epure, purtător de cuvânt al ISU Argeș, condițiile în care a decedat victima inundațiilor.

Comuna argeșeană Vedea este, conform specialiștilor Administrației Apelor Române, ferită în totalitate de viituri. În hărțile de risc de inundații, care au costat 47 de milioane de euro, finalizate în acest an, reiese că nu s-a consemnat vreun pericol de potop pe o rază de câțiva zeci de km în jurul localității Vedea, acolo unde a murit bătrânul.

Datele de pe hărțile de risc de inundații pentru localitățile lovite de potop

Vedea În această comună din Vâlcea populația a fost evacuată cu ajutorul Armatei. Luncavăț a produs o viitură care a spart trei diguri, modificându-și cursul și izolând 700 de persoane. Pe hărțile de risc de inundații nu este trecut niciun pericol pentru localnici de a fi luați de ape.

Văideeni În această comună din Vâlcea populația a fost evacuată cu ajutorul Armatei. Luncavăț a produs o viitură care a spart trei diguri, modificându-și cursul și izolând 700 de persoane. Pe hărțile de risc de inundații nu este trecut niciun pericol pentru localnici de a fi luați de ape.

Tătărăști Una dintre localitățile unde Apele Româme a prognozat corect pericolul de inundații este Tătărăștii de Sus, Teleorman. Riscul ridicat de viituri este marcat cu roșu în studiile specialiștilor. Câteva gospodării au fost distruse de ape în această localitate din sudul țării.

Potopul nu se oprește până pe 1 august

Undele de viituri au fost explicate de specialiștii de la Apele Române prin creșterea rapidă a debitelor râurilor din sudul României. Unele cursuri au crescut și de aproape 400 de ori.

Nici ploile nu se opresc până la începutul lunii august, așa că atenționarea de viitură este menținută până vineri dimineață. Potrivit avertizarii Cod Portocaliu, emisă de Administrația Națională de Meteorologie, în județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj va ploua torențial și se vor acumula, local, cantități de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat.

Hărțile de hazard, învinse de ape

Ana-Maria Agiu, purtătorul de cuvânt la Apele Române, ne-a precizat că inundațiile cele mai grave s-au produs în zona administrațiilor bazinale Argeș- Vedea, Olt și Jiu. Pentru aceste bazine hidrografice, hărțile de risc au costat 60 de milioane de lei. Investiția a însemnat cartografierea cursurilor râurilor de către firme de specialitate, iar datele adunate au fost interpretate cu specialiștii Apelor Române.

ARGEȘ-VEDEA. Aquaproiect, în asociere cu Primul Meridian, a luat un contract de peste 12 milioane de lei pentru cartografierea cursurilor apelor din cele 12,3 milioane disponibile. Aquaproiect este controlată de familia lui Aurel Ilie, fost ministru al Mediului în Guvernul Năstase.

JIU. Studiile au fost realizate de firma europarlamentarului PDL Marian- Jean Marinescu, Cartotop (împreună cu Geodus Brno și DHI Hydroinform) și au costat 18 milioane de lei.

OLT. Tot Aquaproiect (alături de Cornel&Cornel și Universitatea de Tehnică de Construcții) a realizat studiile și în acest bazin. Suma încasată a fost de 30 de milioane de lei.

Șeful Apelor Române, demis

Premierul Victor Ponta a cerut, ieri, demiterea directorului Apelor Române, Vasile Pintilie. Reamintim că șeful PSD s-a declarat, inițial, entuziasmat de calitatea hărților de hazard.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate