BBC difuzează un reportaj despre apucăturile sexuale ale lui Muammar Gaddafi. Mărturiile victimelor sunt terifiante

BBC difuzează un reportaj despre apucăturile sexuale ale lui Muammar Gaddafi. Mărturiile victimelor sunt terifiante

Teroarea fostului dictator libian Muammar Gaddafi persistă şi la doi ani după moartea sa. Ultima şi cea mai macabră dovadă a acestei terori sunt pivniţele în care satrapul libian tortura şi viola persoane de ambele sexe şi de toate vârstele, inclusiv copii, potrivit unui reportaj care va fi difuzat în această seară de postul BBC.

Sunt cu miile cetăţenii care, dincolo de execuţiile desfăşurate în penitenciarul Abou Salim, au suferit abuzuri din partea lui Gaddafi, multe dintre ele, mai ales cele sexuale, rămânând ascunse sub povara stigmatului pe care o impune religia musulmană. Partea cea mai vizibilă a acestei terori era vestitul grup al „amazoanelor”, tinerele agente de pază, care îl însoţeau permanent pe lider în deplasările sale şi despre care au circulat diferite zvonuri.

Potrivit BBC, preluat de Agerpres, multe dintre acestea era eleve alese de tiran în vizitele lui prin şcoli sau universităţi. Virginitatea era o condiţie impusă de dictator, care îşi alegea victima din mulţime cu o simplă mângâiere pe cap. Despre multe dintre ele nu se mai ştie nimic, altele au fost abandonate muribunde pe stradă. Însă unele au reuşit să fugă şi să povestească cruzimile la care au fost supuse: orgii sexuale, bătăi, droguri, viagra şi alcool. Greu de crezut din partea cuiva care ţinea frâiele ţării, aşa cum a povestit în 2012 ziarista Anick Cojean în cartea sa intitulată Captivele.

O fată care a făcut parte din sinistra lui gardă de corp relatează în reportajul britanic cum Gaddafi a ţinut-o legată în lanţuri şi a obligat-o să asiste la execuţiile mai multor adolescente. Filmat în şapte ţări, între care şi Libia, reportajul pregătit de BBC4 beneficiază de mai multe mărturii, între care şi cea a unei profesoare care a fost prezentă când Gaddafi a ales din şcoala ei mai multe eleve pe care le-a abuzat apoi în palatele sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reportajul cuprinde şi mărturia soţiei fostului său ministru de externe, al cărui cadavru dictatorul îl ţinea într-un frigider. Şi al unui chirurg plastic brazilian, care a trebui să-l opereze pe Gaddafi fără anestezie pentru că tiranului îi era frică să nu fie otrăvit. La un moment dat, Gaddafi a cerut să fie întreruptă operaţia că să poată mânca un hamburger.

S-a aflat deja cum decurgeau acele orgii sexuale din reportajul publicat de ziarul britanic Daily Mail, care a prezentat camera de tortură sexuală prin care au trecut numeroase fete, dar şi băieţi. O cameră lugubră decorată în stilul anilor '70, cu un pat matrimonial în mijloc. În anticameră se afla un pat de ginecologie unde victimele erau examinate pentru a se asigura că nu erau purtătoare de vreo boală sexuală sau unde erau supuse avortului dacă rămâneau însărcinate.

Potrivit ziarului britanic, victimele erau de multe ori obligate să asiste şi să încurajeze execuţii. Colonelului îi plăcea să păstreze trupurile victimelor sale în frigidere şi să se delecteze apoi cu priveliştea macabră a cadavrelor lor.

Astfel de fapte i-au determinat pe mulţi libieni să justifice linşajul dictatorului la puţin timp după ce a fost găsit într-o conductă dezafectată din afara oraşului, la Sirte, în octombrie 2011. Dar Gaddafi a ucis până în ultimele zile ale dictaturii sale, încercând să se cramponeze de putere şi torturându-i pe disidenţi, pe care îi ţinea închişi în containere până se asfixiau.

Ura şi violenţa, care au marcat cei 42 de ani de dictatură a lui Gaddafi, continuă să afecteze Libia, unde se comit zilnic abuzuri de orice tip în sistemul penal şi judiciar al ţării, care - potrivit unor rapoarte ale organizaţiilor umanitare internaţionale - nu diferă prea multe de cel pe care revoluţia a vrut să-l lase în spate. „Ţara se cufundă tot mai mult în anarhie”, susţine Human Rights Watch (HRW).