BEC a stabilit documentele în baza cărora românii pot vota la alegerile prezidenţiale

BEC a stabilit documentele în baza cărora românii pot vota la alegerile prezidenţiale

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, astăzi, o decizie privind documentele în baza cărora cetăţenii români din ţară şi din străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale din acest an.

Conform documentului, în ziua votării, românii aflaţi în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar - în cazul elevilor din şcolile militare.

Cei care se află în străinătate în ziua alegerilor pot prezenta la urne paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, se mai arată în documentul BEC.

Românii aflaţi în state care permit accesul pe teritoriul lor în baza cărţii de identitate şi a cărţii electronice de identitate îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia din următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, cartea de identitate, cartea electronică de identitate, titlul de călătorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza paşaportului simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS) şi în baza titlului de călătorie.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza paşaportului simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), potrivit BEC.

Urna specială se utilizează numai la secţiile de votare din ţară. Secţiile de votare din străinătate nu vor avea sau utiliza urne speciale, se menţionează în decizie.

'După data încheierii campaniei electorale, este obligatorie numai îndepărtarea materialelor electorale de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare. Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale se înţelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum şi difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, după data de 1 noiembrie ora 7,00, respectiv după data de 15 noiembrie ora 7,00, în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin', se mai arată în documentul citat.