Beijingul a luat măsuri pecuniare drastice contra regimului de la Phenian

Beijingul a luat măsuri pecuniare drastice contra regimului de la Phenian

China oprește importurile de cărbune din Coreea de Nord, în 2017, după creșterea tensiunilor în contextul testării rachetelor balistice

Ministerul chinez al Comerțului și Agenția Vamală au declarat că decizia pusă în practică weekendul trecut a fost luată pentru a respecta rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în noiembrie 2016. Rezoluția 2321 a impus unele din cele mai dure sancțiuni luate contra Coreei de Nord, după ce regimul comunist a încălcat interdicția de a testa rachete cu încărcătură nucleară.

Cărbunele reprezintă principalul export al nord-coreenilor și o importantă sursă de venituri pentru economia fragilă a țării. Majoritar, exportul de cărbune merge spre China, singurul aliat important al său, la nivel global.

Phenianul neagă impactul

Ne puteți urmări și pe Google News

Economistul nord-coreean Ri Gi Song, cercetător la Academia de Științe Sociale, spune că interdicția importurilor nu va avea un impact major. „Am exportat cantități mari de cărbune până acum, dar nu vom fi foarte afectați de așa-numitele restricții”.

Exporturile de materii prime, precum magnezitul și grafitul, utilizate în producția de telefoane mobile, sunt „foarte importante pentru economiile mondiale”, iar Coreea de Nord are mai mult de jumătate din rezervele globale din aceste două resurse naturale, a mai spus Ri.

Coreea de Nord a anunțat, în 12 februarie, testarea cu succes a unei rachete balistice cu rază medie de acțiune, gest condamnat de comunitatea internațională.

SUA-China contra Coreea

În prima lor întâlnire, noul secretar de Stat american, Rex Tillerson, și omologul chinez, Wang Yi, au vorbit despre amenințarea tot mai mare pe care o reprezintă programul nuclear nord-coreean. Oficialul SUA a cerut Chinei „să folosească toate mijloacele pentru a tempera acțiunile destabilizatoare ale coreenilor ” . Relațiile dintre China și Coreea de Nord s-au înrăutățit după ce a venit la putere Kim Jong-un, în 2011, din cauza acțiunilor sfidătoare ale noului lider în privința arsenalului nuclear.

Acțiunile SUA

Donald Trump a făcut o importantă mișcare militară în Asia. Duminică, forțele navale au anunțat că portavionul USS Carl Vinson și un grup de vase de luptă au început să patruleze în apele disputate ale Mării Chinei de Sud-Est. Acțiunile administrației Trump deschid calea pentru o potențială confruntare cu China, dar transmit un semnal și regimului nord-coreean, pe care Trump l-a numit „o mare, mare problemă pe care o vom trata cu toată fermitatea”. Phenianul a anunțat că nu renunță la programul nuclear.