Beneficiile pepenelui galben

Beneficiile pepenelui galben

Cu aroma sa îmbătătoare, dar şi datorită numărului redus de calorii, nu este de mirare că pepenele galben se află printre cele mai populare fructe ale verii.

Pepenii sunt pentru organism un furnizor important de vitamine şi nutrienţi. Sunt bogaţi în vitaminele C, A, B6 şi B3, conţin potasiu, folaţi, fibre şi, foarte important, nu mai mult de 56 de calorii la 160 de grame. Protejează vederea

Într-o clasificare a alimentelor sănătoase, pepenele galben obţine nota 10 atât pentru conţinutul de vitamină A, cât şi datorită concentaţiilor importante de betacaroten. Ajuns în organism, betacarotenul este transformat în vitamină A, aşa că, prin consumul de pepene galben beneficiul nutriţional este dublu din acest punct de vedere.

O singură felie de pepene galben conţine doar 56 de calorii, însă are capacitatea de furniza 103,2% din necesarul zilnic de vitamina A, spun nutriţioniştii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition şi la care au participat peste 50.000 de femei cu vârste cuprinse între 45 şi 67 de ani, a  demonstrat că acelea care consumau alimente bogate în vitamina A aveau un risc cu 39% mai redus de a face cataractă.

Cresc imunitatea

Acelaşi top al alimentelor sănătoase mai plasează pepenii pe primele locuri din punct de vedere al capacităţii sale de a furniza organismului importante cantităţi de vitamina C. Aceasta funcţionează ca un antioxidant pentru piele în special şi, ce este foarte important, acţionează în scopul întăririi sistemului imunitar, prin stimularea globulelor albe să lupte împotriva infecţiilor şi să elimine bacteriile şi virusurile.

„Pepenele este un fruct care curăţă toxinele din organism, reuşeşte să dreneze limfa şi să combată celulita”, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.

Generator de energie

Complexul de vitamine B, dar şi fibrele aflate în miezul fac din pepene un fruct excepţional din punct de vedere al producţiei de energie pentru organism. Vitaminele B3 şi B6 sunt indispensabile celulelor noastre pentru că ajută la procesarea carbohidraţilor (inclusiv zaharurile), în timp ce fibrele din pepene menţin nivelul de zahăr din sânge în limite normale.

O felie de pepene galben conţine 27,20 de microgram de folaţi, cantitate suficientă într-o zi pentru a asigura buna funcţionare celulară şi nervoasă. De asemenea, numeroase studii au demonstrat că, într-o anumită măsură, consumul de pepene galben poate preveni apariţia bolii Alzheimer. Scade colesterolul rău

În ceea ce priveşte vitamina B3, care se găseşte din abundenţă în pepenele galben, s-a constatat că poate micşora nivelul colesterolului din sânge. Pentru aceasta este suficient să consumaţi o felie de pepene galben de două sau de trei ori pe săptămână, spun specialiştii.

Despre cele 1,28 de grame de fibre dintr-o felie medie de pepene galben, nutriţiştii sunt de părere că asigură necesarul zilnic pentru buna funcţionare a intestinelor, iar, în timp, poate preveni cancerul de colon. Cum alegeţi pepenii galbeni Dacă în cazul pepenelui roşu ştim că trebuie să îi alegem pe aceia care au codiţa uşor uscată şi că sunt proapeţi dacă le pârâie coaja, la pepenele galben alegerea se face în primul rând pe criterii olfactive.

Pepenii copţi sunt întotdeauna puternic parfumaţi. În plus, un pepene bun trebuie să fie greoi pentru mărimea lui. De asemenea, când cumpăraţi pepene galben, scuturaţi-l uşor, pentru a vă asigura că semniţele nu sunt desprinse de pe miez.  Evitaţi-i pe aceia care au pete sau nu au coaja intactă. Odată ce a fost tăiat, pepenele trebuie păstrat la frigider şi consumat în cel mai scurt timp.

Tabelul caloric (pentru o felie de pepene galben)

  • Calorii: 54 kcl
  • Grăsimi: 0.3 g
  • Carbohidraţi: 13 g
  • Proteine: 1.3 g
  • Fibre: 1.4 g
  • Index glicemic (GI)  mediu (de la 56 la 69)

Moduri în care puteţi include pepenele galben în dietă

  • Pepenele galben poate fi consumat cu cereale sau cu salate de fructe
  • Preparaţi un desert asiatic: tăiaţi felii de pepene galben pe care le puteţi mixa împreună cu gheaţă pisată, lapte şi miere.
  • Pepenele galben poate fi consumat ca aperitiv, învelit în prosciuto