Berceanu şi Videanu, preţul armistiţiului dintre Băsescu şi Boc

Berceanu şi Videanu, preţul armistiţiului dintre Băsescu şi Boc

Cu tabăra "reformiştilor" condusă de Elena Udrea pe punctul de a declanşa războiul în PDL, Emil Boc a lărgit aseară lista remaniabililor.

Mutare strategică ieri, în Colegiul Director, în frontul deschis de Emil Boc în PDL. Cu tabăra "reformistă" condusă de Elena Udrea în blockstarturi, premierul a cerut el primul reluarea discuţiei despre depunerea mandatului sau remanierea guvernului în condiţiile sale.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a plusat, punându-şi postul din guvern la dispoziţia lui Boc, în schimbul unui rol de jucător în partid.

Acceptul şefului executivului nu a liniştit însă spiritele, apropiaţii Cotroceniului insistând că este nevoie de mai mult. În aceste condiţii, Emil Boc "i-a cedat" şi pe Radu Berceanu (Transporturi), dar şi pe protejatul lui, Gabriel Sandu (Comunicaţii).

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceştia au fost adăugaţi astfel pe lista remaniabililor pe care Boc trecuse, încă de dimineaţă, numele lui Sebastian Vlădescu (Finanţe), Mihai Şeitan (Muncă) şi Mihail Dumitru (Agricultură).

Schimbare cu premeditare

Mutarea gărzii vechi a fost făcută însă după ce un grup de parlamentari şi lideri locali s-au întâlnit, înaintea Colegiului Director, în biroul preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi i-au pus în vedere lui Emil Boc că o remaniere de faţadă nu va fi suficientă. Şi asta pentru că, tabăra apropiaţilor Cotroceniului nu abandonase, după eşecul de cu o seară înainte, planul forţării unei remanieri profunde.

De altfel, scenariul a decurs după cum greii PDL au prevăzut înaintea şedinţei decisive. Imediat după ce Boc a pus pe masă cele două variante -depunerea mandatului şi remanierea - şi cu Videanu autopropunându-se pentru "sacrificiu", din partea reformiştilor, Raluca Turcan l-a întrebat pe premier care este formula schimbărilor pe care le vede în schema de la Palatul Victoria.

Pachetul de trei -Vlădescu, Şeitan şi Dumitru - a fost considerat drept "o sfidare", moment în care pe listă au fost adăugaţi Berceanu şi Sandu.

Soluţia nu a pus capac nemulţumirilor din partid, pe lângă Elena Udrea, între cei mai vehemenţi în a cere depunerea madatului fiind Raluca Turcan şi Cezar Preda.

Cum lucrurile mergeau către o tranşare la vot a situaţiei, pentru a fi acoperite ambele variante, Boc a pus pe masă şi lista cu numele înlocuitorilor celor şase remaniabili: senatorul de Sibiu Ion Ariton (Economie), deputatul de Braşov Gheorghe Ialomiţianu(Finanţe), deputatul de Bistriţa Ioan-Nelu Botiş(Muncă), Valeriu Ta bără (Agricultură) de la Timiş, Valerian Vreme (Comunicaţii) de la Bacău şi senatorul Anca Boagiu (Transporturi).

După acest moment, Emil Boc a părăsit pentru scurt timp sala în care ostilităţile continuau, iar la întoarcere le-a spus PDL-iştilor că, în cazul în care se va opta pentru remaniere, are ok-ul preşedintelui Traian Băsescu pentru înlocuitori.

În cele din urmă, varianta remanierii a avut câştig de cauză, fiind cea pentru care au optat 40 dintre PDL-işti, în vreme ce 10 s-au abţinut, iar 9 şi-ar fi dorit depunerea mandatului guvernului în frunte cu Boc. Între aceştia din urmă Elena Udrea, Sulfina Barbu, Raluca Turcan şi Cezar Preda.

Boc a făcut elogiul trio-ului Videanu-Berceanu-Sandu

La finalul celor aproape cinci ore de discuţii, Emil Boc a anunţat public deciziile luate, mulţumindu-le remaniaţilor, ţinând , totodată, să facă precizarea că Videanu, Berceanu şi Sandu s-au sacrificat de bună voie pe altarul partidului.

"Fac menţiunea că în cazurile colegilor Videanu, Berceanu şi Sandu şi-au pus la dispoziţia partidului mandatul. Propunerile de remaniere sunt îndreptate pentru atingerea a două obiective: continuarea reformei iar în 2011 România să treacă pe creştere economică. M-am bazat pe expertiza candidaţilor pe care iam propus astăzi. Toţi vin din rândurile parlamentarilor deţinând funcţii în comisii", a spus Boc.

RAPORTURI DE FORŢE

Garda veche şi-a impus miniştrii

Clarice Dinu

Aparent o victorie a aripii "reformiste", remanierea lărgită nu a slăbit influenţa gărzii vechi a partidului, care şi-a impus oamenii în posturile abia eliberate.

În plus, unii dintre ei sunt şi personaje controversate. Cea mai mare problemă este Ion Ariton. Apropiat al lui Vasile Blaga şi a lui Adriean Videanu, el a fost implicat într-un scandal de delapidare în perioada în care era director comercial la Petrom, sucursala Sibiu.

Mai mult, potrivit unor surse din PDL, Ariton a fost, şi în 2008, o variantă pentru ministerul Economiei, însă preşedintele Traian Băsescu nu a acceptat-o, preferându-l pe Videanu.

Mingea e la Băsescu

Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe) şi Ioan-Nelu Botiş (Muncă) vin şi ei din fiefurile patronate de PDL-işti cu state vechi. Primul este susţinut de organizaţia de Braşov, condusă de Gerge Scripcaru, iar cel de-al doilea de cea de Bistriţa, la şefia căreia este Ioan Oltean.

De altfel, acesta din urmă s-a opus variantei depunerii mandatului de către actualul cabinet. Nici Gabriel Sandu nu a ieşit în pierdere. El şi-a impus succesorul la Ministerul Comu nicaţiilor, deputatul de Bacău, Valerian Vreme.

Şi Valeriu Tabără, impus la Agricultură, este unul dintre cei care s-a opus plecării echipei de la Palatul Victoria, în frunte cu Emil Boc.

În aceste condiţii, unii dintre liderii PDL speră că nu va semna decretele de numire ale unora dintre miniştrii propuşi de Emil Boc.

CÂŞTIGĂTOR. Elena Udrea s-a impus ca lider al revoluţionarilor din PDL

RĂZBOIUL CONTINUĂ

Elena Udrea: Era mai folositor PDL ca guvernul să-şi depună mandatul

Clarice Dinu 

Elena Udrea este singurul ministru PDL care a votat pentru depunerea mandatului întregului guvern Boc. Această variantă ar fi dat satisfacţie acelor voci din partid care cred că singura şansă pentru a salva PDL ar fi fost sacrificarea executivului care se află la o cotă de încredere de 6%-7%.

Nu este clar dacă grupul care a votat ieri pentru schimbarea guvernului avea o strategie. Acesta nu a anunţat în conclavurile de partid vreun plan pentru viitor în cazul în care guvernul Boc şi-ar fi depus mandatul.

După şedinţa Colegiului Director, grupul reformist părea mulţumit că a reuşit să impună măcar varianta remanierii profunde, deşi Udrea, Raluca Turcan şi Cezar Preda şi-au exprimat din nou opinia că varianta depunerii mandatului ar fi fost mai utilă pentru PDL. Elena Udrea a declarat "Era mai folositor ca PDL să-şi depună mandatul".

Cei care au votat pentru o remaniere, nu pentru schimbarea guvernului, cred că PDL nu va coborî sub cele 15 procente cu care-l creditează sondajele. La reuniunea de miercuri seară a conducerii PDL, Ioan Oltean, prietenul lui Boc, a declarat că actualul premier trebuie păstrat pentru că mai poate încasa. Ceea ce vrea să spună Oltean este că guvernul Boc nu trebuie să plece decât atunci când termină de luat măsurile de austeritate, nepopulare.

Presiunea moţiunii de cenzură

Deşi Emil Boc a trecut şi de confruntarea cu propriul său partid, sunt membri ai PDL care cred în continuare că guvernul nu va rezista moţiunii de cenzură.

Remanierea ar putea chiar să accentueze disensiunile în PDL şi în coaliţie, iar o parte dintre cei nemulţu miţi să voteze alături de PSD şi PNL, dacă acestea vor depune moţiunea la sfârşitul lui octombrie, aşa cum au promis.

"Am votat ca un membru de partid, nu ca un membru al guvernului.", ELENA UDREA, ministrul dezvoltării regionale

6 democrat-liberali şi-au asumat miercuri seară un vot la vedere pentru depunerea mandatului de către întreg cabinetul condus de Emil Boc