Big Brother-ul american ia o mică pauză. Va reveni, sub o nouă formă

Big Brother-ul american ia o mică pauză. Va reveni, sub o nouă formă

Dreptul guvernului american de a asculta și înregistra milioane și milioane de convorbiri ale americanilor a expirat. Practica aceasta, care există pe scară largă, a fost dezvăluită de fostul contractor Edward Snowden, în urmă cu doi ani, dezvăluiri care au declanșat un imens scandal la vremea aceea, legat de drepturi vs obligații, lupta antiteroristă vs intimitatea și viața personală a oamenilor nevinovați.

Sistemul de supraveghere la scară mare este acum sub lupă și va fi reformat, mai mult sau mai puțin, mai devreme sau mai târziu. Unii sunt pro, alții contra, dar este bine că se discută, se dezbate și se caută cea mai bună soluție. Atâta timp cât oamenii nu știu ce fac, cu ce se ocupă exact serviciile, pot exista o sumedenie de abuzuri - dacă măcar sunt scoase la lumină și autorizate diverse forme de supraveghere și monitorizare, oamenii știu ce se poate întâmpla și pot accepta acest lucru. Știm că ne pot fi ascultate telefoanele, dacă suntem considerați suspecți de acțiuni teroriste, dar ar trebui să știm că, dacă nu suntem, ne bucurăm de dreptul la intimitatea discuțiilor private.

Senatul american dezbate USA Freedom Act, care să înlocuiască fosta legislație Patriot Act, adoptată după septembrie 2001. Această nouă legislație cere guvernului de la Washington să solicite companiile de telefonie date despre un anumit client, nu să aibă acces direct la registre întregi de nume, prenume și numere de telefon. Schimbarea a apărut după ce senatorul republican de Kentucky și candidat la președinție Rand Paul a blocat extinderea a trei măsuri controversate, cuprinse în fosta lege, în timpul dezbaterii pe marginea prelungirii valabilității sale.

Rand Paul spunea, cu accente electorale desigur, că președintele SUA continuă „un program ilegal”. „Nu colectăm informații despre spioni sau despre teroriști. Colectăm date personale și înregistrări despre cetățeni americani, tot timpul. Despre asta este vorba în această revoluție”. Cam asta spunea el, pe scurt.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește ideea că doar așa pot fi prevenite actele teroriste, se vede foarte clar că nu pot fi prevenite toate - atentatul cu bombă de la maratonul din Boston este un exemplu: Djohar Ţarnaev și fratele lui au reușit, din păcate, ce și-au propus. Nu spun că lupta antiteroristă nu este importantă, nu trebuie susținută, dar se putea emite un mandat de ascultare/monitorizare a suspecților și rezultatele ar fi fost cel puțin aceleași.

Deocamdată, li s-a suspendat serviciilor secrete posibilitatea ca, atunci când cineva își sună iubita sau prietenul sau sună la bancă, ori un partener de afaceri ori pur și simplu comandă pizza, agenții să înregistreze automat acel număr de telefon în baza de date a guvernului, pentru a-l stoca și analiza oricând, în următorii cinci ani.

Practic, noul proiect de lege, care va fi votat în Senatul SUA, nu face decât să întărească un control judiciar asupra exploatării datelor de către serviciile de informaţii. Atunci când există suspiciuni, se cere aprobare, se motivează și se acționează ulterior - durează mai mult, e adevărat, dar poate vor fi mai puține abuzuri, despre care noi oricum nu vom afla decât dacă vor mai apărea un Julian Assange sau Edward Snowden, o dată la 10 ani.