Bilanț Curtea de Apel București: A crescut cu 15% numărul dosarelor înregistrate în 2014

Bilanț Curtea de Apel București: A crescut cu 15% numărul dosarelor înregistrate în 2014

Curtea de Apel București și instanțele aflate în raza sa de activitate au avut de soluționat în anul 2014 un număr de 750.142 dosare, cu peste 75.000 mai multe față de anul precedent, reprezentând o creștere de 15%.

Informaţia a fost făcută publică la şedinţa de bilanţ a celei mai mari instanţe din ţară. Potrivit bilanțului de activitate, pe rolul Curții de Apel București și a instanțelor din subordine s-au aflat anul trecut 25,60% din totalul dosarelor la nivel național. Astfel, numărul total al dosarelor de soluționat a fost de 750.142 cauze, dintre care 139.018 doar la Tribunalul București. Datele puse la dispoziție de CSM arată că la CAB se înregistrează gradul cel mai ridicat de complexitate al cauzelor/judecător la nivel național.

Creşte numărul dosarelor penale

Volumul de activitate a crescut constant, în special în materie penală. La secțiile penale ale CAB, volumul a crescut cu 9% față anul 2013, iar la tribunale cu 36%, în timp ce la judecătorii volumul a crescut cu 3%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, la judecătorii a crescut volumul de dosare în materie civilă cu 23% mai mult decât în 2013.În medie, un judecător a rulat 1.520 dosare/an, din care a soluționat 1.189 cauze. La capitolul operativitate, peste 90% dintre dosare au fost soluționate într-un interval de 1 an, din care 78% în primele șase luni.

Jumătate de an de jduecată

În materie penală, durata de soluționare este de 6 luni în 97,94% dintre dosarele aflate pe rolul Curții de Apel București. La capitolul indice de desființare/casare, la Curtea de Apel București a scăzut indicele de desființare cu 3,63% în anul 2013 și la 1,87% în anul 2014. Activitățile de formare profesională au fost intensificate în cursul anului 2014, pe fondul numeroaselor modificări legislative, iar judecătorii au participat la 165 seminarii în cadrul formării descentralizate, alte 61 de activități fiind organizate în afara planului de formare profesională.

Cazanciuc laudă efortul judecătorilor

În cadrul instanțelor din raza CAB, în anul 2014, au fost arestate preventiv 2.147 de persoane, iar 4.307 de inculpați au fost condamnați. Prezent la publicarea raportului de activitate, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a apreciat faptul că anul 2014 a fost unul istoric, deoarece au intrat în vigoare două coduri în materie penală, două coduri civile și un cod privind insolvența.

"Un efort mare făcut de judecători. Nu s-au întâmplat sincope majore în activitate. Faptul că avem coduri noi, i-a determinat pe judecători să facă programe de pregătire și practica neunitară este mult mai redusă decât estimam inițial. Operativitatea la nivelul Bucureștiului este foarte bună, mult mai bună decât în țară. Rămâne pentru București o datorie a noastră, a ministerului, față de judecători de aici și anume de a demara anul acesta Cartierul de Justiție. Suntem în discuții avansate cu mai multe autorități: Ministerul Dezvoltării, Primăria Capitalei, Banca Mondială pentru finanțare, și sper să trecem de la vorbe la fapte cât mai repede posibil", a declarat Robert Cazanciuc.