Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei sunt printre cele mai periclitate 7 monumente din Europa

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei sunt printre cele mai periclitate 7 monumente din Europa

Echipamentul istoric de tehnică de scenă pentru Teatrul Bourla din Antwerp, Belgia, împrejurimile istorice ale Dolcho și Apozari, din Kastoria, Grecia, citadela din Alessandria, Italia, clopotele Palatului Național Mafra, Portugalia, bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei, România, Colour Row Settlement din Chernyakhovsk, Rusia și Sinagoga din Subotica, Serbia au fost selectate ca fiind cele mai amenințate 7 simboluri ale patromionului din Europa în 2014.

Anunțul a fost făcut ieri de către principala organizație europeană de patrimoniu Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții (BEI). Aceste pietre prețioase din patrimoniul cultural al Europei se află în pericol, unele din cauza lipsei de resurse sau de expertiză, altele din cauza neglijenței sau a planificării necorespunzătoare. Vor fi organizate misiuni de salvare în timpul verii, dar și după, și vor fi propuse planuri de acțiune fezabile până la sfarșitul anului.

„Această listă este un instrument-cheie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la patrimoniul pe cale de dispariție în Europa. In comun cu aceste 7 monumente și situri, există nenumărate alte comori aflate în pericol pe întreg continentul. Aceasta listă este, în primul rând, un apel la acțiune. Părțile interesate publice și private de la nivel local, național și european sunt invitate să își unească forțele pentru a salva aceste monumente și situri care spun povestea noastră comună și care nu ar trebui sș fie pierdute pentru generațiile viitoare. De asemenea, dorim să subliniem faptul că grija pentru patrimoniul nostru comun este o investiție pe termen lung pentru capitalul social al Europei și pentru creșterea economică”, a declarat Denis de Kergorlay, președintele executiv al Europa Nostra.

Specialiști în patrimoniu ai organizației Europa Nostra și experți financiari ai Institutul Băncii Europene de Investiții vor vizita cele 7 situri, împreună cu organizațiile care au făcut nominalizările, după perioada de vară. Echipele multidisciplinare vor evalua siturile și vor contribui la dezvoltarea de soluții viabile, în strânsă cooperare cu organizațiile publice și private, naționale și locale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mai exact, experții, în special cei ai Institutului BEI, vor oferi consiliere, vor face analize și vor ajuta să formuleze un plan de acțiune fezabil pentru fiecare dintre cele 7 situri. Concluziile noastre vor fi prezentate până la sfârșitul anului”, a explicat Guy Clausse, decan interimar al Institutului Băncii Europene de Investiții.

„Cele mai periclitate 7 situri” pentru 2014 au fost selectate de către consiliul organizației Europa Nostra dintre cele unsprezece siturile preselectate de către o comisie internațională consultativă, care cuprindea specialiști în istorie, arheologie, arhitectură, conservare și finanțe. Iar nominalizările au fost depuse de către organizațiile societății civile și instituțiile publice din toată Europa.

Programul „Cele mai periclitate 7 situri” („The 7 Most Endangered”) a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator, și Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, în calitate de partener asociat.