Bistrița: după 450 de ani, Casa argintarului devine Centrul German

Bistrița: după 450 de ani, Casa argintarului devine Centrul German

Consulul Germaniei la Sibiu, Judith Urban, alături de o serie de oficialități române, au inaugurat Centrul German la Bistrița, într-o clădire emblematică a orașului, cunoscută sub numele de Casa Argintarului.

Imobilul construit în 1560 a fost reabilitat în urma unor investiții de peste 2,2 milioane de lei, alocate din fonduri europene. Lucrările au fost finalizate anul trecut, iar inaugurarea oficială a Centrului German din Bistrița în Casa Argintarului a avut loc – în mod simbolic – tocmai de Ziua Unirii, pe 24 ianuarie. ”Ne dorim să desfășurăm aici diferite acțiuni culturale, sesiuni științifice, lansări de cărți și alte evenimente de acest gen, împreună cu Biblioteca, cu Complexul muzeal județean, cu Asociația Sașilor, cu reprezentanții Consulatului german”, a arătat Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, instituția care a coordonat investiția de reabilitare a imobilului.

”O garanție a opțiunii pro-europene”

Inaugurarea noului Centru German a beneficiat de o asistență numeroasă, printre invitații de onoare fiind Consulul Germaniei la Sibiu, Judith Urban, reprezentanți ai Asociației de prietenie germano-române Neubrandenburg-Bistriţa, fostul ministru al Învățământului, Liviu Maior, precum și o serie de oficialități locale. După deschiderea Centrului, prof. univ. Vasile Dâncu și-a lansat cartea ”Triburile – O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la generaţia Facebook”, eveniment precedat de decernarea a trei titluri de Cetățean de onoare al județului. ”Sașii se întorc acasă, nu numai în arhive. O cultură întreagă revine în Transilvania. Nu numai în Bistrița, am văzut că și în alte orașe se dezvoltă un parteneriat româno-german. Școlile și liceele cu predare în limba germană sunt neîncăpătoare. Pentru noi înseamnă o garanție a opțiunii pro-europene”, a afirmat Dâncu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salvată de Iorga

Casa Argintarului a fost construită între anii 1560-1563 de pietrarii italianului Petrus Italus de Lugano. Clădirea păstrează, în mod unitar, cea mai frumoasă arhitectură renascentistă a unei locuinţe de patrician din Transilvania. Casa Argintarului, legendară şi prin popasul făcut aici de domnitorul Petru Rareş, figurează în literatura de specialitate drept etalon al arhitecturii renascentiste din Bistriţa medievală. În 1758 a ars, iar în 1939 a ajuns în pragul demolării şi numai intervenţia marelui istoric Nicolae lorga a salvat-o de la dispariţie.

Foto: Primăria Bistrița