Editura Evenimentul si Capital

Blaga și Gorghiu, după consultările cu președintele Iohannis: Susținem votul prin corespondență și reducerea numărului de parlamentari

Autor: | | 2 Comentarii | 113 Vizualizari

Copreședinții PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, au declarat, astăzi, în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că PNL-ul susține votul prin corespondență.

"Este un moment decisiv în nevoia de reformare a Parlamentului, nevoia de recâştigare a imaginii şi a integrităţii acestei instituţii, care este principala instituţie a democraţiei din România, motiv pentru care cred că termenul de trei februarie va fi un element important în evaluarea acestui proces. Nu vreau să arăt cu degetul vinovaţi, nu vreau să spun că nu s-au făcut greşeli în trecut, ceea ce vreau să spun este că acest proiect este atât de important pentru recredibilizarea Parlamentului României", a declarat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Ea a amintit că PNL a depus anul trecut un proiect de lege care face referire la modificarea statutului senatorilor şi deputaţilor şi legea răspunderii ministeriale, în sensul în care se urgentează procedurile parlamentare în cazul cererilor venite din partea justiţiei. Gorghiu a precizat că decizia CCR de anul trecut arată că în momentul în care se analizează probatoriul se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat.

"Aceasta este raţiunea pentru care noi, astăzi, am susţinut la consultări nevoia aprobării acestui proiect", a arătat copreşedintele PNL.

Ea a menţionat că acest proiect a fost depus cu procedură de urgenţă, termenul pentru comisiile de regulament fiind 3 februarie.

Copreşedintele PNL a afirmat că acest proiect este mai mult decât necesar, deoarece experţii Comisiei Europene subliniază în raportul MCV faptul că Parlamentul are o problemă şi este trecut la "bile negre" deoarece se pronunţă în mod greoi pe solicitările venite de la parchete şi pe unele le-a respins.

Gorghiu a mai spus că la Cotroceni s-a discutat şi despre alegerile parţiale acolo unde posturile au devenit vacante.

De asemenea, liderul PNL a arătat că s-a discutat şi despre OUG 55/2014, amintind că PNL a dat termenul de 16 februarie pentru a fi adoptată legea de respingere a acestui act normativ în Parlament.

La rândul său, copreşedintele liberalilor Vasile Blaga a arătat că PNL susţine votul prin corespondenţă.

"Considerăm că cetăţenii români, oriunde sunt în ziua votului, trebuie să poată să şi voteze şi de aceea susţinem votul prin corespondenţă", a spus Vasile Blaga.

El a precizat că trebuie asigurată posibilitatea eliminării în totalitate a votului multiplu învăţând din experienţa campaniilor electorale.

În ceea ce priveşte legea alegerilor locale, Blaga a indicat faptul că PNL susţine alegerea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în două tururi pentru reprezentativitate, iar legat de legea alegerilor generale el a arătat că trebuie redus semnificativ numărul de parlamentari, liberalii optând pentru bicameralism şi un sistem de vot mixt, dar care să nu facă posibilă creşterea numărului de membri ai Parlamentului.

În cazul unei noi legi a finanţării partidelor, consideră Blaga, se impun urgent două măsuri, respectiv o transparenţă totală a cheltuirii banilor publici în campania electorală şi introducerea societăţii civile în sistemul de verificare.

Blaga a mai afirmat că PNL este de de acord cu reînceperea discuţiilor pe revizuirea Constituţiei, însă a subliniat că liberalii nu doresc ca această temă să blocheze legile care fac parte din noul Cod electoral.

El apreciază că pachetul de legi electorale trebuie să treacă prin filtrul Curţii Constituţionale şi înainte, şi după promulgare.
Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate