Blaga vrea să acapareze filialele PNL pentru Congresul din 2017

Blaga vrea să acapareze filialele PNL pentru Congresul din 2017

Deși sondajele de opinie arată că liberalii au depășit chiar și PSD în intenție de vot, în noul PNL nu e liniște.

Vechii liberali și democrat-liberali se luptă în filiale pentru controlul organizațiilor. Deși, potrivit noului statut, până în 2017, după alegerile locale și parlamentare conducerile vor fi bicefale, în următoarea perioadă va fi stabilită ponderea PDL-PNL în structurile de conducere ale filialelor. „La Consiliul Național din 31 ianuarie se va stabili această pondere. Am discutat criterii, principii, dar nu am stabilit cifre deocamdată. O să facem un inventar: ce aleși mai avem și rezultatele obținute la ultimele alegeri”, a spus, pentru EVZ, secretarul general al PNL, Gheorghe Flutur.

Urmare a rezultatelor de la alegerile locale din 2012, liberalii nu ar trebui săși facă probleme în privința controlului asupra organizațiilor, pentru că vechiul PDL are doar două Consilii Județene pe care le domină: Arad și Alba, însă lideri ai PNL acuză că Blaga vrea să acapareze întreg partidul. De altfel, de la alegerile prezidențiale, aceasta a fost principala preocupare a vechiului PNL: să se asigure că nu rămân doar cu numele partidului, în timp ce democrat-liberalii le acaparează structurile de conducere. Vechii liberali susțin că Vasile Blaga vrea controlul asupra unui număr cât mai mare de filiale, pentru a se asigura că la Congresul din 2017, atunci când nu vor mai exista co-președinți nici la nivel central, nici la nivel local, va avea terenul pregătit pentru a prelua conducerea asupra partidului.

Acuzații de colaborare cu PSD

Ne puteți urmări și pe Google News

De aceea, fricțiunile și tensiunile din teritoriu, dintre cele două tabere, sunt la ordinea zilei și în teritoriu. Cele mai vizibile probleme sunt în județele Hunedoara, Brăila, Neamț, Bihor, Brașov, dar nici Suceava sau Dâmbovița nu au fost lipsite de tensiuni.

De exemplu, în Hunedoara, liberalii sunt nemulțumiți pentru că, după ce președintele CJ, Mircea Moloț, a fost suspendat din funcție, aflându-se în arest la domiciliu, vicepreședintele din partea PDL, Dorin Gligor, a preluat de facto atribuțiile acestuia. „Mircea Moloț s-a grăbit să arate că în județ există deja noul PNL. Mircea Moloț s-a grăbit cu numirea lui Dorin Gligor în funcția de vicepreședinte”, a declarat Costel Avram, vicepreședinte al organizației județene a PNL Hunedoara. La Neamț, pe nepusă masă, liderul PDL Neamt și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al CJ Neamț, în ciuda faptului că o decizie nu s-a luat încă la nivelul conducerii județene a marelui PNL.

„Am vorbit și la București, am sprijinul domnului președinte Vasile Blaga, iar colegii mei din Neamț mă susțin”, a afirmat Alexandru Drăgan, președinte PDL Neamț. În Dâmbovița, democrat- liberalii nu au fost încântați pentru că a fost exclus din partid consilierul județean Marin Antonescu, fost ofițer al Securității. La Suceava, deputatul PNL Alexandru Băișanu a avut o dispută cu democrat-liberalul Gheorghe Flutur, după ce acesta a susținut retragerea din funcții a membrilor PNL din instituțiile descentralizate, a vicepreședintelui CJ Suceava sau a unor viceprimari liberali.

În condițiile în care disputele din teritoriu nu vor fi aplanate la nivel local, se va ajunge la mediere de la Centru.

Piedone, discuții cu PNL

În contextul în care varianta preluării conducerii PC de către primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, este din ce în ce mai probabilă, liberalii l-au abordat deja pentru a-i cere să fie de partea PNL și nu de cea a PSD potrivit unor surse liberale. Piedone a spus recent că partidul său trebuie să se modernizeze, să se reformeze și să meargă pe propriile picioare: „În istoria partidului, Dan Voiculescu va fi președintele fondator. Va rămâne alături de noi și va avea un loc aparte în istoria partidului.”