Blazarea, noua etapă a relației Parlament-Iohannis

Blazarea, noua etapă a relației Parlament-Iohannis

Președintele a ținut pentru a treia oară pentru un discurs în Parlament. „A venit și el și și-a spus poezia”, comenta un parlamentar PNL, după discurs

Anunțat în urmă cu câteva săptămâni, discursul pre șe dintelui Klaus Iohannis din Parlament a părut lipsit de fastul obișnuit. Dintrun total de 554 de parlamentari, au fost prezenți 408, o parte dintre ei preferând să stea la o cafea la bufet. Printre ei, și Crin Antonescu, senator PNL, dar care, de la pierderea scaunului de șef al liberalilor, vine în Parlament doar la evenimente speciale. Alături de el, și deputatul Elena Udrea captează atenția presei.

Cu o întârziere de trei minute, Iohannis a intrat în sala de plen, însoțit de șeful Cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache și s-a îndreaptat către pupitrul de unde trebuia să își țină discursul, în aplauzele parlamentarilor. Aflat la prezidiu împreună cu miniștrii săi, Ponta a vrut să-l salute, dar Iohannis, concentrat, fără să se uite la el, a trecut mai departe. Nu a plecat însă fără să dea mâna cu premierul. „Un discurs foarte bun, foarte frumos, dar noi suntem cu treaba de zi cu zi. Eu plec la şedinţa de Guvern că avem probleme de zi cu zi pe care trebuie să le rezolvăm”, a comentat, ironic, Ponta la final.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Alina Gorghiu

Noi tandrețuri Dragnea-Gorghiu

După discursul președintelui, pentru că parlamentarii au început să facă zgomot, președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a încercat să rupă ritmul: „Pentru că am văzut că e agitație în sală, am venit să îi urez «La mulți ani!» doamnei Alina Gorghiu”. Urarea sa a stârnit aplauze, dar și râsete auditoriului, iar Dragnea s-a dus la co-președinta PNL și a pupato. Aflat la prezidiu, Călin Popescu Tăriceanu, a întrebat: „Partidele înțeleg că au felicitat- o pe doamna Gorghiu, din partea Guvernului nu se oferă nimeni?” Parlamentarii încep să râdă, în frunte cu Ponta. După ședință, pe hol, premierul a fost întrebat ce-i urează Alinei Gorghiu. „La mulți ani! și îmi dau și demisia de ziua doamnei Gorghiu în 2017, îi fac cadou în 2017, 2018”, a răspuns, ironic, Ponta.

Președintele nu vrea să se mai vorbească de corupție la finalul mandatului

Președintele Iohannis a atins mai multe teme în cadrul discursului său: de la necesitatea stabilității legislative, la situația imigranților, starea Educației sau un discurs anticorupție.

FOTO: La plecare, Klaus Iohannis a dat mâna doar cu Victor Ponta și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. La sosire, președintele a ignorat tentativa de salut a premierului. A fost al treilea discurs pe care șeful statului l-a ținut în fața plenului reunit, pentru a-i trage de urechi și a le da teme.

Stabilitate legislativă:

● Doar în 2015 asupra vechiului Cod Fiscal au fost 13 modificări. Legea Educației, Legea administrației locale, Codul Muncii, au fost modificate foarte frecvent.

● Abordări de tipul dăm azi o lege și mâine o modificăm prin ordonanță de urgență trebuie să dispară.

Justiția:

● Un Parlament puternic înseamnă și o poziționare corectă față de Justiție. De fiecare dată când am considerat că s-au produs derapaje în această privință v-am comunicat, nu pentru că doresc să intervin în activitatea Parlamentului, ci tocmai pentru că modul în care această instituție răspunde la cererile Justiției îi poate afecta credibilitatea.

● Am spus că la finele mandatului meu îmi doresc ca pe agenda preocupărilor opiniei publice corupția să nu mai figureze prima.

Educația:

● Experimentele de până acum ne-au arătat că nici modificările legislației, nici modificările luate cu gândul la campanie, nu pot duce la schimbarea Educației.

● Dacă vrem o Educație de calitate, va trebui să procedăm altfel decât în trecut și să lucrăm împreună.