Boc: "PSD cu mandatul, PDL cu promisiunea făcută UDMR"

Boc: "PSD cu mandatul, PDL cu promisiunea făcută UDMR"

Problema introducerii UDMR la guvernare va fi tranşată mâine, după cum a declarat liderul PDL, Emil Boc, după runda de negocieri de astăzi.

"Trebuie să găsim soluţii corecte prin care PSD să rămână cu mandatul, dar şi PDL să-şi păstreze cuvântul dat UDMR, pentru că a fost primul care a arătat disponibilitatea unei colaborări cu PDL", a precizat preşedintele PDL. Referitor la problema UDMR-ului, preşedintele PSD a spus că prezenţa UDMR la guvernare nu a fost încă lămurită în cadrul discuţiilor, social-democraţii aşteptând un răspuns din partea PDL, mâine, după ce democrat-liberalii vor discuta subiectul în cadrul propriei conduceri de partid. "Rămâne de rezolvat acest subiect politic (n.r.-UDMR), care este singurul motiv de divergenţă între noi, un ultim obstacol", a afirmat Geoană. "Pactul pentru România, aproape finalizat"

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat la finalul întâlnirii cu democra-liberalii că, astăzi, au fost discutate mecanismele de conlucrare în cadrul coaliţiei Pactul pentru România.

Geoană a apreciat că, "în proporţie de peste 90%", lucrurile sunt convenite între cele două partide, în planul aspectelor tehnice ale programului de guvernare, care are în prim-plan 25 de priorităţi comune, printre care asigurarea unui climat de stabilitate economică, protejarea şi creşterea graduală a puterii de cumpărare, realizarea unui plan de investiţii guvernamentale în infrastructură.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Am discutat despre mecanismele de conlucrare în cadrul coaliţiei Pactul pentru România. Dorim să păstrăm calendarul stabilit, acela de a avea un Guvern pe 22 decembrie. Parteneriatul pentru România este finalizat în proporţie de 90% şi sperăm ca, duminică, să semnăm Pactul pentru România", a declarat Mircea Geoană.

Şi Emil Boc a precizat că au mai făcut un pas înainte pentru definitivarea "Pactului pentru România". "Obiectivul nostru este de a asigura stabilitatea ţării în contextul crizei economice pentru a conduce ţara cu profesionalism şi responsabilitate. Pactul va conţine soluţii dinspre stânga şi dinspre dreapta", a precizat liderul PDL.   Potrivit acestuia documentul conţine şi elemente precum menţinerea şi creare de noi locuri de muncă, păstrarea cotei unice, dar şi introducerea unor deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, continuarea reformelor în sănătate, învăţământ, justiţie.

Mitrea şi Oprişan, optimişti

Miron Mitrea a afirmat, la finalul discuţiilor, că "este mai optimist în privinţa formării alianţei", dar că "încă mai sunt de făcut paşi în negocieri".

De asemenea, social-democratul Marian Oprişan a spus că vor face "un Guvern solid, pentru profesionişti, un Executiv serios", protocolul cu PDL fiind aproape de final.

Conducerile PSD şi PDL s-au întrunit, astăzi, la cabinetul preşedintelui Senatului României, pentru o nouă rundă de negocieri privind formarea unei majorităţi guvernamentale.

Din delegaţia PSD participantă la discuţii au făcut parte liderul Mircea Geoană, Miron Mitrea, Marian Vanghelie, Dan Nica, Marian Oprişan, Titus Corlăţean, Liviu Dragnea, Gheorghe Nechita, Ilie Sârbu, Ion Toma şi Nicuşor Constantinescu.

Din partea democrat-liberalilor au participat la întâlnire preşedintele Emil Boc, premierul desemnat de şeful statului, Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Elena Udrea, Gheorghe Falcă, Florin Popescu şi Radu Berceanu.

CITIŢI ŞI:

"Pactul pentru România", supervizat de baronii locali

Împărţeala din Guvern, cu bătaie pe CSAT 

Stolojan neagă continuarea negocierilor cu PNL   PDL-PSD, dragoste cu năbădăi