Bomba Nucleară cu ceas a Balcanilor! - O ultima strigare de protejare a populatiei din sudul Romaniei. De ce TACE GUVERNUL de la Bucuresti?

Bomba Nucleară cu ceas a Balcanilor! - O ultima strigare de protejare a populatiei din sudul Romaniei. De ce TACE GUVERNUL de la Bucuresti?

Centrala de la Kozlodui se află la aproximativ 250 de kilometri de Bucureşti şi este considerată una de mare risc din punct de vedere al securităţii.

Centrala nucleara de la granita cu Romania starneste ingrijorari in Europa. “Construirea un nou reactor nuclear la Kozlodui” este supus unei ultimi dezbateri la Universitatea din Craiova. Guvernul Romaniei este somat sa se opună construcţiei depozitului nuclear Kozlodui, care aduce doar moarte.   

Implementarea acestui proiect, alături de unităţile  nucleare existente,  precum şi megadepozitul de deşeuri nucleare, în funcţiune din 2014, la Kozlodui, va determina includerea şi a municipiului Craiova alături de localităţile dunărene, în zona de risc nuclear. 

Evenimentul Zilei a prezentat pe larg ce consecinte devastatoare ar putea avea asupra populatiei din sudul tarii constructia unui astfel de depozit nuclear. Nu doar populatia, flora si fauna din partea de sud a Romaniei ar avea de suferit, ci si cea din nordul Bulgariei. Efectele devastatoare, letale chiar, se vad deja in randul romanilor si bulgarilor de o parte si de alta a Dunarii. Specialistii arata ca, fenomenul Kozlodui, pe langa problemele de sanatate create oamenilor, a uscat totul in jur.  Conform statisticilor, in zona afectata radioactiv se inregistreaza 40% din totalul bolnavilor de cancer din sudul Olteniei

Ne puteți urmări și pe Google News

Bulgaria - Romania, pod radioactiv de cancer

Sudul României este zona cea mai expusa riscului nuclear bulgar. Noua unitate nucleară de la Kozlodui se va construi la 3,7 km de graniţa cu România şi ar putea avea un efect pe termen lung pe o rază de 100 de km, afectând la nivel transfrontalier localităţi din Dolj şi Gorj. În caz de incidente nucleare, situaţia poate deveni extrem de dramaticaă în Dolj şi Craiova, avertizează specialiştii. Doza letală de radiatii poate ajunge în localitatile doljene in doar câteva minute, asta pentru ca bulgarii construiesc in urmatorii trei ani si un megadepozit de deşeuri radioactive la 4 km de granita cu Romania, in localitatea Radiana. Toate studiile arată că amplasarea acestui depozit de deşeuri nu ar avea doar consecinţe economice negative asupra regiunii, îndepărtând investitorii şi reducând drastic oportunităţile localnicilor, dar impactul asupra sănătăţii doljenilor din regiune este covârşitor.

VEZI despre ce este vorba AICI     http://www.evz.ro/centrala-nucleara-kozlodui.html

Grupul de Iniţiativă  pentru probleme de mediu şi Asociaţia Pro Democraţia –Club Craiova organizează sâmbătă, 31 ianuarie, începând cu orele 13.00, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, dezbaterea cu tema: “Construirea un nou reactor nuclear la Kozlodui”. La eveniment  vor participa  specialişti din Bulgaria, care vor prezenta detalii depre proiect şi specialişti români interesaţi.

Desi se discuta de cel putin patru ani despre efectele devastatoare pe care le-ar putea provoca fenomenul Kozlodui, Guvernul de la Bucuresti tace.

Austria s-a aratat îngrijorată de lipsa de informații detaliate cu privire la impactul asupra mediului înconjurător al eventualului nou reactor care urmează să fie amplasat la centrala nucleară de la Kozlodui, în Bulgaria.

Institutul austriac de ecologie a redactat in 2014 un raport la comanda Ministerului federal al agriculturii, pădurilor, mediului înconjurător și apelor care avea drept  scop să descrie efectele pentru Austria ale unui eventual incident grav la Kozlodui.

Intenția Bulgariei este amplasarea unui nou reactor de ultimă generație (3 sau 3+) cu o putere nominală de 1.200 MW. Sofia a anunțat Viena cu privire la această intenție în iunie 2013, iar în octombrie i-a trimis raportul privind impactul asupra mediului înconjurător.

Centrala nucleară de la Kozlodui este singura de acest gen din Bulgaria şi funcţionează în prezent cu două reactoare ruseşti cu apă sub presiune. În 2002 şi 2006, patru reactoare au fost închise din motive de securitate, la presiunea Uniunii Europene.