„Bonus” la Castelul Corvinilor, în noul sezon turistic: „Casa Breslelor”

„Bonus” la Castelul Corvinilor, în noul sezon turistic: „Casa Breslelor”

La începutul verii acestui an, turiştii care vizitează Castelul Corvinilor vor avea posibilitatea să intre şi în lumea meşteşugarilor din Evul Mediu. Clădirea „Casei Breslelor” e reabilitată şi renovată, iar acum se fac pregătirile pentru amenajarea „atelierelor” în care ocupaţiile artizanale din urmă cu patru-cinci secole vor fi reprezentate cât se poate de fidel.

Cu ajutorul unui grant norvegian în valoare de aproape 1 milion de euro, Primăria Hunedoarei a reuşit să restaureze o veche clădire administrativă din curtea exterioară a Castelului Corvinilor. Clădirea, cu o suprafaţă totală de aproximativ 340 de metri pătraţi, va găzdui un atelier interactiv, dar şi ateliere specifice mai multor bresle medievale, ambientate cu manechine îmbrăcate în straiele specifice ocupaţiei şi vremurilor, obiecte de patrimoniu şi, normal, „dotările tehnice” folosite în fiecare breaslă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Divertisment muzeal corect

 

„În «Casa breslelor» vom avea patru artizani care vor personaliza medalioane. Turistul interesat va putea obţine un medalion care, pe o parte, va avea un simbol care face trimitere la Castelul Corvinilor, iar pe cealaltă parte i se va inscripţiona textul dorit. Aceasta reprezintă, deocamdată, «partea vie» a proiectului, atelierul interactiv, care trebuie respectat pe o durată de încă patru ani. Vom avea însă atelierul cizmarului, al tăbăcarului, blănarului şi ţesătorului, toate urmând să fie dotate cu dispozitivele specifice breslei şi epocii istorice. Încercăm să facem în aşa fel încât, în momentul în care turistul va intra în aceste spaţii să se simtă de parcă s-ar fi întors în timp, cu 400 – 500 de ani. Vor fi şi obiecte de patrimoniu dar şi elemente de ambientare. Noi nu mai dorim să avem expoziţii muzeale cu obiecte puse în vitrine, ci vrem să urmăm trendul actual în domeniu, acela de a face un divertisment muzeal acompaniat de prezentarea corectă a informaţiei istorice. Ne dorim şi sperăm că vom reuşi să avem o modalitate de expunere atractivă şi accesibilă publicului larg. Vrem să scăpăm de expunerile abstracte şi să reconstituim aceste ateliere în mod concret, tridimensional”, spune Sorin Tincu, directorul Muzeului de Istorie, Arheologie şi Etnografie Hunedoara. „Casa breslelor” va avea şi o expoziţie de numismatică.

 

Proiectul prin intermediul căreia a fost realizată are ca termen de finalizare data de 30 aprilie. În funcţie de cum se vor derula procedurile de recepţie a lucrării, dar şi operaţiunile de ambientare, noul muzeu va fi dat în folosinţă. Reprezentanţii Primăriei Hunedoara spun că, în orice caz, noua destinaţie de timp liber de la Hunedoara va fi deschisă la 1 iunie, când începe vârful sezonului turistic.